HomeHL-TOPΕλληνικός τουρισμός: Τι δείχνουν οι αεροπορικές αφίξεις-Η εικόνα στην Κρήτη

Ελληνικός τουρισμός: Τι δείχνουν οι αεροπορικές αφίξεις-Η εικόνα στην Κρήτη

Αισιοδοξία για νέο ρεκόρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας και των 14 αεροδρομίων της Fraport.

Οι φωτιές «καψάλισαν» ως ένα βαθμό την κίνηση στα νησιά που επλήγησαν και κυρίως τη Ρόδο ωστόσο ο τελικός απολογισμός σε ετήσια βάση είναι ιδιαίτερα θετικός, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας φέτος σε σύγκριση με το 2019.

Ειδικότερα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις προς τη Ρόδο σημείωσαν τον Ιούλιο άνοδο κατά 6,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ προς την Κέρκυρα αυξήθηκαν κατά 31% τον Ιούλιο φέτος σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Αντιστοίχως το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023 η κίνηση (διεθνείς αφίξεις πάντα) αυξήθηκαν στη Ρόδο κατά 18,8% και προς τη Κέρκυρα κατά 27,9% σε σύγκριση με το 2019.

aia-kinisi1-1024x468

Όμως σε σύγκριση με πέρυσι η αεροπορική επιβατική κίνηση στη Ρόδο μειώθηκε τον Ιούλιο φέτος κατά 5,3% στους 1.006.536 επιβάτες έναντι 1.062.373 επιβάτες τον Ιούλιο του 2022. Χάθηκαν δηλαδή περί τους 60.000 επιβάτες ωστόσο η ανάκαμψη είναι δεδομένη. Ήδη η Jet2.com και η Jet2holidays και Tui δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν την επιβατική κίνηση προς την χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Οι Jet2.com και η Jet2holidays ανταποκρίθηκαν όπως δηλώνουν στη μεγάλη ζήτηση από πελάτες που επιθυμούν να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο αργότερα στη σεζόν, προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις και διακοπές στην Ρόδο και την Κρήτη (Ηράκλειο) και τον Νοέμβριο του 2024.

fraport-2023-2019-1024x660

Η αεροπορική εταιρεία αναψυχής και ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου ανταποκρίθηκαν γρήγορα στη ζήτηση των Βρετανών παραθεριστών με την προσθήκη πάνω από 11.000 επιπλέον θέσεων για την Κρήτη (Ηράκλειο) και τη Ρόδο από εννέα βρετανικές βάσεις – τα αεροδρόμια Belfast International, Birmingham, Bristol, East Midlands, Leeds Bradford, Liverpool John Lennon, Manchester, Newcastle International και London Stansted.

Με τους πελάτες να επιθυμούν να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων και να κλειδώσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αργότερα μέσα στη χρονιά, η ανακοίνωση αυτή τους δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές.

fraport-2023-2022-1024x651

Επίσης και ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI δηλώνει ότι εξετάζει την επέκταση της σεζόν. Ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Σεμπάστιαν Έμπελ δήλωσε ότι «Θα πηγαίνουμε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και ρώτησα τους συναδέλφους μου μήπως θα πρέπει να ανοίξουμε τον προορισμό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς, μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά από αυτά».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της TUI, Στέφαν Μπάουμερτ αναφερόμενος στη Ρόδο δήλωσε πως παρά τις πυρκαγιές που στέρησαν σημαντικό κομμάτι του δασικού πλούτου στο σμαραγδένιο νησίο «η κατάσταση των κρατήσεων για τη Ρόδο είναι φανταστική. Τα αεροπλάνα έχουν ήδη επιστρέψει στο 95% της χωρητικότητας και όποιος θέλει να πάει στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να βιαστεί». Φυσικά, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα γερμανικά πρακτορεία παρέχουν προσφορές σε χαμηλές τιμές.

Το βλέμμα στη Ρόδο

Η TUI σε ανάρτησή της αναφέρει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις πυρκαγιές στη Ρόδο που οδήγησαν στην εκκένωση σειράς ξενοδοχείων στα νότια του νησιού. «Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων μας είναι πλέον ανοιχτά και εργαζόμαστε σκληρά για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας στα ξενοδοχεία και την τοπική κοινότητα» αναφέρει ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός οργανισμός.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ρόδο διαβεβαιώνει τους πελάτες της «τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα είναι πλήρως λειτουργικά και η ομάδα των αντιπροσώπων της TUI προσφέρει τις συνήθεις υπηρεσίες».

Άνοδος των αφίξεων

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι πως παρά το πλήγμα που δέχθηκε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας από τις πυρκαγιές, ο στόχος για την επίτευξη ρεκόρ εσόδων δεν πρέπει να θεωρείται χαμένο. Η επιβατική κίνηση προς τα νησιά δείχνει ότι το… παιχνίδι μπορεί να γυρίσει.

Αναλυτικότερα, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport, αυξήθηκε το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, κατά 12,8% στους 13.910.768 επιβάτες έναντι 12.337.438 επιβάτες το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τον Ιούλιο φέτος η αύξηση ήταν 18,1% στους 5.316.428 επιβάτες έναντι 4.499.862 τον ίδιο μήνα του 2019.

fraport-ioulios-1024x641

Η Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκε και η διεθνής επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023, η οποία αυξήθηκε κατά 9,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 ενώ και το επτάμηνο του 2023 προς το 2019 αυξήθηκε κατά 6,9%.

Το δυνατό φίνις…

Όλα εκτιμάται πως θα κριθούν από τη διάρκεια της σεζόν και εάν πράγματι υπάρχουν υψηλές πληρότητες μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.  Οι αναλυτές της ΕΤΕ πάντως θεωρούν πως «έχουμε στο τσεπάκι μας» το νέο ρεκόρ εσόδων και παραθέτουν μια σειρά από λόγους. Μάλιστα, βάζουν τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ!
ot.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση