HomeHL-HealthΠώς μπορείς να μετατρέψεις την πλήξη σε κάτι ενδιαφέρον

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την πλήξη σε κάτι ενδιαφέρον

Πόσο δυσάρεστο είναι τελικά να βαριόμαστε; Τα θετικά στοιχεία της ανίας και πώς μπορούμε να της δώσουμε έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

* Το άρθρο του ψυχιάτρου και φιλοσόφου Neel Burton δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.

Τι ακριβώς είναι η πλήξη; Είναι μια βαθιά δυσάρεστη κατάσταση ανεκπλήρωτης διέγερσης: αφυπνιζόμαστε αντί να απελπιζόμαστε, αλλά, για έναν ή περισσότερους λόγους, η διέγερσή μας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ή να κατευθυνθεί. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να είναι εσωτερικοί – συχνά έλλειψη φαντασίας, κινήτρων ή συγκέντρωσης – ή εξωτερικοί, όπως η απουσία περιβαλλοντικών ερεθισμάτων ή ευκαιριών. Θέλουμε να κάνουμε κάτι ελκυστικό, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε και, περισσότερο από αυτό, είμαστε απογοητευμένοι από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτής της ανικανότητας.

Η επίγνωση ή η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί και μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ζώα, αν βαριούνται, έχουν γενικά υψηλότερα όρια πλήξης. Σύμφωνα με τα λόγια του Βρετανού συγγραφέα Κόλιν Γουίλσον: «τα περισσότερα ζώα αντιπαθούν την πλήξη, αλλά ο άνθρωπος βασανίζεται από αυτήν». Τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, η πλήξη προκαλείται ή επιδεινώνεται από την έλλειψη ελέγχου ή ελευθερίας, γι’ αυτό είναι τόσο συχνή σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι, εκτός από συνοδούς, δεν διαθέτουν τον «εξοπλισμό» του μυαλού – τους πόρους, την εμπειρία και την πειθαρχία – για να μετριάσουν την ανία τους.

Ας δούμε πιο προσεκτικά την ανατομία της πλήξης. Γιατί είναι τόσο βαρετό να είμαστε κολλημένοι σε μια αίθουσα αναχώρησης όταν η πτήση μας καθυστερεί ολοένα και περισσότερο; Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλής διέγερσης, προσδοκώντας την επικείμενη άφιξή μας σε ένα νέο και συναρπαστικό περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα, οθόνες και περιοδικά τριγύρω, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν πραγματικά και, μοιράζοντας την προσοχή μας, απλώς επιτείνουν την πλήξη μας. Για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, η κατάσταση είναι εκτός του ελέγχου μας, απρόβλεπτη (η πτήση θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω ή ακόμα και να ακυρωθεί) και αναπόφευκτη. Καθώς ελέγχουμε και ελέγχουμε ξανά την οθόνη, συνειδητοποιούμε οδυνηρά όλους αυτούς τους παράγοντες και όχι μόνο. Και έτσι βρισκόμαστε, παγιδευμένοι στη διαμετακόμιση, σε μια υψηλή κατάσταση διέγερσης την οποία δεν μπορούμε ούτε να αντιμετωπίσουμε ούτε να ξεφύγουμε.

Αν χρειαζόμαστε πραγματικά να πάρουμε την πτήση μας, ίσως επειδή τα προς το ζην ή η αγάπη της ζωής μας εξαρτάται από αυτό, θα νιώθουμε λιγότερο βαριεστημένοι (αν και πιο ανήσυχοι και ενοχλημένοι) απ’ ό,τι αν είναι μια ανατροπή μεταξύ του ταξιδιού και της παραμονής στο σπίτι. Σε τόσο μεγάλο βαθμό, η πλήξη είναι μια αντίστροφη συνάρτηση της αντιληπτής ανάγκης ή υποχρέωσης. Μπορεί να βαρεθούμε στην κηδεία ενός μακρινού συγγενή αλλά όχι στην κηδεία ενός γονέα ή αδερφού.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά γιατί ακριβώς η πλήξη είναι τόσο δυσάρεστη; Ο Γερμανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα Άρθουρ Σοπενχάουερ υποστήριξε ότι, αν η ζωή είχε εγγενή νόημα ή πληρότητα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλήξη. Η πλήξη, λοιπόν, είναι απόδειξη του ανούσιου της ζωής, ανοίγοντας τα παντζούρια σε κάποια πολύ άβολα συναισθήματα που συνήθως αποκλείουμε με μια πληθώρα δραστηριοτήτων ή με τα αντίθετα συναισθήματα. Αυτή είναι η ουσία της μανιακής άμυνας, η οποία συνίσταται στην αποτροπή των συναισθημάτων ανικανότητας και απελπισίας από το να εισέλθουν στο συνειδητό μυαλό κυριεύοντάς το με τα αντίθετα συναισθήματα της ευφορίας, της σκόπιμης δραστηριότητας και του παντοδύναμου ελέγχου – ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, οποιωνδήποτε συναισθημάτων.

Στο μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ The Fall (1956), ο Clamence λέει σε έναν άγνωστο:

«Γνώριζα έναν άντρα που έδωσε 20 χρόνια από τη ζωή του σε μια άμυαλη γυναίκα, θυσίασε τα πάντα γι’ αυτήν, τις φιλίες του, τη δουλειά του, το σεβασμό στη ζωή του, και που ένα βράδυ αναγνώρισε ότι δεν την είχε αγαπήσει ποτέ. Είχε βαρεθεί, αυτό είναι όλο, βαριόταν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Γι’ αυτό φαντάστηκε ότι βίωνε μια ζωή γεμάτη πολυπλοκότητα και δράμα. Κάτι πρέπει να συμβεί – και αυτό εξηγεί τις περισσότερες ανθρώπινες δεσμεύσεις. Κάτι πρέπει να συμβεί, ακόμα και σκλαβιά χωρίς αγάπη, ακόμα και πόλεμος ή θάνατος».

Τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια πλήξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, υπερφαγία και κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την πλήξη σε ένα πειραματικό περιβάλλον, πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν στον εαυτό τους δυσάρεστα ηλεκτροσόκ απλά για να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους σκέψεις ή την απουσία τους. Στον πραγματικό κόσμο, ξοδεύουμε σημαντικούς πόρους για την καταπολέμηση της πλήξης. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης αναμενόταν να φτάσει τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023 και οι διασκεδαστές και οι αθλητές έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα αμοιβής και θέσης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν θέσει μια αιωνιότητα ψυχαγωγίας στα χέρια μας, αλλά αυτό έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα – εν μέρει, απομακρύνοντάς μας περισσότερο από την παρούσα κατάσταση. Αντί να νιώθουμε κορεσμένοι και ικανοποιημένοι, είμαστε απευαισθητοποιημένοι και χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερη τόνωση – όλο και περισσότερος πόλεμος, όλο και περισσότερο θράσος και όλο και πιο σκληροπυρηνικός.

Τα καλά νέα είναι ότι η πλήξη μπορεί να έχει και θετικά στοιχεία. Η ανία μπορεί να είναι ο τρόπος μας να πούμε στον εαυτό μας ότι δεν ξοδεύουμε τον χρόνο μας όσο καλά θα μπορούσαμε, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πιο ευχάριστο, πιο χρήσιμο ή πιο ικανοποιητικό. Από αυτή την άποψη, η πλήξη είναι παράγοντας αλλαγής και προόδου, κινητήρια δύναμη της φιλοδοξίας, που μας οδηγεί σε μεγαλύτερα, πιο πράσινα λιβάδια.

Αλλά ακόμα κι αν είμαστε ένας από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που νιώθουν γεμάτοι, αξίζει να καλλιεργήσουμε κάποιο βαθμό πλήξης, στο βαθμό που μας παρέχει τις προϋποθέσεις για να εμβαθύνουμε στον εαυτό μας, να επανασυνδεθούμε με τους ρυθμούς της φύσης και να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε πολύ εστιασμένη, μακροσκελή και δύσκολη δουλειά. Όπως το έθεσε ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ στο The Conquest of Happiness (1930):

«Η γενιά που δεν μπορεί να αντέξει την πλήξη θα είναι μια γενιά κοινών ανθρώπων, ανθρώπων αδικαιολόγητα διαχωρισμένων από τις αργές διαδικασίες της φύσης, ανθρώπων στους οποίους κάθε ζωτική παρόρμηση σιγά σιγά μαραίνεται σαν να ήταν κομμένα λουλούδια σε βάζο».

Το 1918, ο Ράσελ πέρασε 4,5 μήνες στη φυλακή του Μπρίξτον για «ειρηνιστική προπαγάνδα», αλλά βρήκε τις «γυμνές» συνθήκες ευνοϊκές και ευεργετικές για δημιουργικότητα:

«Βρήκα τη φυλακή από πολλές απόψεις αρκετά ευχάριστη… Δεν είχα δεσμεύσεις, δεν είχα δύσκολες αποφάσεις να πάρω, ούτε φόβο για τους επισκέπτες, ούτε διακοπές στη δουλειά μου. Διάβασα πάρα πολύ. Έγραψα ένα βιβλίο, Introduction to Mathematical Philosophy… και ξεκίνησα τη δουλειά για το Analysis of Mind… Μια φορά, όταν διάβαζα το Eminent Victorians του Στράσεϊ, γέλασα τόσο δυνατά που ο φύλακας ήρθε για να με σταματήσει, λέγοντας ότι πρέπει να θυμηθώ ότι η φυλακή ήταν μέρος τιμωρίας».

Φυσικά, δεν είναι όλοι Μπέρτραντ Ράσελ. Πώς θα μπορούσαμε εμείς, οι απλοί θνητοί, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την πλήξη; Εάν είναι, όπως έχουμε διαπιστώσει, επίγνωση της ανεκπλήρωτης διέγερσης, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πλήξη: αποφεύγοντας καταστάσεις στις οποίες έχουμε ελάχιστο έλεγχο, εξαλείφοντας τους περισπασμούς, παρακινώντας τον εαυτό μας, περιμένοντας λιγότερα, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική (συνειδητοποιώντας πόσο τυχεροί είμαστε πραγματικά) κ.ο.κ.

Αλλά αντί να δίνουμε μια συνεχή μάχη ενάντια στην πλήξη, είναι ευκολότερο και πολύ πιο παραγωγικό να την αγκαλιάσουμε πραγματικά. Αν η πλήξη είναι ένα παράθυρο στη θεμελιώδη φύση της πραγματικότητας και, κατ’ επέκταση, στην ανθρώπινη κατάσταση, τότε η καταπολέμησή της ισοδυναμεί με το τράβηγμα των κουρτινών. Ναι, η νύχτα είναι κατάμαυρη, αλλά τα αστέρια λάμπουν όλο και πιο έντονα γι’ αυτήν.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, πολλές ανατολικές παραδόσεις ενθαρρύνουν την πλήξη, βλέποντάς την ως το μονοπάτι προς μια ανώτερη συνείδηση. Να ένα από τα αγαπημένα μου αστεία Ζεν:

Ένας μαθητής του Ζεν ρώτησε πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να αποκτήσει φώτιση αν ενταχθεί στο ναό.

«Δέκα χρόνια», είπε ο δάσκαλος Ζεν.

«Λοιπόν, τι θα λέγατε αν δουλέψω πολύ σκληρά και διπλασιάσω την προσπάθειά μου;»

«Είκοσι χρόνια»

Αντί λοιπόν να καταπολεμήσεις την πλήξη, πήγαινε μαζί της, διασκέδασέ τη, φτιάξε κάτι από αυτήν. Με λίγα λόγια, γίνε ο εαυτός σου λιγότερο βαρετός. Ο Σοπενχάουερ είπε ότι η πλήξη δεν είναι παρά η αντίστροφη πλευρά του έντονου ενδιαφέροντος, αφού και τα δύο εξαρτώνται από το να είσαι έξω και όχι μέσα σε μια κατάσταση, και το ένα οδηγεί στο άλλο.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια βαρετή κατάσταση, ρίξτε τον εαυτό σας πλήρως σε αυτήν – αντί να κάνετε αυτό που κάνουμε συνήθως, δηλαδή ένα βήμα πιο πίσω. Εάν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, ο δάσκαλος του Ζεν, Τικ Νατ Χαν, υποστηρίζει απλώς την προσθήκη της λέξης «διαλογισμός» σε οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι αυτή που σας φαίνεται βαρετή, για παράδειγμα, «διαλογισμός όρθιος στη γραμμή».

Σύμφωνα με τα λόγια του Άγγλου συγγραφέα του 18ου αιώνα Σάμιουελ Τζόνσον: «Μελετώντας μικρά πράγματα επιτυγχάνουμε το μεγάλο δημιούργημα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη δυστυχία και όσο το δυνατόν περισσότερη ευτυχία».

News247.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση