HomeHL-9Φωτιά στην Κερατέα: Το μέτωπο είναι τεράστιο

Φωτιά στην Κερατέα: Το μέτωπο είναι τεράστιο

Πολλά τα μέτωπα και οι εστίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις μεγάλες περιοχές εκκενώνονται, μετά από νέο μήνυμα του 112 εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στον Κουβαρά της Αττικής.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης μιλώντας νωρίτερα σε κανάλι δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου, μπήκα στο αμάξι για να μπορέσω να μιλήσω», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο, δεν μπορώ να πάω πουθενά, ακόμα και για τους πυροσβέστες είναι κλειστοί οι δρόμοι. Έχει πολύ δυνατό αέρα, δεν βλέπουμε μπροστά μας. Είναι πολλά τα μέτωπα και οι εστίες. Μου λένε πως υπάρχουν σπίτια να καίγονται, εγώ δεν τα έχω δει γιατί δεν μπορώ να πάω πιο κάτω στον δρόμο», είπε ο Δήμαρχος από την περιοχή του Πύργου του Μελισσουργού.

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλυβίων Χρήστος Ράπτης μίλησε στο protothema.gr δηλώνοντας:  «Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις έχει περάσει από την Πέτα και έχει περάσει από την άλλη πλευρά του Πάνειου όρους που είχε καεί και πριν δέκα χρόνια. Τώρα κατευθύνεται προς Λαγονήσι, Σαρωνίδα. Έχει περάσει μέσα από κατοικημένες περιοχές κάνουμε συνεχώς εκκενώσεις. Επιχειρούν 8 αεροσκάφη, όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής μας, εθελοντές, πολιτική προστασία, όλοι. Το πρόβλημα με τα σπίτια είναι ότι η φωτιά καίει ανάμεσα γιατί υπάρχουν οικόπεδα κι αυτά καίγονται. Έχουν πάρει φωτιά τα οικόπεδα σε Φλαμπουριά, Μελισσουργό».

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυναμείς της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Μεγάλη φωτιά κοντά σε σπίτια στον Κουβαρά Αττικής (1)

 Κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στην παραλία Αναβύσσου

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι φλόγες είναι αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων.

 

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Στο σημείο που καίνει η φωτιά υπάρχει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνουν εύκολη τη μετάδοσή της. Αυτή την ώρα, λίγο πριν τις 15:00 οι φλόγες κατευθύνονται νότια, και έχουν περάσει το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112). Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει η φωτιά προς την παραλία Καλυβίων – Αναβύσσου.

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου. Η σύσταση  που υπάρχει προς τους πολίτες είναι να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

fwtia-6

Κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης οι φωτιές

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε ότι η φωτιά δείχνει ότι δεν είναι πολύ κοντά σε σπίτια αλλά είναι κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Σαρωνικού  που μίλησε στο ΣΚΑΪ, «καίγεται η βορεινή πλευρά από το Πάνειο Όρος, αλλά ακόμα η φωτιά δεν έχει φτάσει από τη νότια πλευρά που βλέπει προς το Λαγονήσι. Η ατμόσφαιρα είναι αποκαρδιωτική».

Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Meteo: Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς

Έκτακτη ανακοίνωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά Αττικής εξέδωσε το meteo, τονίζοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα.

«Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς», επισημαίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του meteo:

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση