HomeHL-GreeceΣτην τεχνική εκπαίδευση στρέφονται πολλοί απόφοιτοι Λυκείων: Οι 2 επιλογές που σπάνε ρεκόρ

Στην τεχνική εκπαίδευση στρέφονται πολλοί απόφοιτοι Λυκείων: Οι 2 επιλογές που σπάνε ρεκόρ

Ποιες ειδικότητες προτιμούν και ποιες αποφεύγουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στρέφεται ένας σημαντικός αριθμός αποφοίτων λυκείων προκειμένου ν΄ αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιο τομέα και να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στην αγορά εργασίας. Από τα φετινά στατιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι σχεδόν 22.000 παιδιά δήλωσαν μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού την επιθυμία να σπουδάσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ και από αυτούς οι επιτυχόντες είναι 16.231.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για συνειδητή επιλογή ή για λύση ανάγκης, ο αριθμός είναι μεγάλος, γεγονός, που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης από την πλευρά της πολιτείας στην πράξη και όχι μόνο στις εξαγγελίες.

Πάντως, από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιλογές των νέων ως προς τις ειδικότητες που προτιμούν.

Οι εφαρμογές στην πληροφορική και πολυμέσα σίγουρα αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους αποφοίτους των λυκείων στα ΙΕΚ ολόκληρης της χώρας και ακολουθούν ειδικότητες όπως:

Oι βοηθοί φυσικοθεραπευτή

οι σεφ

τέχνες που σχετίζονται με τον καλλωπισμό (κομμωτικής, τεχνικοί νυχιών, μακιγιάζ κλπ,)

βοηθοί παιδαγωγών πρώιμης ηλικίας

τεχνικοί φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

βοηθοί νοσηλευτές

βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων

στελέχη διοίκησης και οικονομίας στη Ναυτιλία ή στον Τουρισμό

διατροφής και διατολογίας

διασώστες

πλήρωμα ασθενοφόρων

βοηθοί φαρμακείων

αθλητική δημοσιογραφία

τεχνικοί κλιματισμού

προπονητές ποδοσφαίρου

Ποια επαγγέλματα δεν προτιμούν οι νέοι

Στην αντίπερα όχθη φαίνεται ότι οι νέοι δεν έλκονται από επαγγέλματα που σχετίζονται με τη Γεωργία, όπως:

Αμπελουργία,

Οινολογία,

Μελισσοκομία,

Παραγωγή Μεταξιού (Σηροτροφία)

Γαλακτοκομία

Τεχνικός Αγροτοτουρισμού,

Δασικής προστασίας

Ειδικός θρησκευτικού τουρισμού

Συνοδός Βουνού

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας

Από Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 09:00 π.μ. άρχισε ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το έτος κατάρτισης 2023-2024 και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. Τα 125 Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προσφέρουν ποιοτική δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση και δυνατότητα στεγαστικού επιδόματος σε 96 σύγχρονες ειδικότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και παρέχουν μεγάλες προοπτικές απασχόλησης.

Η φοίτηση διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά της περιόδου αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Στους αποφοίτους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης και, στη συνέχεια, τους παρέχεται πλέον η δυνατότητα να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, που διενεργούνται με την επιμέλεια των Α.Ε.Ι. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης επιλογής έχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς ηλικιακό όριο, μέχρι και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 15:00.

Σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στην αρχική σελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος στον σύνδεσμο: https://diek.it.minedu.gov.gr. Για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο έχει εκδοθεί ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σχετικά με την περίοδο ηλεκτρονικής εγγραφής τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ε. Β’ ΚΥΚΛΟΥ και Τ.Ε.Λ. μπορούν να εγγραφούν στο Γ΄ εξάμηνο φοίτησης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε συναφείς ειδικότητες με τον επαγγελματικό τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγγραφής δεν γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων στα Ι.Ε.Κ. ενδιαφέροντός τους, στα οποία λειτουργεί Γ΄ εξάμηνο στις εν λόγω ειδικότητες, από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023.

p
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση