HomeHL-TOPΑποκάλυψη Τώρα: Τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών από την ΑΑΔΕ

Αποκάλυψη Τώρα: Τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών από την ΑΑΔΕ

Λίστα με 30.000 ονόματα προς δημοσιοποίηση με χρέη άνω των 150.000€

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο ΕΦΚΑ ετοιμάζονται να βγάλουν στην «φόρα» τους μεγαλοοφειλέτες. Σε μια λίστα που περιλαμβάνει 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εμφανίζονται τα ονόματα των οφειλετών με χρέη που ανέρχονται σε ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα που έχουν παλαιά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν χρέη. Παρά ταύτα, η δημοσιοποίηση δεν αφορά όλες τις οφειλές, αλλά μόνο σε εκείνες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο ονόματα με προβλήματα οφειλής από παλιές περιπτώσεις, αλλά και νέα πρόσωπα που δεν έχουν ανταποκριθεί στην ρύθμιση των χρεών τους από το 2020 και μετά. Η ημερομηνία δημοσιοποίησης των ονομάτων τους είχε προγραμματιστεί αρχικά για το τέλος Ιουνίου, αλλά λόγω των εκλογών και της παράτασης για διευθέτηση οφειλών, αναβλήθηκε για σήμερα στις 4 Αυγούστου.

Σημαντικό είναι ότι στην λίστα αυτή δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν υποβληθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης, είτε αυτό αφορά σε ρύθμιση χρεών προς την εφορία, είτε σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Επίσης, δεν θα δημοσιοποιούνται οφειλές που έχουν υπαχθεί σε αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Σύμφωνα με το νόμο, στη δημοσιοποίηση απαλλάσσονται επίσης οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων, καθώς και οφειλές νομικών προσώπων εντός του δημόσιου τομέα.

Παρά τη δημοσιοποίηση, τα άτομα και οι εταιρείες που εντάσσονται σε αυτήν έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να αναιρέσουν ή ακόμα και να διαγράψουν τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία.

Παρ’ όλο που πολλοί επέλεξαν να ενταχθούν στις προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών, υπάρχουν ακόμα άτομα που προτίμησαν να μην αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτές, παρ’ όλο που θα έπρεπε να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε κριτήρια που κρίθηκαν «απαγορευτικά», καθώς κάποιοι οφειλέτες είχαν αποκλειστεί από τις ρυθμίσεις εξαιτίας της χρονικής περιόδου και των ποσών των οφειλών τους.

Συνολικά, παρά τις προσπάθειες για ρύθμιση, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών που δεν έχουν αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για χρέη που προέκυψαν τόσο από την πανδημία όσο και από την ενεργειακή κρίση. Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν οι νέες δημοσιοποιήσεις θα κινητοποιήσουν περισσότερα άτομα να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση