HomeHL-CultureΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Κερά Μια Σκηνή»  – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Κίσσαμο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Κερά Μια Σκηνή»  – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Κίσσαμο

Οι Γιορτές Ρόκκας οι επόμενες - Όλο το πρόγραμμα μέχρι τις 31/8

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με έργα που δημιουργήθηκαν για να παρουσιαστούν αποκλειστικά στην Κερά Μια Σκηνή των φετινών επετειακών Γιορτών Ρόκκας, ήρθαν σε επαφή το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου κάτοικοι και επισκέπτες της Κεράς Κισσάμου, ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά το μικρό χωριό της χανιώτικης ενδοχώρας μέσα από την τέχνη. Με τον χάρτη τους στα χέρια, μικροί και μεγάλοι θεατές περιηγήθηκαν στο χωριό, σαν σε κυνήγι θησαυρού, προσπαθώντας να ανακαλύψουν σε ποιες από τις γωνιές του – αλλες φανερές, άλλες κρυφές και κάποιες καινούργιες – λάμβαναν χώρα τα δρώμενα του προγράμματος, τα οποία επαναλαμβάνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε ο κόσμος να τα προλάβει όλα. ΄Ή και να τα δει ξανά!

Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, χορός, μουσική και θέατρο – όλες οι παραστατικές τέχνες – είχαν παρουσία για δυο ημέρες στην Κερά, με τα πολλά και διαφορετικά δρώμενα να παρουσιάζονται σε αυλές, βεράντες, δρόμους και πλατείες• κάτω από το φως του ήλιου στην αρχή, με τα χρώματα της δύσης να ντύνουν τον ουρανό στη συνέχεια, μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος εντελώς και τα παραμύθια να αρχίσουν να ακούγονται κάτω από τα αστέρια που στόλιζαν τον σκοτεινό – εκείνες τις ημέρες – ουρανό.

Πέρασε πολύς κόσμος από την Κερά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η Κερά Μια Σκηνή, άλλωστε, έχει πια το κοινό της, πιστό και επαναλαμβανόμενο κάθε φορά που περιλαμβάνεται το δρώμενο στις Γιορτές Ρόκκας, με τη φετινή να είναι η τέταρτη από το 2018 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά. Εκεί και οι κάτοικοι-διοργανωτές της Κεράς και της Ρόκκας, φιλοξενοι οικοδεσπότες όπως πάντα, στην είσοδο και στους πάγκους να φιλεύουν κεράσματα στους επισκέπτες τους, αλλά και να φροντίζουν για τα φαγητά και τα ποτά – απαραίτητα κι αυτά στην πολύωρη περιήγηση.

Δεν ήταν όμως μόνο τα χοροθεατρικά δρώμενα που έλαβαν χώρα στην Κερά τις προηγούμενες μέρες. Ήταν και το πολύ πετυχημένο σεμινάριο κρουστών, με την καθοδήγηση του Γιώργου Φασόλη, που πραγματοποιήθηκε τα πρωινά∙ ήταν και τα παιδικά εργαστήρια – το εικαστικό εργαστήριο ανακύκλωσης από τον Θοδωρή Παρασκάκη (ενταγμένο μάλιστα στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα «Νήσων Περίπλους»), και το εργαστήριο χορού με τίτλο «Breakdance στους δρόμους της Κεράς» από τον Μάνο Κατσιαδάκη  – που μαγνήτισαν τους μικρότερους επισκέπτες, εντάσσοντάς τους στο παιχνίδι της καλλιτεχνικής δημιουργίας (και τραβώντας τους για λίγο μακριά από τις φτερούγες γονιών, γιαγιάδων και παππούδων).

Παραμένοντας στην Κερά, στον ίδιο τόπο και χρόνο, ο εικονογράφος και street artist Κώστας Κυριακάκης, συμμετέχοντας στη δράση «Οι τοίχοι που μιλάνε» (στο  πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους», που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.), ανέλαβε να δημιουργήσει μια μεγάλη τοιχογραφία, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και το κυριότερο, να παραμείνει ως εικαστική κληρονομιά στο χωριό της Κεράς για τα επόμενα χρόνια.

Το The Festival Academy στις Γιορτές Ρόκκας

Όπως είναι ήδη γνωστό, το τετραήμερο 18-21 Αυγούστου, φιλοξενήθηκαν στις Γιορτές Ρόκκας διευθυντές και εκπρόσωποι φεστιβάλ από 10 χώρες και 4 ηπείρους, μέλη όλοι τους του The Festival Academy (thefestivalacademy.eu), της παγκόσμιας κοινότητας 1.100 επιμελητών φεστιβάλ από περισσότερες από 95 χώρες. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι των φετινών επετειακών Γιορτών Ρόκκας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα δυο χωριά της κισσαμίτικης επαρχίας, αλλά και να παρακολουθήσουν από κοντά όλα τα εργαστήρια και τα δρώμενα, μεταξύ αυτών και τις δυο μέρες της Κερά Μια Σκηνή. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ντόπιους καλλιτέχνες και εκπροσώπους άλλων τοπικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων και πάνω απ όλα να συνομιλήσουν με τους κατοίκους της Κεράς και της Ρόκκας – μέλη των δυο πολιτιστικών συλλόγων («Αρχαία Ρόκκα» και «Αντωνούσα») που διοργανώνουν τις Γιορτές, αλλά και την ομάδα έργου που τρέχει τη διοργάνωση.

Τι τους εντυπωσίασε περισσότερο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους; Το πώς δυο τόσο μικρά χωριά, κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στα βουνά συγκεντρώνουν τόσο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και, αναφορικά με την Κερά Μια Σκηνή που παρακολούθησαν, τόσο κόσμο. Τους εντυπωσίασε επίσης η φροντίδα που δείχνουν όλοι για τα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς, εκκινώντας από τους ανθρώπους τους που είναι και οι διοργανωντές-οικοδεσπότες και συνεχίζοντας με τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς, τους θεατές, τους επισκέπτες τον καθένα και την καθεμία που επέλεξε να βρεθεί σε τούτα εδώ τα όχι και τόσο γνωστά αλλά αληθινά όμορφα και ιδιαίτερα μέρη.

Τα μέλη του The Festival Academy είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους καλλιτέχνες, αλλά και τους εκπροσώπους οργανισμών και φορέων και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, ήταν ότι, με αφορμή την παρουσία τους, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας να καθίσουν σε ένα μεγάλο κύκλο, να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με τους διεθνείς επισκέπτες και μέσα από αυτή τη μεγάλη και διαφωτιστική κουβέντα να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι από την Παταγωνία και τη Χιλή μέχρι την Ιταλία και την Κερά τα προβλήματα που προκύπτουν και οι προβληματισμοί που γεννιούνται είναι ίδιοι, όπως ίδιες είναι και οι χαρές που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά και μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε στο δρόμο της συλλογικής προσπάθειας, της τέχνης και της δημιουργίας.

i-tichi-pou-milane_ioannis-markogiannakis

Οι Γιορτές Ρόκκας συνεχίζονται

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων, προβολών και παράλληλων δράσεων συνεχίζονται οι φετινές Γιορτές Ρόκκας, μέχρι την κορύφωσή τους στις 31 Αυγούστου, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας και κάτω από το φως της  αυγουστιάτικης πανσελήνου 120 μουσικούς και χορωδούς να ερμηνεύουν ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, την καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

23 Αυγούστου | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ

-> Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό (20.00)

Εξειδικευμένα μέλη του Ερυθρού Σταυρού θα παρουσιάσουν μια Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών που θα καλύπτει την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για παιδιά και ενήλικες, την τεχνική Heimlich για τον αποφρακτικό κίνδυνο και τη θέση ανάνηψης. Αυτή η ενημερωτική συνεδρία έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με ζωτικής σημασίας τεχνικές πρώτων βοηθειών και γνώσεις, παρουσιάζοντας τις σωστές διαδικασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-> Προβολή της ταινίας «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (21.00).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τις Γιορτές Ρόκκας 2023 και στο πλαίσιο της δράσης ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΦΩΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ διοργανώνει την κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους».

Περίληψη: Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, με σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna.

> Ελεύθερη είσοδος

*Η ταινία «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» έχει κερδίσει το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απευθύνεται σε παιδιά από Δ’ Δημοτικού και σε όλη την οικογένεια.

23, 24, 25 Αυγούστου | 18.00-21.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ

Εργαστήριο φωτογραφίας «Η δικιά μου γεωγραφία», σε συνεργασία με την πλατφόρμα “Postcards from home” | Εισηγήτρια: Φωτεινή Παπαχατζή

“An individual is not distinct from his place; he is that place” (Gabriel Marcel, 1948) / «Ένα άτομο δεν διαφέρει από τον τόπο του : o ίδιος είναι ο τόπος» (Gabriel Marcel, 1948)

Οι Γιορτές Ρόκκας φιλοξενούν και φέτος τη σειρά Postcards From Home, το τριήμερο δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο «Η δικιά μου Γεωγραφία» και προσκαλούν τους κατοίκους της Ρόκκας και της Κεράς να συναντηθούν με τους συμμετέχοντες φωτογράφους και να μοιραστούν τη δική τους γεωγραφία: την αγαπημένη τους διαδρομή, το σημείο του χάρτη που είναι συνδεδεμένο με εμπειρίες αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, μνήμες, γεγονότα, προφορικές ιστορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η δικιά μου Γεωγραφία» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν άλμπουμ φωτογραφιών από τις «παλιές ημέρες», τα οποία μπορούν να ψηφιοποιηθούν, διασώζοντας έτσι την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Στόχος είναι να επανασυστήσουμε φωτογραφικά τον τόπο μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων και των κατοίκων, να αποτυπώσουμε φωτογραφικά τη μνήμη και να δημιουργήσουμε μια σειρά εικόνων και ενδεχομένως την ανάπτυξη μιας αφήγησης σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τριών ημερών.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του εργαστηρίου, θα προηγηθεί μια διαδικτυακή συνάντηση προετοιμασίας, όπου θα αναλύσουμε το εγχείρημα και θα εργαστούμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τις θεματικές που θα επικεντρωθεί καθένας από τους συμμετέχοντες φωτογράφους, μέσα από παραδείγματα φωτογραφικών ιστοριών.

Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα “Postcards from home”.

Τι είναι το “Postcards from home” (postcardsfromhome.net)

To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για τη φωτογραφία, με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Κάθε συμμετοχή προβάλλεται στο facebook group @postcardsfromhome.net, ενώ κάθε συμμετέχοντας καλείται να αναπτύξει το σκεπτικό του στο Instagram @postcardsfromhomenet. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στην πλατφόρμα 364 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, από όλο τον κόσμο, ενώ 157 από αυτούς έχουν αφηγηθεί ιστορίες του σπιτιού με εικόνες και κείμενα στο Instagram.

> Δωρεάν Συμμετοχή (μέχρι 15 φωτογράφοι όλων των επιπέδων και μέχρι 15 κάτοικοι των χωριών), απαραίτητη κράτηση θέσης

* Συνίσταται επίσης η παρακολούθηση του Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας που ακολουθεί στις 27 Αυγούστου για εμπλουτισμό της αφήγησης των συμμετεχόντων φωτογράφων.

27 Αυγούστου | 19.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ

Βιωματικό Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας «Φωνές, η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο»

Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση-βιωματικό εργαστήριο για την προφορική ιστορία, τη διάσωση και την ανάδειξη του άυλου Πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο -σημειωτέον- έχει ξεκινήσει από το 2010, πραγματοποιούνται καταγραφές προφορικών μαρτυριών, εκδόσεις, επιμορφώσεις (ετήσιες και ταχύρρυθμες), παραγωγές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και ειδικές δράσεις για την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς και με φορείς της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού της Κρήτης.

Στη διάρκειά του εργαστηρίου θα προβληθούν, επίσης, αποσπάσματα από ιστορίες κατοίκων της περιοχής από καταγραφές που έγιναν στην Ρόκκα και στην Κερά το 2021, με τίτλο: «Οι Ιστορίες Επιστρέφουν στον Τόπο τους» (διάρκεια: 50′, κινηματογραφήσεις: Κώστας Κοσμαδάκης, επεξεργασία υλικού: Πάτρα Βεργεράκη)

Σχεδιαστές του προγράμματος: Χαρά Ανδρεάδου (ΜΑ, ΜEd, PhD candidate), ιστορικός, αρχαιολόγος, πολιτισμολόγος, εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων | Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μαθηματικός, δημοσιογράφος, εκπαιδευτής ενηλίκων, Διευθυντής Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

> Δωρεάν Συμμετοχή, απαραίτητη κράτηση θέσης για το εργαστήριο. Η προβολή με τίτλο: «Οι Ιστορίες Επιστρέφουν στον Τόπο τους» θα ξεκινήσει στις 21.00 με ελεύθερη πρόσβαση.

31 Αυγούστου | 21.00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΟΚΚΑΣ

Συναυλία κλασικής μουσικής και τραγουδιού υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου: «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Τα Κάρμινα Μπουράνα, ένα μνημειώδες αριστούργημα του 20ού αιώνα, είναι ο τίτλος της μεσαιωνικής χειρόγραφης συλλογής 254 γερμανικών και λατινικών ποιημάτων. Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα και αναφέρονται σε σκηνές από τη μεσαιωνική ζωή, περιλαμβάνοντας θρησκευτικούς στίχους, κοινωνική σάτιρα και τραγούδια του κρασιού, των νεωτεριστών Γολιάρδων μοναχών της εποχής που ασκούσαν κριτική στον συντηρητισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος στη φύση, τη ζωή και τον έρωτα και μέρη τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, αλλά και σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Για την ιστορία, η πρεμιέρα τους είχε τεράστια επιτυχία τεράστια και, σταδιακά, έγιναν τμήμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Τα χαρακτηριστικά κρουστά όργανα, οι εμβληματικές μελωδίες, το στοιχείο της επανάληψης και η απλή αρμονική γλώσσα επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης προσδίδουν στο έργο αρχέγονο, βαθύ χαρακτήρα και το καθιστούν δημοφιλές μέχρι και σήμερα.

Στη σπουδαία αυτή βραδιά θα συμπράξουν οι σολίστ, Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο Κρουστών και Πιάνων της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Μουσικό Σύνολο Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών

Σολίστ:

Μάγια Μουργικνέλι | υψίφωνος

Αντώνης Κορωναίος | τενόρος

Άγγελος Χονδρογιάννης | βαρύτονος

Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία

Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία

Χορωδιακή ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Ιωάννης Ιδομενέως

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Πρωτόπαπας

Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Μαλιάρας

Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου

> Ελεύθερη είσοδος

Μετακίνηση προς/από πλατεία Ρόκκας με ΚΤΕΛ την Πέμπτη, 31 Αυγούστου

Κόστος ανά διαδρομή: 5 ευρώ | Ώρες αναχώρησης: 19.00 (από Χανιά), 20.00 (από Κίσσαμο) |Επιστροφή από την πλατεία Ρόκκας για Κίσσαμο και Χανιά: Μετά τη λήξη της συναυλίας

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση: www.giortesrokkas.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση