HomeHL-HealthΗ βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κολπικής μαρμαρυγής

Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κολπικής μαρμαρυγής

O ρόλος της βιταμίνης D είναι σημαντικός στη διασφάλιση της καρδιαγγειακής υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, παίζει σημαντικότατο ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, εξασφαλίζοντας την υγεία των οστών, και παράλληλα έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι συνδέεται και με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακών συμβαμάτων, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό εξετάστηκε ο ρόλος των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα άνω των 60 ετών. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.495 άτομα τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε μία ομάδα εικονικού φαρμάκου και σε δύο ομάδες συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, όπου η μία λάμβανε 40 mg και η άλλη 80 mg την ημέρα. Επειτα από 4 χρόνια παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά περίπου 30% στους ηλικιωμένους, γεγονός πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει έως και 5 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε παρόμοιο μοτίβο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία αναφέρει ότι η λήψη υψηλής δόσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D που λαμβάνονται μία φορά τον μήνα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος κατά 10% και την ανάγκη για στεφανιαία επαναγγείωση κατά 11% σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το επίπεδο μείωσης του κινδύνου είναι σχετικά μικρό και περιορίζεται κυρίως σε άτομα που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλής χοληστερόλης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα είναι φανερό ότι ο ρόλος της βιταμίνης D είναι σημαντικός στη διασφάλιση της καρδιαγγειακής υγείας. Για τον λόγο αυτόν συνιστάται η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που συμβάλλουν στην αύξησή της, όπως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, μουρουνελαίου, αβγών, γάλακτος και δημητριακών, καθώς και η έκθεσή μας στον ήλιο. Ο θεράπων ιατρός θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά αν πρέπει να χορηγηθούν και φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμίνης D.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Αθηνών

tanea.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση