HomeHL-WorldΓκάνα: Καταργεί τη θανατική ποινή

Γκάνα: Καταργεί τη θανατική ποινή

Αναστέλλεται η εκτέλεση 176 φυλακισμένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γκάνα γίνεται η 29η χώρα της Αφρικής και η 124η χώρα παγκοσμίως που καταργεί τη θανατική ποινή, μία κίνηση που την υποδέχτηκαν ένθερμα οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η απόφαση σημαίνει ότι για 176 καταδικασμένους σε θάνατο, μεταξύ των οποίων και 6 γυναίκες, η ποινή τους θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.

Την Τρίτη, η βουλή της χώρας ψήφισε την κατάργηση της εσχάτης των ποινών για εγκλήματα όπως ο φόνος, η γενοκτονία, η πειρατεία και το λαθρεμπόριο.

Η θανατική ποινή διατηρείται σε περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας, με τους υπεύθυνους της εκστρατείας να επισημαίνουν ότι απαιτείται αλλαγή του συντάγματος προκειμένου να αφαιρεθεί τελείως η ποινή.

Η Γκάνα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση από το 1993, αλλά τα δικαστήρια εξακολουθούν να επιβάλουν την συγκεκριμένη ποινή.

Ο Francis-Xavier Kojo Sosu, ο Γκανέζος βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο, χαιρέτησε την απόφαση: «Έχω δει από πρώτο χέρι ότι η θανατική ποινή δεν δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης ή τέλους στις οικογένειες των θυμάτων ούτε αποτρέπει τους παραβάτες».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ποινή διατηρείται ακόμη σε 52 χώρες, ενώ 883 εκτελέσεις καταγράφηκαν πέρσι, σημειώνοντας μία αύξηση κατά 53% σε σχέση με το 2021.

Ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση