HomeHL-WorldΓιατί στη Γαλλία δίνουν 200 εκατ. ευρώ για να καταστρέψουν κρασί

Γιατί στη Γαλλία δίνουν 200 εκατ. ευρώ για να καταστρέψουν κρασί

Τα 160 εκατομμύρια ευρώ είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γαλλική κυβέρνηση θα διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καταστρέψει την πλεονάζουσα παραγωγή κρασιού και για να υποστηρίξει τους οινοπαραγωγούς.

Ο κλάδος έχει πληγεί από έναν συνδυασμό προβλημάτων, μεταξύ άλλων τη μείωση της ζήτησης για κρασί, την υπερπαραγωγή και την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Τα περισσότερα χρήματα από το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων θα διατεθούν προκειμένου να καταστραφεί το πλεονάζον απόθεμα. Η αλκοόλη θα πωληθεί για τη χρήση σε προϊόντα όπως απολυμαντικά χεριών, καθαριστικά και αρώματα.

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η υπερπαραγωγή, θα δοθούν χρήματα σε αμπελουργούς προκειμένου να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Με αυτές τις κινήσεις η γαλλική κυβέρνηση στοχεύει στο να σταματήσει η «κατάρρευση των τιμών» του κρασιού, προκειμένου οι οινοπαραγωγοί να έχουν ξανά έσοδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό.

Παρά την οικονομική βοήθεια- τα 160 εκατομμύρια θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα από την κυβέρνηση- ο κλάδος θα πρέπει «να κοιτάξει στο μέλλον, να σκεφτεί τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σε αυτές», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία μειώθηκε κατά 15% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Πτώση υπήρξε και στην Πορτογαλία (34%), τη Γερμανία (22%), την Ισπανία (10%) και την Ιταλία (7%). Την ίδια ώρα, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 4%.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση