HomeHL-GreeceHandelsblatt: «Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Μητσοτάκης;»

Handelsblatt: «Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Μητσοτάκης;»

«Η ύφεση δεν είναι ορατή στην Ελλάδα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η χρηματιστηριακή εκτόξευση της Ελλάδας θέτει πρότυπα παγκοσμίως καθώς αναπτύσσεται δύο φορές πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη» και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναρωτιέται «πώς το καταφέρνει αυτό ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης», πλέκοντας το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το «μικρό θαύμα» της ελληνικής οικονομίας απασχολεί τον διεθνή τύπο και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το πρώην πτωχευμένο κράτος γίνεται το αστέρι της ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Σε μια ιστορική αναδρομή από την Ελλάδα της κρίσης, όπου η χώρα χαρακτηρίζονταν: «εφιάλτης για τους επενδυτές», σήμερα οι τιμές στο χριματιστήριο της Αθήνας γνωρίζουν «μόνο μία κατέυθυνση: απότομα ανοδικά», επισημαίνεται.

«Το επενδυτικό κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο»

«Η Ελλάδα, η οποία μόλις πριν από οκτώ χρόνια χρειάστηκε να διασωθεί από την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας με δάνεια δισεκατομμυρίων από τους εταίρους της στο ευρώ και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία των κρατών της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη», σχολιάζει η Handelsblatt. Έχει εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της και μειώνει τον λόγο του χρέους της ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, αναφέρει.

Το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο, τονίζεται, ενώ σε μια θαρραλέα σύγκριση με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, αναφέρεται ότι «ο μηνιαίος δείκτης επενδυτικού κλίματος που υπολογίζεται από το ινστιτούτο ερευνών ΙΟΒΕ αυξήθηκε στις 111,1 μονάδες τον Ιούλιο. Στη Γερμανία, αντίθετα, ο συγκρίσιμος δείκτης Ifo υποχώρησε στις 87,3 μονάδες. Ενώ η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας σκοτεινιάζει και οι προσδοκίες γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία».

«Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα έχει σταθεροποιηθεί περαιτέρω πολιτικά»

Όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν επίσης γνώση για τα ελληνικά πράγματα και σχολιάζοντας τους σχετικούς υπολογισμούς του πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζεται ότι «με την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου και η συνέχιση της μονοκομματικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην εξουσία από το 2019, η πρώην χώρα της κρίσης έχει σταθεροποιηθεί περαιτέρω πολιτικά».

Επισημαίνεται δε, ότι δύσκολα κάποιο άλλο κόμμα αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από μια τρίτη θητεία το 2027. «Ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία ανθεί και τα διαχρονικά υψηλά ποσοστά ανεργίας μειώνονται. Από τότε που ανέλαβε ο Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2019, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 17,6% σε 11,1%, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 19% την ίδια περίοδο».

«Η ύφεση δεν είναι ορατή στην Ελλάδα»

«Η ύφεση δεν είναι ορατή στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για την Ελλάδα φέτος. Αυτό θα ήταν υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ήδη το 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,9%, ενώ το 2021 ήταν ακόμη και 8,4%.

Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44% από την ανάληψη των καθηκόντων του Μητσοτάκη το 2019», τονίζει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι και στα δημοσια οικονομικά «στον πρωτογενή προϋπολογισμό, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο, έναντι ελλείμματος 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι».

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση