HomeHL-GreeceΚαλοκαιρινή βύθιση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Καλοκαιρινή βύθιση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν τα τραπεζικά επιτελεία από τα τέλη Ιουνίου έως και σήμερα. Πονοκέφαλος το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων. Καλύτερη η εικόνα στα καταναλωτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων καταγράφεται από τα τέλη Ιουνίου έως και σήμερα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στα επιτελεία των τραπεζών και η εικόνα γίνεται ακόμη πιο θολή, δεδομένου του αυξημένου κόστους τιμολόγησης εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων στα επιτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ενώ η ζήτηση για νέα στεγαστικά έχει πέσει στο ναδίρ, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στα καταναλωτικά δάνεια, όπου παρατηρείται μια κινητικότητα.

 Αδυναμία

Η αδυναμία παραγωγής νέων στεγαστικών δανείων, αν συνεχιστεί λόγω των αυξημένων επιτοκίων, στερεί μελλοντικά έσοδα από τις τράπεζες και δεν στηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να χαράξουν εφεξής τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Με δεδομένο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στην περιοχή του 5% για τουλάχιστον ολόκληρο το 2024, η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για νέα στεγαστικά, παρά τα κάπως ευέλικτα προγράμματα που προωθούν οι τράπεζες όσον αφορά στα σταθερά επιτόκια, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και δυσχεραίνει τη βασική εργασία των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν είναι άλλη από την πώληση δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Προσθέτει δε ότι η επιστροφή των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα θα αργήσει, καθώς θα γίνεται σταδιακά και εκτιμά ότι εντέλει σε βάθος 3ετίας το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 2%. «Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή των μηδενικών επιτοκίων», καταλήγει.

Ελπίδες για τα corporate

Στον αντίποδα, κάτι έχει αρχίσει να κινείται εκ νέου, μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας, στις νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που περνούν μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Μετά το πάγωμα αρκετών μηνών και το μπαράζ αποπληρωμών δανείων οι μεγάλες επιχειρήσεις κοιτούν εκ νέου τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό», αναφέρει στέλεχος τμήματος corporate και προσθέτει: «Τον Σεπτέμβριο θα φανεί το μέγεθος της ζήτησης, αν και η κινητικότητα δείχνει ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί».

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια η εξυπηρέτησή τους παραμένει σταθερή και δεν παρατηρούνται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αρρυθμίες. Βέβαια, οι ανατιμήσεις επιμένουν και σε συνδυασμό με τον ερχομό του χειμώνα, λόγω αυξημένης ενεργειακής ζήτησης, το σύστημα είναι σε επιφυλακή.

Στήριξη στην προσπάθεια των δανειοληπτών να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων προσφέρει η απορρόφηση της αύξησης του euribor από τις τράπεζες (πρόγραμμα Ανταμοιβή), το οποίο ισχύει μέχρι την άνοιξη του 2024.

Αναστασία Παπαϊωάννου
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση