HomeΚΟΣΜΟΣΠόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί άμαχοι στο Χαρτούμ

Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί άμαχοι στο Χαρτούμ

Μαίνεται ο πόλεμος στο Σουδάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άμαχους χθες Τρίτη στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε οργάνωση πολιτών, κατά τη διάρκεια νέων εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς.

Ο πόλεμος που μαίνεται στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου, όταν οι δυο στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 έστρεψαν τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου. Έκτοτε, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) και έχουν ξεριζώσει 3,3 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεκαέξι πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο», όταν πυρά έπληξαν τα σπίτια τους στη συνοικία Ομπάντα, στο βορειοδυτικό Χαρτούμ, ανέφερε η τοπική «επιτροπή αντίστασης». Οι «επιτροπές αντίστασης» είναι ομάδες πολιτών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τις δημιούργησαν ως δομές αλληλοβοήθειας.

Ο Μοχάμεντ Μανσούρ, κάτοικος στην Ομπάντα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «βοήθησε να βγουν οκτώ πτώματα» από τα συντρίμμια σπιτιού.

«Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε γειτονικό σπίτι», πρόσθεσε άλλος κάτοικος, ο Χαγκάρ Γιούσεφ.

Μάχες σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες

Εκτυλίσσονται μάχες σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως οι ΔΤΥ έκαναν έφοδο χθες εναντίον αποθήκης πυρομαχικών του στρατού στο νότιο τμήμα της πόλης.

Δικηγόροι που ανήκουν στο κίνημα για δημοκρατία ανέφερε τη Δευτέρα πως άμαχοι σε κεντρικούς και νότιους τομείς του Χαρτούμ «διώχτηκαν βία από τα σπίτια τους» για να τα χρησιμοποιήσουν αντιμαχόμενοι.

Τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες εκατομμύρια Σουδανοί υπομένουν ελλείψεις νερού, τροφής και ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω αποπνικτικής ζέστης, με πολλούς κλεισμένους στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τα πυρά.

Οι μισοί και πλέον από τους 48 εκατομμύρια κατοίκους του Σουδάν χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση» που πλήττει το Σουδάν, καθώς «πάνω από το 67% των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας».

Οι υπηρεσίες υγείας και οι αποθήκες τροφίμων γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων ή λεηλασιών.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του να προσφερθεί βοήθεια για την καταπολέμηση επιδημιών, ειδικά της χολέρας και της ελονοσίας, που εκδηλώνονται την περίοδο των βροχών, από τον Ιούνιο.

«Οι επιδημίες υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ακόμη περισσότερους θανάτους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωσή τους», ανέφεραν ο Άχμεντ αλ Μαντάρι και η Ματσιντίσο Μοέτι, τομεάρχες του ΠΟΥ αρμόδιοι για την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση