HomeHL-GreeceΞεκινά η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

Ξεκινά η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

Μεταφέρονται σε περιοχή του Ασπρόπυργου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεταφορά στον Ασπρόπυργο με ΣΔΙΤ άνω των 650 εκατ. ευρώ n Διαγωνισμός και για τη μετακόμιση της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών από το κτίριο της Ευελπίδων σε οικόπεδο όπου βρίσκεται το Εφετείο και ο Αρειος Πάγος

Τέσσερα χρόνια από τότε που αναγγέλθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο της απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού από τη συγκεκριμένη περιοχή και τη μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο, έφτασε η ώρα της υλοποίησης

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει το μεγάλο project της μετεγκατάστασης των φυλακών του Κορυδαλλού. Σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που αναγγέλθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο της απομάκρυνσής τους από τη συγκεκριμένη περιοχή και τη μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο έφτασε η ώρα της υλοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες μετακομίσεις…

Η ειδική μονάδα ωρίμασης συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στον αέρα τον διαγωνισμό: «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με ΣΔΙΤ».

Το ύψος του έργου για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ) θα ανέλθει στα περίπου 617,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο εξετάζει τη συμμετοχή στην κατασκευή με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Τα 617,2 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή του αναδόχου του έργου για όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης που είναι τα 30 χρόνια.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας και μεταξύ άλλων αποσκοπεί:

στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σύγχρονων και ασφαλών σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, στη βάση των επιταγών του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου

στον ορθολογικό διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων

στην περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, καθώς και

στη διασφάλιση της ισότητας στον τρόπο διαβίωσης και στην απαγόρευση κάθε δυσμενούς μεταχείρισης των κρατουμένων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του έργου, υπενθυμίζεται ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είχαν μεταξύ άλλων επισκεφτεί και καταστήματα κράτησης στη Βρετανία, τα οποία έχουν υποδομές πρότυπες στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Το έργο της μετεγκατάστασης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού υλοποιείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχει ανατεθεί η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 4η Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι αυτής της προεπιλογής και η δεύτερη περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων και του φορέα υλοποίησης του έργου και στη συνέχεια την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Τα νέα κτίρια περιλαμβάνουν το κεντρικό συγκρότημα των πτερύγων κράτησης, καθώς και περιφερειακά κτίρια ειδικών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΔΣΣΑ. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τ.μ., με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τ.μ. και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τ.μ.

Κτίρια και υποδομές

Συνοπτικά η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει τα παρακάτω κτίρια και υποδομές:

Κεντρική Πύλη Εισόδου

Πτέρυγες Κράτησης

Εννέα Πτέρυγες Γενικής Κράτησης

ΚΕΘΕΑ και βοηθητικό κτίριο

ΟΚΑΝΑ – 18ΑΝΩ και βοηθητικό κτίριο

Μία Πτέρυγα Ευάλωτων Ομάδων

Δύο Πτέρυγες Σχολικής Εκπαίδευσης

Μία ημιπτέρυγα Κρατουμένων ΑμεΑ

Μία Πτέρυγα Εργαζομένων στις Κεντρικές Αποθήκες Φυλακών (ΚΑΥΦ)

Πειθαρχικά κελιά

Κτίριο Διοίκησης

Δικαστικό Μέγαρο

Κλινικές (Γενική & Ψυχιατρική)

Ιατρείο

Εξωτερικά Ιατρεία

Βιβλιοθήκη – Γραμματειακές Υπηρεσίες

Σχολικό Συγκρότημα

Εργαστήρια Τεχνικής Εκπαίδευσης

Χώρος Λατρείας

Control Room – Φυλάκιο Φρουράς Σωφρονιστικού Καταστήματος

Κέντρο Ενέργειας – Χώρος υποστηρικτικών υποδομών (δεξαμενές καυσίμων, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, κεντρικό λεβητοστάσιο κ.λπ.).

Δεκαοκτώ υπερυψωμένες σκοπιές ελέγχου

Κτίριο Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ)

Πύργος ελέγχου – εποπτείας στο κτίριο ΔΜΔΑ

Λοιποί ισόγειοι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια, γήπεδα, χώροι συνάθροισης κ.λπ.).

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Προαύλια πτερύγων

Εσωτερικό οδικό δίκτυο

Χώροι πρασίνου

Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις – Ελικοδρόμιο

Υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης

Κέντρο Ενέργειας

Τα δικαστήρια

Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το έργο μετεγκατάστασης της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών από το κτίριο της Ευελπίδων σε οικόπεδο όπου βρίσκεται το Εφετείο και ο Αρειος Πάγος.

Ο προϋπολογισμός του έργου των νέων δικαστικών κτιρίων θα κυμανθεί από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ.

Τον διαγωνισμό τρέχει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ και έχουν προεπιλεγεί τα σχήματα Ιντρακάτ – ΤΕΚΑΛ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos. Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να καθοριστεί και το ακριβές πλαίσιο και αντικείμενο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

tanea.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση