HomeHL-LifestyleΠώς η Τζάκι Κένεντι κατέληξε να παντρευτεί τον πρώην έρωτα της αδελφής της

Πώς η Τζάκι Κένεντι κατέληξε να παντρευτεί τον πρώην έρωτα της αδελφής της

Ένα παράξενο ερωτικό τρίγωνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρόνια πριν ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρευτεί τη Ζακλίν Κένεντι στις 20 Οκτωβρίου 1968, είχε σχέση με τη μικρότερη αδελφή της, Λι Ράτζιβιλ.

Η Ρατζιβίλ, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, ήρθε κοντά με τον Ωνάση στο τέλος του δεύτερου γάμου της με τον πρίγκιπα και διπλωμάτη, Στανισλάβ Άλμπρεχτ Ράτζιβιλ, ενώ η αδελφή της βρισκόταν ακόμη στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το Vanity Fair, ο Λάρι Κινγκ ρώτησε τη Λι αν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί τον Ωνάση, και εκείνη απάντησε: «Ποιος δεν το σκέφτηκε;».

Ο Νίκι Χίλτον ήταν υπεύθυνος για τη μεγάλη εκδήλωση. Αυτός και η πανέμορφη σύζυγός του, Τρις, στάθηκαν στην κεφαλή μιας μακράς ουράς υποδοχής, χαιρετώντας όλους τους καλεσμένους που έφταναν, συμπεριλαμβανομένων των Λι και του Άρη.

Ο φίλος του Νίκι, ο Μπομπ Γουέντγουορθ, ο οποίος ήταν σε αυτό το junket ως εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του οργανισμού Hilton, είπε: «Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνη τη νύχτα ήταν πόσο εντυπωσιακό ζευγάρι ήταν η Λι και ο Άρης. Όταν μπήκαν μέσα, εκείνος με το σμόκιν του και εκείνη με το μακρύ, λαμπερό φόρεμά της, υπήρχε κάτι μαγικό πάνω τους. Όλοι έκαναν «ουάου» και «αααα» και τους άνοιξαν το δρόμο σαν να βρίσκονταν μπροστά σε πραγματικούς βασιλείς.

Η Τρις, η οποία είχε μείνει με τα μάτια ανοιχτά, είπε: «Θεέ μου, είναι απολύτως πανέμορφη. Δεν είναι πριγκίπισσα ή κάτι τέτοιο;». Της απάντησα ναι και της είπα ότι ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Στανισλάβ Ράτζιβιλ.

Αναρωτήθηκε πού ήταν ο πρίγκιπας και γιατί η πριγκίπισσα ήταν με τον Ωνάση. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ότι κάθε φορά που την αγκάλιαζε, η Λι απομακρυνόταν λίγο και φαινόταν να νιώθει άβολα. Ήταν σαν να ήθελε να είναι μαζί του δημοσίως, αλλά από την άλλη, δεν ήθελε.

«Το ξέρεις ότι είναι η αδερφή της Τζάκι;»

Αργότερα, ο Μπομπ Γουέντγουορθ κρυφάκουσε μια περίεργη συζήτηση μεταξύ του Νίκι Χίλτον και του Ωνάση. Ο Μπομπ θυμάται: «Ο Νίκι του είπε “είναι πολύ όμορφη αυτή” αναφερόμενος στη Λι «είσαι τυχερός άνθρωπος». Ο Ωνάσης είπε ‘Είμαι τυχερός. Είναι υπέροχη, έτσι δεν είναι; Ξέρεις ότι είναι αδελφή της Τζάκι Κένεντι, έτσι δεν είναι;’ Ο τρόπος που το είπε ο Ωνάσης ήταν σαν να ήταν αυτό που διέκρινε περισσότερο τη Λι, η σχέση της με τη Τζάκι.

»Ο Νίκι κοίταξε τον Ωνάση με μια αμήχανη έκφραση. ‘Λοιπόν, νομίζω ότι είναι πιο όμορφη και από την Πρώτη Κυρία’, είπε. Ο Ωνάσης χαμογέλασε και είπε: ‘Είναι, έτσι δεν είναι; Η Τζάκι μοιάζει κενόμυαλη. Αλλά όχι η Λι. Η Λι είναι έξυπνη». Αργότερα, είδα τον Άρη και τη Λι σε μια γωνιά, να συζητούν βαθιά, εντελώς αιχμαλωτισμένοι ο ένας από τον άλλον, σαν να μην υπήρχε κανείς άλλος στο δωμάτιο. Ακόμα και από απόσταση, μπορούσες να νιώσεις τη θερμότητα μεταξύ τους».

Η Λι, η Τζάκι, η θαλαμηγός Cristina και ο Άρης

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε περάσει πάνω από ένας μήνας από τον θάνατο του δεύτερου γιου της Τζάκι και του Τζον Κένεντι, του μικρού Πάτρικ. Η Τζάκι δεν ήταν καλά. Αν μη τι άλλο, η ψυχολογική της κατάσταση είχε επιδεινωθεί. Η Λι ήθελε να τη βοηθήσει με κάποιον τρόπο και έκανε την εξαιρετικά τολμηρή πρόταση να πάρει τη Τζάκι κρουαζιέρα μαζί της και με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη θαλαμηγό Christina.

«Νομίζω ότι όταν η Λι κοιτάζει πίσω σε αυτό το ταξίδι, πιστεύει ότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ» είπε ένα άτομο που την ήξερε εκείνη την εποχή, «το πρώτο ήταν η ανανέωση των όρκων της με τον Στανισλάβ».

«Μαντέψτε ποιος έρχεται για δείπνο»

Τον Μάιο του 1968 πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του JFK, η Τζάκι Κένεντι συνόδευσε τον Αριστοτέλη Ωνάση σε μια κρουαζιέρα στις Παρθένες Νήσους με το Christina. Η φίλη του Άρη, Τζόαν Θρινγκ, θυμάται, ότι το προσωπικό του Ωνάση άρχισε να προετοιμάζει το γιοτ τοποθετώντας φωτογραφίες του JFK και της Τζάκι σε όλο το χώρο, «και όλοι γελούσαμε μεταξύ μας» είπε «γιατί ο Άρης δεν σου έλεγε ποτέ τίποτα, ήταν πολύ μυστικοπαθής. Ποτέ δεν είπε, ‘Λοιπόν, η Τζάκι φτάνει απόψε’ ή κάτι τέτοιο. Οπότε τους είπα: ‘Μαντέψτε ποιος έρχεται για δείπνο – πρέπει να είναι ο Τζάκι. Όλοι έπαιρναν άδεια εκείνη την ημέρα, οπότε πήγα να τους συνοδεύσω. Μετά επέστρεψα περίπου μια ώρα αργότερα. Κοίταξα έξω από το παράθυρό μου και εκεί ήταν η Τζάκι, που έφτανε».

Προφανώς, ήταν σε αυτή την εκδρομή που η Τζάκι και ο Άρης άρχισαν σοβαρές συζητήσεις για ένα πιθανό κοινό μέλλον. Ωστόσο, η Τζόαν Θρινγκ αναφέρει ότι οι δυο τους εξακολουθούσαν να κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια.

«Δεν υπήρχαν χάδια ή αγγίγματα ή κάτι τέτοιο» θυμάται η ίδια. «Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι δεν είχε συμβεί τίποτα όσο ήμασταν εκεί. Νομίζω ότι τα απογεύματα περνούσαν μία ή δύο ώρες μαζί και κατά κάποιο τρόπο επεξεργάζονταν κάποιο είδος συμφωνία.

Θα παντρευόταν την Μαρία Κάλλας

Προφανώς, σε αυτή την κρουαζιέρα ο Άρης ζήτησε από την Τζάκι να τον παντρευτεί, διαβεβαιώνοντάς την ότι αν συμφωνούσε θα είχε ακόμα την ελευθερία της.

Ίσως πιο σημαντικό, όμως, θα είχε επίσης την προστασία από τον στρατό ασφαλείας του, 75 ισχυρών ανδρών, μερικοί με πολυβόλα. Για μια γυναίκα που υπέφερε ακόμα από μετατραυματικό στρες από τη δολοφονία του συζύγου της, αυτή ήταν μια πληροφορία ζωτικής σημασίας.

Την αγαπούσε, είπε, τουλάχιστον με τον δικό του τρόπο – πράγμα που σήμαινε ότι και εκείνος θα είχε την ελευθερία του, δήθεν για να βλέπει άλλες γυναίκες, όπως η σταρ της όπερας Μαρία Κάλλας. Αυτό που δεν ήξερε η Τζάκι ήταν ότι μόλις έξι μήνες νωρίτερα, εκείνος και η Μαρία είχαν ορίσει ημερομηνία γάμου την 4η Νοεμβρίου.

Κάποιοι μπορεί να υποστήριξαν ότι, ως θέμα πίστης προς τη Λι, η Τζάκι έπρεπε να μείνει μακριά από κάθε άνδρα με τον οποίο η αδελφή της είχε ποτέ σχέση. Προς υπεράσπιση της Τζάκι, όμως, η Λι δεν της επιβεβαίωσε ούτε μια φορά ότι είχε σχέση με τον Ωνάση. Ούτε εκείνος το έκανε. Η Τζάκι βέβαια έπρεπε να το υποψιαστεί. Όλοι το υποψιάζονταν. Εξάλλου, αυτό συνέβαινε εδώ και έξι χρόνια.

Μυστικά και ψέματα

Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, η Τζάκι αποφάσισε να μη συζητήσει την πρόταση του Ωνάση ούτε με τη μητέρα της, Τζανέτ ούτε με τη Λι. Με άλλα λόγια, τα μυστικά και τα ψέματα παράλειψης συνέχισαν να συσσωρεύονται μεταξύ των τριών γυναικών της οικογένειας Μπουβιέ.

«Πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό;» ρώτησε η Λι τον Τρούμαν Καπότε, τουλάχιστον σύμφωνα με τη μεταγενέστερη ανάμνηση της συγγραφέως Έλενορ Πέρι.

Η Πέρι συνεργαζόταν με τον Καπότε για τη συγγραφή ενός σεναρίου για την τηλεόραση, όταν ήρθε το τηλεφώνημα από τη Λι. Λέει ότι η Λι ούρλιαζε τόσο δυνατά, που η Πέρι μπορούσε να ακούσει τα λόγια της μέσα από το ακουστικό: «Πώς μπόρεσε; Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό;».

Ο Τρούμαν δεν ήξερε τι να της πει. «Κλαίει και αναστενάζει», είπε αργότερα σε φίλους της Λι. «Δεν μπορώ να σας πω τι είπε, αλλά θα είναι στις ειδήσεις. Είναι το μεγαλύτερο κουτσομπολιό που υπάρχει και εκείνη κλαίει και πονάει εξαιτίας αυτού».

Περισσότερες αποκαλύψεις από τον Τρούμαν Καπότε

Αφού ο Τρούμαν είχε τσακωθεί με τη Λι, το 1977, έκανε περισσότερες αποκαλυπτικές δηλώσεις για τα διάσημα αδέλφια. Δεδομένου ότι ήταν ο καλύτερος φίλος της Λι, το σχόλιό του δεν μπορεί να αγνοηθεί, αν και μάλλον θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τέλος της φιλίας τους ήταν ιδιαίτερα πικρό.

Όσον αφορά τον μεγιστάνα της ναυτιλίας, ο Τρούμαν είπε: «Η Λι πίστευε πραγματικά ότι είχε τον Ωνάση στα χέρια της. Υποκρινόταν ότι περιφρονούσε πολύ τον Ωνάση και τον γάμο. Δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του. Αλλά της άρεσαν όλα αυτά τα τάνκερ».

Προφανώς, ο Τρούμαν Καπότε δεν μπορούσε να γνωρίζει με βεβαιότητα αν η Λι ήταν ερωτευμένη ή όχι με τον Ωνάση, αφού η ίδια φαινόταν να μην είναι τόσο ξεκάθαρη ως προς αυτό. Ωστόσο, ήξερε σίγουρα ότι είχε χάσει τη χρυσή της ευκαιρία με τον μεγιστάνα της ναυτιλίας, εκείνο το μικρό κομμάτι του χρόνου που θα μπορούσε να τον έχει για τον εαυτό της το καλοκαίρι του 1962.

Ο Άρης της είχε ζητήσει ρητά «να μην ανανεώσει τους όρκους της με τον Στας» στην Καθολική Εκκλησία, αλλά εκείνη είχε αποφασίσει να το κάνει, ούτως ή άλλως. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τα ίδια.

Συναισθήματα και υπολογισμοί

«Στην πραγματικότητα ήταν μια απλή εξίσωση» αιτιολογεί ο ετεροθαλής αδελφός της Τζάκι και της Λι, ο Τζέιμς Λι Αούτσινκλος. «Ο σύζυγος και ο κουνιάδος της Τζάκι ήταν πλέον και οι δύο νεκροί. Ο Ωνάσης έλεγε, στην πραγματικότητα, στην Λι ‘θα είμαι το πρόσωπο στον ώμο του οποίου η Τζάκι μπορεί να κλάψει τώρα. Μπορώ να της προσφέρω την προστασία, την ασφάλεια, την αγάπη και τα χρήματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να της προσφέρει». Δεν ήταν ακριβώς το ίδιο με το να έλεγε «Λι, επιλέγω την αδελφή σου αντί για σένα».

Ήταν περισσότερο το ισοδύναμο του: «Αν και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα, νιώθω ότι είναι καθήκον μου να βοηθήσω μια χήρα που βρίσκεται σε κίνδυνο. Μπορώ επίσης να κερδίσω από αυτό, μόνο και μόνο από άποψη θέσης στον κόσμο. Δεδομένου ότι με ξέρεις καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις. Δεν είναι κάτι προσωπικό».

Η Λι έμαθε για τον επικείμενο γάμο από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος της τηλεφώνησε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Τυνησία για να της απευθύνει προσωπική πρόσκληση. «Με παρακάλεσε να έρθω» είναι ο τρόπος με τον οποίο το έθεσε αργότερα. Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας τους είναι άγνωστες, αλλά θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ήταν τεταμένη, λαμβάνοντας υπόψη την επώδυνη ιστορία τους. Το γεγονός ότι η Τζάκι δεν ήταν εκείνη που κάλεσε τον Λι πρέπει να είχε πονέσει.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση