HomeHL-9Τζανάκης για παραλλαγή «Eris»: «Δεν καταλαβαίνει από καλοκαίρι, ίσως υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό»

Τζανάκης για παραλλαγή «Eris»: «Δεν καταλαβαίνει από καλοκαίρι, ίσως υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό»

Ποιοι πρέπει να προφυλαχτούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στην νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, «Eris» η οποία φαίνεται να κυριαρχεί και να ανησυχεί τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή ERIS είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Τζανάκης για Eris: Ποιοι πρέπει να προφυλαχτούν

Στη συνέχεια προέβλεψε ότι η παραλλαγή ERIS θα επιφέρει μια αναστάτωση ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα όπως έχει μεταβληθεί πλέον ο κορωνοϊός, αλλά ενώ δεν είναι επικίνδυνο για αυτούς, θα πρέπει να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Παγώνη: Ίσως χρειαστεί και νέα δόση εμβολίου

Νωρίτερα σήμερα, για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας ότι «ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Η κυρία Παγώνη είπε πως στα νοσοκομεία υπάρχει αύξηση νοσηλειών στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, τονίζοντας πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».

Για την πιθανότητα λήψης μέτρων τον Σεπτέμβριο, εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η κυρία Παγώνη είπε πως από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, θα συζητηθούν πολλά, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», είπε η κυρία Παγώνη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση