HomeCity GuideΗ συνήθεια που τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος και βαρύ πρόστιμο -Πώς να την αποφύγεις

Η συνήθεια που τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος και βαρύ πρόστιμο -Πώς να την αποφύγεις

Ακόμα και αν το κινητό τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο με ασύρματα ακουστικά, ο οδηγός μπορεί να τεθεί αντιμέτωπος με μεγάλο πρόστιμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, μιας και πέρα από την επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες μας, μας παρέχει πρόσβαση και σε έναν απέραντο «ωκεανό» πληροφοριών.

Σήμερα, ουδείς μπορεί να φανταστεί τη ζωή του δίχως αυτή τη μικρή συσκευή που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση τους μπορεί να αποβεί μοιραία εφόσον αυτή γίνεται ενώ βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Ενδεικτική είναι μια έρευνα της Lexus που έδειξε ότι ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο και να ανοίξει ένα μήνυμα ανέρχεται σε 4,6 δλ. Αυτό σημαίνει ότι αν οδηγεί με ταχύτητα 90 χλμ./ώρα, μέσα σε αυτά τα 4,6 δλ. που δεν έχει ορατότητα είναι σαν να έχει διανύσει μια απόσταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Πολλοί ξεχνούν, μάλιστα, ότι η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το smartphone μας ενώ οδηγούμε είναι εφόσον αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή συνδεδεμένο αποκλειστικά με ασύρματα ακουστικά, μιας και τα καλώδια των ενσύρματων μπορεί να μπλεκτούν στα χέρια του οδηγού, αποτελώντας αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί οδηγοί αγνοούν είναι ότι τα ασύρματα ακουστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συνομιλία του οδηγού με κάποιο άλλο άτομο και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως είναι το άκουσμα μουσικής, ενός podcast ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο ο οδηγός απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Για παράδειγμα ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι ίσως δεν μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου, ή ακόμα και τον θόρυβο που παράγει μια μοτοσικλέτα η οποία προσεγγίζει μια διασταύρωση.

Ενδεικτική της απαγόρευσης είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί») όπου αναγράφεται το εξής: «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση». Ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν κινήσει χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο πρόστιμο μιας και δεν απαιτούν την κατοχή διπλώματος οδήγησης.

Carandmotor.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση