HomeHL-GreeceΈβρος: Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Έβρος: Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

«Απειλείται άμεσα η αποικία του μαυρόγυπα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά κατακαίει την «καρδιά» του παρθένου δάσους στην περιοχή Γκίμπρενα, ενώ απειλείται την ίδια στιγμή άμεσα και η αποικία του μαυρόγυπα, η οποία είναι η μοναδική στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊσταμένη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου, τόνισε απεγνωσμένη πως «οτιδήποτε δεν κάηκε πέρυσι, θα καεί φέτος, απειλείται άμεσα η αποικία του μαυρόγυπα, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει πάλι».

Σύσσωμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες για να σώσουν οτιδήποτε σώζεται από τον οικολογικό πλούτο του δάσους της Δαδιάς, ωστόσο όπως αναφέρουν πυροσβέστες «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο στην πυρκαγιά του δάσους, όσο και στην φωτιά που καίει στο χωριό Νίψα. Δίνουμε προτεραιότητα να σωθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με το evros-news.gr, η φωτιά ξεκίνησε κοντά στα σημεία που πέρυσι είχαν καεί. Έγινε αντιληπτή άμεσα από τον πυροφύλακα της Δαδιάς, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στέλνει μηχανήματα. Οι κάτοικοι της Δαδιάς μαζεύτηκαν στην πλατεία και οργανώνονται. Η περιοχή είναι πολύ δύσβατη και η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη. Η περιοχή αποτελεί την καρδιά του Εθνικού πάρκου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση