HomeΕΛΛΑΔΑΠαρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη ρατσιστική βία σε βάρος μεταναστών

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη ρατσιστική βία σε βάρος μεταναστών

Στο μικροσκόπιο και αναρτήσεις στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα παρέμβαση έγινε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για φαινόμενα ρατσιστικής βίας και ρητορικής μίσους με αφορμή τους αυτόκλητους «σερίφηδες» που «συλλαμβάνουν» μετανάστες.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με φαινόμενα ρατσιστικής βίας και ρητορικής μίσους κατά μεταναστών και προσφύγων από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σκιαδαρέση. Η εντολή εστάλη στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας και Αλεξανδρούπολης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αρμόδιος για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα, ζητεί από την εισαγγελική αρχή της Αλεξανδρούπολης να διερευνήσει νέες καταγγελίες αναφορικά με φαινόμενα στοχοποίησης και αυτοδικίας σε βάρος μεταναστών.

Στην παραγγελία του ο κ. Σκιαδαρέσης επισυνάπτει μία σειρά από δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στη δράση «αυτόκλητων πολιτοφυλάκων» και σε πογκρόμ κατά μεταναστών που οργανώνονται μέσω Viber και ζητεί να γίνει ταχεία, ενδελεχής και λυσιτελής έρευνα για τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις από εδώ και στο εξής, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία «προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η νέα παρέμβαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία είχε ζητήσει τη διερεύνηση του περιστατικού με τον αυτόκλητο «σερίφη» και άλλους δύο Εβρίτες, που είχαν κλειδώσει σε τρέιλερ δεκατρείς μετανάστες.

Έρευνα και από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Παράλληλα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για αναρτήσεις στο Facebook με ρατσιστικό περιεχόμενο και ρητορική μίσους. Η έρευνα, σύμφωνα με την παραγγελία, θα διενεργηθεί με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ και θα διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, απειλή, μισαλλόδοξη ρητορική κ.α.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση