HomeΚΡΗΤΗΦ. Παρασύρης: «Να προωθήσουμε την ενεργειακή δημοκρατία»

Φ. Παρασύρης: «Να προωθήσουμε την ενεργειακή δημοκρατία»

Επίσκεψη στη Μινώα Ενεργειακή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ βρέθηκε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και το Μέλος του Δ.Σ. Ερμιόνη Γιαλύτη, αποτύπωσαν την εικόνα σχετικά με τον ενεργειακό χώρο της Κρήτης. Από τη διοίκηση της κοινότητας, παρουσία πολλών μελών και μετόχων, τονίστηκε η ανάγκη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που θα προωθούν την «ενεργειακή δημοκρατία» και θα επιμερίζουν με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο τον ενεργειακό χώρο του νησιού. Παράλληλα, επισημάνθηκε και το γεγονός ότι απαιτείται ένα ευνοϊκότερο και διαφανέστερο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση μιας νησιωτικής περιφέρειας, όπως είναι η Κρήτη.

Από την πλευρά του Φραγκίσκου Παρασύρη, αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι η  ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, συμβάλλει στο θεμελιώδη μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, στην κατεύθυνση της αειφόρου και  πράσινης ανάπτυξης με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα των κοινωνιών και της οικονομίας στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, η απουσία ενός μητρώου ενεργειακών κοινοτήτων που θα λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο όργανο, η πιστοποίησή τους, αλλά και η βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού χώρου της Κρήτης, παραμένει στις προτεραιότητας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα για τις ΑΠΕ, ο σχεδιασμός συστημάτων αποθήκευσης, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν τη βάση για νέες και βιώσιμες ενεργειακές πολιτικές, που θα καθιστούν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες ως αυτοπαραγωγούς ενέργειας και ταυτόχρονα θα επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αλλά και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με στόχο τη θωράκιση της χώρας στις επερχόμενες και απρόβλεπτες κρίσεις».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση