HomeHL-CultureΨηφιοποιείται το πολιτιστικό απόθεμα από τον Δήμο Ηρακλείου

Ψηφιοποιείται το πολιτιστικό απόθεμα από τον Δήμο Ηρακλείου

Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας της Δημοτικής Πινακοθήκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρώνοντας έτσι την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος. Με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικού περιεχομένου και την ψηφιοποίηση των αρχείων τεκμηρίωσης κάθε έργου, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τόσο την προηγούμενη ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης όσο και το πληροφοριακό υλικό που προκύπτει από την τρέχουσα διαδικασία. Αυτή η προσπάθεια εξασφαλίζει τη μακρόχρονη διαφύλαξη των τεκμηρίων, την ευκολία πρόσβασης και διαχείρισης του περιεχομένου, καθώς και τη δυνατότητα μελέτης του αρχειακού υλικού. Το έργο αποσκοπεί στη διευκόλυνση μελλοντικών δράσεων της πινακοθήκης και στη διάχυση του περιεχομένου στο ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023.

Από τον Δήμο Ηρακλείου ανακοινώνεται:

Ένα σημαντικό έργο που θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τη διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων τεκμηρίωσης κάθε έργου καθώς και στη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικού περιεχομένου. Μιας βάσης δεδομένων δηλαδή η οποία θα περιλαμβάνει και την πρότερη ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης καθώς και το πληροφοριακό υλικό που θα προκύψει από την τρέχουσα διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων τεκμηρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται συνθήκες όπως η μακρόχρονη και ασφαλής διαφύλαξη του περιεχομένου των τεκμηρίων, η ευκολία στην πρόσβαση, διαχείριση και μελέτη του ώστε το πλούσιο αρχειακό υλικό της Συλλογής να είναι προσβάσιμο τόσο από το προσωπικό του Δήμου και της Πινακοθήκης όσο και από ερευνητές,  Ως τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η ψηφιοποίηση του αρχειακού και εν γένει του πολιτιστικού αποθέματος θα διευκολύνει επίσης τόσο τις μελλοντικές δράσεις της πινακοθήκης (π.χ. σχεδιασμό εκθέσεων, τόσο όσον αφορά τη μουσειολογική μελέτη όσο και τον μουσειογραφικό σχεδιασμό) όσο και την διάχυσή του στο ευρύ κοινό (π.χ. με ανάρτησή του στο διαδίκτυο και με χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών).

Στο πλαίσιο του έργου βρέθηκαν στο Ηράκλειο ο κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης, έφορος έργων τέχνης της Βουλής και ο κ.  Ιάσονας Τσένας της εταιρείας HORIZON που έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση των αρχείων τεκμηρίωσης, οι οποίοι είχαν συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη προκειμένου να συζητήσουν για το έργο. Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τα αρχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης όπου μαζί με την υπεύθυνη της συλλογής  κ. Μαριάννα Γιαλύτη ξεκίνησαν την δύσκολη δουλειά της ψηφιοποίησης που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023 όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί.

psifiopiisi-f2

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση