HomeHL-EconomyΠού μπορούν να βρουν κοινοτικό χρήμα οι επιχειρήσεις

Πού μπορούν να βρουν κοινοτικό χρήμα οι επιχειρήσεις

Πέντε δράσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ βρίσκονται στον «αέρα», ενώ νέα προγράμματα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Ποια είναι και ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 η απορροφητικότητα του οποίου μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους ήταν στο 83,5%. Την ίδια στιγμή πέντε δράσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ βρίσκονται στον «αέρα», ενώ νέα προγράμματα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για δύο νέες δράσεις για την ίδρυση Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο του 2023. Και οι δύο έχουν συνολικά προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ με τα 150 εκατ. ευρώ να αφορούν τη δράση για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων και τα 100 εκατ. ευρώ αυτή για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ αναμένεται η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του «Ερευνώ – Καινοτομώ». Είναι προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ποιες δράσεις είναι ανοικτές
Ψηφιακές υπηρεσίες: Έως τις 31 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοικτή η δράση του ΕΣΠΑ για την «Ανάπτυξη και εμπλουτισμός παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός (συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη) των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 200.000 ευρώ.

Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στήριξης επιχειρήσεων: Η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ που είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες που προκύπτουν από τις τεχνολογικές αλλαγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Πράσινης Μετάβασης. Αυτές δημιουργούν νέα δυναμική στην οικονομία και νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και ζήτηση για νέες γνώσεις και σύγχρονες δεξιότητες για υποστήριξη του αναπροσανατολισμού των επιχειρήσεων προς νέες αγορές και την παραγωγή σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Πράσινη μετάβαση: Η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός είναι 700 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας: Η Πρόσκληση αφορά στη μεταφορά, μετά από έλεγχο συμβατότητας, των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων της Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με τίτλο «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» στην δράση 1.1.1 «Στήριξη επιχειρήσεων για την ενίσχυση των επιδόσεών τους στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία καθώς και για τη συνεργασία τους με ερευνητικούς/ ακαδημαϊκούς φορείς», του Ειδικού Στόχου 1.1 «Ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών», του Στόχου Πολιτικής 1 «Παραγωγικός ανταγωνιστικός μετασχηματισμός της Κεντρικής Μακεδονίας», του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027.

Δικαιούχοι της Δράσης, προϋπολογισμού 45,793 εκατ. ευρώ, είναι είτε μία Επιχείρηση, είτε μία Ομάδα Επιχειρήσεων ανεξαρτήτων μεταξύ τους, είτε συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων, είτε μία Επιχείρηση ή Ομάδα Επιχειρήσεων ανεξαρτήτων μεταξύ τους μέσω συνεργασίας (σύμβασης) με Οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων.

Κάθε επενδυτική πρόταση δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερη των 20.000 ευρώ και δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των 400.000 ευρώ.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Η Δέσμη Δράσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Αλεξάνδρα Γκίτση

euro2day

Διαφήμιση
Διαφήμιση