HomeHL-TOPΧαλασμένος Σταυρός στον Τάφο του Καζαντζάκη εδώ και 10 μήνες

Χαλασμένος Σταυρός στον Τάφο του Καζαντζάκη εδώ και 10 μήνες

Ένα Παράδειγμα της Αδιαφορίας προς την Πολιτιστική Κληρονομιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ανησυχητικό θέαμα υποδηλώνει την παραμέληση προς την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, καθώς ο σταυρός στον τάφο του λαμπρού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης παραμένει χαλασμένος εδώ και 10 μήνες. Ο τάφος αυτός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της πόλης, δέχεται εκατοντάδες τουρίστες ανά ημέρα.

Η αδιαφορία από πλευράς των αρμοδίων φορέων είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Ο τάφος του Καζαντζάκη αποτελεί όχι μόνο τον τόπο ξεκούρασης ενός μεγάλου συγγραφέα, αλλά και μια σημαντική πηγή έμπνευσης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι ο τόπος αυτός αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από τον δήμο, η απουσία συντήρησης και επιδιόρθωσης αποτυπώνει μια απογοητευτική εικόνα.

Η διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη, Μαριλένα Μηλαθιανάκη, σε δηλώσεις της στο Cretapost, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι το μουσείο θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

ikona_viber_2023-08-02_13-56-31-359-300x150

Οι λόγοι πίσω από την αδιαφορία αποτελούν πεδίο σοβαρής συζήτησης, συνέχισε η κυρία Μηλαθιανάκη. Η αναφορά σε «βανδαλισμούς» σε άλλα ιστορικά σημεία υποδηλώνει μια γενικότερη αδιαφορία της κοινωνίας προς την πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι αναμφίβολο ότι ο πολιτισμός και η τέχνη έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν και να ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση και την αγάπη προς τα μνημεία.

Η παράταση της κατάστασης με τον χαλασμένο σταυρό στον τάφο του Καζαντζάκη συνιστά όχι μόνο μια παραμέληση προς τον άνθρωπο αλλά και προς την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Είναι καιρός να αναληφθεί δράση και να δοθεί η προσοχή που αξίζει σε αυτό το σημαντικό μνημείο, προτού χαθεί η ευκαιρία να μεταδοθεί αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενεές.

Αλκινόη Μοσχίδου

ikona_viber_2023-08-02_12-22-26-477

οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στις 12/02/2023

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση