HomePost ItΠαρασύρης: Οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονται στους λογαριασμούς τους

Παρασύρης: Οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονται στους λογαριασμούς τους

Τι αναφέρει για την οικονομική δυστοκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα, τη χώρα με ισχυρό αποτύπωμα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, με τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στις τιμές της ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επαναφέρει το σχεδιασμό για τον «Ενεργειακό Τειρεσία» , σύστημα «Debt Flagging» των καταναλωτών με βάση τη συνέπειά τους στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. Ένας σχεδιασμός που συμπίπτει με μια περίοδο, κατά την οποία,  σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι πολίτες δηλώνουν πως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο δείκτη για την αδυναμία των πολιτών να εξοφλήσουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, σύμφωνα, με τους δείκτες για την ενεργειακή φτώχεια, όπως δημοσιεύτηκαν στο Energy Poverty Advisory Hub (στοιχεία 2021) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνθήκη που συνεπάγεται  ότι ο «Ενεργειακός Τειρεσίας» θα προκαλέσει σωρεία κοινωνικών προβλημάτων, αποστερώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά την πρόσβαση σε ένα βασικό καταναλωτικό αγαθό, όπως είναι το ρεύμα.

Ενόψει και της επόμενης χειμερινής περιόδου και με δεδομένη την αμφίβολη εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ακυρώσει οποιονδήποτε σχεδιασμό, καθώς η θέσπιση ενός τέτοιου ασφυκτικού μηχανισμού -ανάλογου των τραπεζών- θα δημιουργήσει μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που δεν θα υπολογίζει με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, που δεν θα  συνεκτιμά τις αντικειμενικές συνθήκες και βεβαίως που δεν θα διαχωρίζει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από τους καταναλωτές,  οι οποίοι εξ αιτίας αντικειμενικών δυσκολιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, μας βρίσκει αντίθετους.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση