HomeHL-HealthΟι 4 θετικές και οι 8 αρνητικές συνέπειες που έχουν τα κλιματιστικά στην υγεία μας

Οι 4 θετικές και οι 8 αρνητικές συνέπειες που έχουν τα κλιματιστικά στην υγεία μας

Απαραίτητο το κλιματιστικό για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταστάσεις στην υγεία μας που μπορούμε είτε να προλάβουμε, είτε να αντιμετωπίσουμε προκαλούν τα κλιματιστικά. Αναλυτικά οι συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν.

Μπορεί οι περισσότεροι να μην μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς κλιματιστικό στο σπίτι ή στην εργασία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συνεχής τεχνητή παραγωγή δροσερού αέρα στην υγεία μας.

Οι συνέπειες αυτές δεν είναι μόνο αρνητικές, αλλά και θετικές. Μάλιστα, για τις περισσότερες αρνητικές συνέπειες, υπάρχουν και λύσεις.

Οι 8 αρνητικές συνέπειες που έχει το κλιματιστικό στην υγεία μας

Επηρεάζει τον εσωτερικό αέρα

Εάν εργάζεστε σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο, ο κακός εξαερισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου».

Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ξηρός βήχας, ζάλη και ναυτία, προβλήματα στη συγκέντρωση, κόπωση και ευαισθησία στις οσμές.

Ο αέρας του κλιματιστικού σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19, καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται με τον αέρα.

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός.

Μπορείτε, επίσης, να τον μειώσετε ακόμα περισσότερο με τακτικές αλλαγές φίλτρων, άνοιγμα των παραθύρων σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάλυψη του στόματος όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αφυδατώνει το δέρμα

Τα κλιματιστικά απορροφούν την υγρασία από το χώρο για να την μειώσουν και να καταφέρουν να τον δροσίσουν.

Η διαδικασία αυτή όμως, μπορεί να τραβήξει και την υγρασία από το δέρμα και να το ξηράνει.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, ειδικά το καλοκαίρι που χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά συχνά, να βάζουμε ενυδατικής κρέμας και στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ξηραίνει τα μάτια

Η ίδια έλλειψη υγρασίας σε κλιματιζόμενους χώρους, μπορεί να ξηράνει και τα μάτια, ειδικά όσα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.

Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα και μπορεί ακόμη και να κάνει την όραση θολή.

Για να λύσουμε το πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές σταγόνες (κολλύρια), τα οποία ενυδατώνουν τα μάτια. Μπορούμε να βάζουμε αυτές τις σταγόνες ανά δύο ώρες όταν βρισκόμαστε σε χώρο με κλιματισμό ή και συχνότερα.

Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλιματιζόμενα κτίρια έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα (ερεθισμένες ρινικές οδούς, δυσκολία στην αναπνοή) από τους ανθρώπους που εργάζονται σε κτίρια με φυσικό αερισμό.

Προκαλεί πονοκέφαλο

Εάν περνάτε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με συστήματα κεντρικού κλιματισμού που είναι βρώμικα ή δεν είναι καλά συντηρημένα, είναι πιο πιθανό να έχετε πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και στο σπίτι αν το κλιματιστικό δεν είναι καθαρό.

Σε μελέτη που έγινε πρόσφατα, φάνηκε ότι το 8% των ανθρώπων που εργάζονται σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα εσωτερικού αέρα, είχαν πονοκεφάλους από 1 έως 3 ημέρες το μήνα και το 8% είχε καθημερινούς πονοκεφάλους.

Μειώνει την ανοχή στη ζέστη

Οι επιστήμονες επινόησαν τον όρο «προσαρμοζόμενο μοντέλο άνεσης» για να εξηγήσουν γιατί είναι πιο δύσκολο να αντέχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, όσο περισσότερο βρισκόμαστε σε χώρους με κλιματισμό.

Η ιδανική θερμοκρασία του καθενός εξαρτάται και από τη θερμοκρασία στην οποία έχει εκτεθεί πρόσφατα.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους, τόσο λιγότερο άνετοι θα νιώθουμε με τη ζέστη και την υγρασία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ρυπαίνει τον εξωτερικό αέρα

Οι παλαιότερες μονάδες air condition μπορεί να απελευθερώνουν χλωροφθοράνθρακες. Αυτό είναι ένα ψυκτικό που μπορεί να βλάψει το στρώμα του όζοντος, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της Γης, όπως αναφέρει το WebMD.

Αυτά τα ψυκτικά μέσα άρχισαν να καταργούνται στη δεκαετία του ’90, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Ενισχύει τις αλλεργίες

Εάν διατηρείτε το κλιματιστικό σας καθαρό, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις αλλεργίες σας.

Ωστόσο, ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού, μπορεί γρήγορα να γίνει «σπίτι» για αλλεργιογόνα.

Βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε τακτικά τον αναγκαίο τεχνικό έλεγχο για τη σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα με αλλεργίες.

Οι 4 θετικές συνέπειες που έχει το κλιματιστικό στην υγεία μας

Βοηθά στον ύπνο

Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος σε δωμάτιο με θερμοκρασία 22-26 βαθμών Κελσίου είναι ιδανικός για τη μέγιστη ξεκούραση.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μειώνει τη θερμοκρασία του στο πλαίσιο του φυσικού κύκλου του ύπνου, επομένως ένα δροσερό δωμάτιο βοηθά τη διαδικασία αυτή.

Ενισχύει το μεταβολισμό

Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερος χρόνος στο κρύο μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Κι αυτό διότι ο οργανισμός μας μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινού «καφέ λίπους» που καίει ενέργεια, καθώς αντιμετωπίζει περισσότερο ψυχρό αέρα.

Βοηθά τη σκέψη

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έγινε το 2018, έδειξε ότι οι φοιτητές που ζούσαν σε κοιτώνες χωρίς κλιματισμό κατά τους ζεστούς μήνες, τα πήγαν χειρότερα στα τεστ από εκείνους που είχαν δροσερό κεντρικό εξαερισμό.

Σώζει ζωές στον καύσωνα

Ο κλιματισμός μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να σώσει ζωές όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη.

Μόλις η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπεράσει τους 38,8 βαθμούς, ο ανθρώπινος οργανισμός από θερμική εξάντληση, ναυτία, κράμπες, ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας και αν παραμείνουμε για πολλές ώρες στη ζέστη, απειλούμαστε με θερμοπληξία.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση