HomeHL-WorldΣύνοδος ΝΑΤΟ: Σημαντικά πακέτα πήρε ο Ζελένσκι

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σημαντικά πακέτα πήρε ο Ζελένσκι

Τι έγινε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρόεδρος Ζελένσκι τελικά διατήρησε την ψυχραιμία του, γιατί πριν αναχωρήσει από το Κίεβο σε ορισμένες δηλώσεις του εμφανίστηκε αρκετά εκνευρισμένος, ειδικά για τη σχέση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός ηγέτης έφτασε με την ελπίδα (παρόλο που ήταν αρκετά τραβηγμένη) ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε τελικά να υποβάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -αν όχι μια επίσημη πρόσκληση- για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι δέχτηκε συγκινητικά και θερμά λόγια από όλους τους 32 συμμάχους, οι οποίοι σαφέστατα εξέφρασαν την άποψή τους ότι, αν και το μέλλον της Ουκρανίας είναι δεδομένο στο ΝΑΤΟ, δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη (τουλάχιστον για όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη), ενώ παράλληλα πρέπει να ρυθμιστούν ορισμένα νομικά ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς…

Αλλά η Ουκρανία δεν αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής με άδεια χέρια. Κατά τη διάρκειά της οι σύμμαχοι του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν μια σειρά νέων δεσμεύσεων στην Ουκρανία, με εντυπωσιακά στρατιωτικά πακέτα, καθώς και άλλες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλεια. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έχει αρχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με απροσδιόριστο αριθμό πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ικανών να πλήξουν τις γραμμές μεταφοράς και επικοινωνιών της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε μια απρόσμενη επίπληξη στην ανακοίνωση του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «λανθασμένη απόφαση» που θα αντιμετωπιστεί με αντίμετρα.

Η γαλλική απόφαση έρχεται δύο μήνες αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προμηθεύει το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και drones, καθώς και συστήματα κατά των drones και των ναρκών. Η βρετανική κυβέρνηση μέσα στην βδομάδα δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει επίσης ένα ακόμα πακέτο όπλων, συμπεριλαμβανομένων 70 οχημάτων μάχης, υλικοτεχνικής υποστήριξης, χιλιάδων φυσιγγίων πυρομαχικών αρμάτων μάχης Challenger 2 και ένα νέο οικονομικό πακέτο υποστήριξης 50 εκατομμυρίων λιρών (64,5 εκατομμυρίων δολαρίων), ως και υλικό επισκευής εξοπλισμού.

Εκτός από το πακέτο όπλων, η Βρετανία θα εγκαινιάσει άμεσα ένα νέο κέντρο ιατρικής αποκατάστασης για να υποστηρίξει την ανάρρωση Ουκρανών στρατιωτών που τραυματίστηκαν στις μάχες, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Πακέτου Συνολικής Βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και θα υποστηρίζεται από ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό (ψυχολόγους κ.ά.) από όλη τη Συμμαχία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε το δικό της πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ (770 εκατομμυρίων δολαρίων) για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει δεκάδες άρματα μάχης, LEOPARD συστήματα κατά των drones και ναρκών, καθώς και 20.000 βλήματα πυρομαχικών πυροβολικού. Η Νορβηγία, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 2,5 δισεκατομμυρίων κορωνών (240 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά ελαφρών drones και εξαρτημάτων για πυραυλικά συστήματα αεράμυνας NASAMS.

Εντεκα χώρες του ΝΑΤΟ -με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία, και συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας- έχουν πλέον δεσμευτεί να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, επιβεβαίωσε ο Στόλτενμπεργκ, και θα ξεκινήσει ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση