HomeHL1-EconomyΨωμί: Ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του – Κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας

Ψωμί: Ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του – Κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας

Η πρώτη ύλη του ψωμιού, το αλεύρι, αυξήθηκε από 7 έως 10%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λιγότερο ψωμί στο τραπέζι θα αναγκαστούν να βάζουν οι ελληνικές οικογένειες, καθώς η τιμή του ανεβαίνει διαρκώς και οι συνοικιακοί φούρνοι φαίνεται πως θα ακολουθήσουν με αυξήσεις.

Πριν ακόμα ο καύσωνας πιέσει την παραγωγή σιταριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, φυσικά και στη χώρα μας, η πρώτη ύλη του ψωμιού, το αλεύρι, αυξήθηκε από 7 έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα.

Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,6%. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9,5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0,4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.

Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι για λίγο καιρό ακόμα θα συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως λένε οι αρτοποιοί, απορροφούν το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Έτσι, από τον Μάρτιο του 2022 η φρατζόλα των 350 γρ. κοστίζει από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ.

Σταθερό μένει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης

Σταθερό μένει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης, από 60 έως 80 λεπτά, που όμως απειλείται και αυτό με αύξηση και αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ.

Πάντως, οι αρτοποιοί αγωνιούν για το επάγγελμά τους που απειλείται με συρρίκνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας τους από τα 14.400 αρτοποιεία που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, 260 έβαλαν «λουκέτο» μέσα στο 2022. Η ομοσπονδία αρτοποιών προβλέπει ότι, την επόμενη τριετία, οι οικογενειακοί φούρνοι θα είναι λιγότεροι κατά 30%.

Οι συνοικιακοί φούρνοι συγκρατούν την τιμή του ψωμιού για να διατηρήσουν την πελατεία τους, οι ιδιοκτήτες τους, όμως, διαμηνύουν ότι έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αντοχής τους.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση