HomeHL-TOPΈνωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Ο κλιματισμός είναι εκτός λειτουργίας»

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Ο κλιματισμός είναι εκτός λειτουργίας»

Μετά το δημοσίευμα του Cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή το χθεσινό δημοσιεύμα του Cretapost για το μαγικό «άνοιγμα» του κλιματισμού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, μετά το τελεσίγραφο των υπαλλήλων της ασφάλειας του πως θα διακόψουν την εργασία τους, σήμερα τον χώρο του αεροδρομίου επισκέφθηκε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μάλιστα, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του Cretapost και σήμερα το κλιματιστικό δεν «λειτουργούσε».

Μετά την αυτοψία στους χώρους του αεροδρομίου η Ένωση πραγματοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κλιμάκιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε περιοδεία στο αεροδρόμιο, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων για το ζήτημα του κλιματισμού.

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ περάσαμε ήδη ένα κύμα καύσωνα συνεχίζει να είναι αποπνικτική! Ο κλιματισμός είναι εκτός λειτουργίας στην συντριπτική πλειοψηφία των χώρων του αερολιμένα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι σε συνθήκες καύσωνα να προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα κρατώντας ανεμιστηράκια γραφείου. Είναι αδιανόητο το 2023 να συζητάμε για το αν οι εργαζόμενοί θα ψήνονται από τη ζέστη μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας το οποίο για άλλη μια χρονιά ασφυκτιά από τον κόσμο, ή αν θα ανοίξουν τα κλιματιστικά σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου για να παίρνουν οι εργαζόμενοι μια ανάσα δροσιάς μέσα στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η ευθύνη βαραίνει το κράτος και την κυβέρνηση, όπως και τη διοίκηση της ΥΠΑ, διότι έχουν αφήσει τον κρατικό αερολιμένα στην τύχη του και παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων κάνουν τα στραβά μάτια, περιμένοντας τα εγκαίνια του νέου ιδιωτικού αερολιμένα στο Καστέλλι. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού τα έσοδα του κράτους από το παρόν αεροδρόμιο δεν διαθέτονται για να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους.

Ευθύνη, όμως, έχουν και οι εταιρείες, οι οποίες στους χώρους τους εντός του αεροδρομίου δεν έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν το διάλειμμά τους και να ανακουφιστούν από τη ζέστη! Οι συνάδελφοι στο διαχωρισμό δεν έχουν χώρο διαλείμματος, την ίδια ώρα που υπάρχουν ιμάντες εκτός του κτιρίου και καλούνται να φορτώνουν βαλίτσες 8 ώρες σερί κάτω από τον ήλιο. Αντίστοιχα, στα κοντέινερ των εταιρειών στην πίστα του αερολιμένα ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος.

Για ακόμα μια φορά είναι φανερό ότι από τη μία είναι τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!

Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ όλες τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα εκείνες που ο καύσωνας έπληττε όλη τη χώρα έκανε γνωστή την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο αεροδρόμιο αλλά και τα αιτήματα των εργαζομένων. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο και θα στηρίξουμε τις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν.

Όπως και με το ζήτημα του parking των εργαζομένων αποδεικνύεται ξανά ότι οι εργαζόμενοι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μόνο εμείς οργανωμένοι με τον αγώνα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Απαιτούμε

  • Να λειτουργήσουν όλα τα air condition στους χώρους όπου βρίσκονται εργαζόμενοι του αεροδρομίου. Όπου υπάρχει βλάβη να αποκατασταθεί άμεσα.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων!

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση