HomeHL-TOPΕνισχυμένο θερμό κύμα – κίνδυνος για φωτιά – φόβος για μπουρίνια!

Ενισχυμένο θερμό κύμα – κίνδυνος για φωτιά – φόβος για μπουρίνια!

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Ενισχύεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το θερμό κύμα με την ονομασία ‘CLEON’ προβλέπει συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τις 12-7-2023. Στην Κρήτη, το θερμό κύμα έχει ιδιαίτερα έντονες επιπτώσεις, καθώς αναμένεται νέα θερμική έξαρση την Τρίτη 25-7-2023 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η Δευτέρα 24-7-2023 θα φέρει πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι μέγιστες τιμές θα παραμείνουν ανώτερες των 35 βαθμών σε πολλές περιοχές του νησιού.

Η Τρίτη 25-7-2023 θα φέρει νέα θερμική έξαρση, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη. Σε μικρότερη έκταση, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 με 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τοπικά ακόμη και τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Η Τετάρτη 26-7-2023 θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, ωστόσο, από το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει η αποδρομή του καύσωνα με την έναρξη καταιγίδων που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους (μπουρίνια) στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Την Πέμπτη 27-7-2023, αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 έως 8 βαθμούς σε όλη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές να μην υπερβαίνουν τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση στην Κρήτη θα παρακολουθείται προσεκτικά και οι πολίτες καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η επικαιροποίηση των προγνώσεων για την Κρήτη και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη του καιρού θα πραγματοποιείται ανά εικοσιτετράωρο, προσφέροντας στους πολίτες σημαντικές πληροφορίες για την προσαρμογή τους στις καιρικές συνθήκες.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση