HomeHL-LifestyleΓουίλιαμ Φρίντκιν: Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή»

Γουίλιαμ Φρίντκιν: Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή»

Σε ηλικία 87 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» αλλά και του « Ανθρώπου από τη Γαλλία», Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Ο θάνατός του στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, Στίβεν Γκάλογουεϊ, φίλο της συζύγου του Φρίντκιν, Σέρι Λάνσινγκ.

Ο Φρίντκιν που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά, αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου «Ο σκηνοθέτης του κακού».

Μάλιστα, η τελευταία του ταινία με τον τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» και τον ηθοποιό Κίθερ Σάδερλαντ θα έκανε την πρεμιέρα της σε λίγο καιρό στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ποιος ήταν ο Γουίλιαμ Φρίντκιν

Μαζί με τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Φράνσις Φορντο Κοπόλο και τον Χαλ Άσμπι, ο Φρίντκιν ξεχώρισε από τη δεκαετία του 1970, ως μέλος μιας νέας γενιάς δυναμικών, ριψοκίνδυνων κινηματογραφιστών.

Συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, ο Φρίντκιν έφερε μεγάλη ενέργεια στα είδη του τρόμου και του αστυνομικού θρίλερ στα οποία ειδικεύτηκε.

Η ταινία «ο άνθρωπος από τη Γαλλία» ήταν μια απίστευτα γρήγορη και ηθικά διφορούμενη ιστορία, γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ και περιείχε μια από τις πιο διάσημες σκηνές καταδίωξης αυτοκινήτων στον κινηματογράφο.

Η «Σύνδεση» κέρδισε πολλά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για την καλύτερη ταινία, σκηνοθεσίας και ηθοποιού (Τζιν Χάκμαν) και έγινε σημείο αναφοράς για το αστυνομικό είδος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση για τα επόμενα χρόνια.

Μετά την κριτική δόξα του «ανθρώπου από τη Γαλλία», ήρθε το 1973 ο «Εξορκιστής», ο οποίος συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και, μαζί με τον «Νονό», εγκαινίασε την εποχή των blockbuster στον κινηματογράφο.

Διασκευασμένο από το μυθιστόρημα του William Peter Blatty σχετικά με τη δαιμονική κατάσταση ενός νεαρού κοριτσιού, ο «Εξορκιστής» ήταν ένα έντονα στυλιζαρισμένο θρίλερ, που επηρέασε το είδος των θρίλερ. Άξιο αναφοράς είναι ότι του χάρισε μια δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση