HomeΕΚΛΟΓΕΣΜεγαλειώδης η συμμετοχή στην παρουσίαση αρχών, βασικών αξόνων και των πρώτων υποψηφίων απο τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο για όλους» και Υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιώργο Σισαμάκη

Μεγαλειώδης η συμμετοχή στην παρουσίαση αρχών, βασικών αξόνων και των πρώτων υποψηφίων απο τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο για όλους» και Υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιώργο Σισαμάκη

Στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», την Τρίτης 11 Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγαλειώδης ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην επίσημη παρουσίαση της Υποψηφιότητας του Γιώργου Σισαμάκη για το Δήμο Ηρακλείου. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον απαιτητικό χώρο του του Κηποθεάτρου «Νίκος Καζαντζάκης»  στην παρουσίαση των αρχών, των βασικών αξόνων και των πρώτων υποψηφίων της Δημοτικής Παράταξης  «Ηράκλειο για όλους» από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιώργο Σισαμάκη. Παρόντες στην εκδήλωση θεσμικοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων. Το Γιώργο Σισαμάκη προλόγησε ο  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για τον Τουρισμό κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος και συνεργάστηκε μαζί του καθόλη της διάρκεια της θητείας του στον τομέα του τουρισμού ως Αντιδήμαρχος.

g-sisamakis1

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους»  και υποψήφιος Δήμαρχος  Γιώργος Σισαμάκης με την ολοκλήρωση της ομιλίας και ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, τους θεσμικούς εκπροσώπους που τίμησαν με την παρουσία τους και τους υποψήφιους συμβούλους και δήλωσε: « «Ένα «Ηράκλειο»  ευχαριστώ για τη συγκινητική συμμετοχή σας στο πρώτο βήμα μας για ένα «Ηράκλειο για Όλους».

Ένα βήμα τεράστιο όπως αποδείχθηκε απο το κατάμεστο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντάκης». Υποσχόμαστε ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης θα αξιοποιηθεί για να καταστεί το Ηράκλειο μας το κέντρο του Προοδευτικού Εκσυγχρονισμού και της Δημιουργίας. ΔΙΝΕΙΣ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!»

ΟΜΙΛΙΑ

Ηράκλειο, με το βλέμμα στο μέλλον

Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες, η αποψινή σας παρουσία αποτυπώνει ότι μόνο με τη θεμελιώδη αρχή της συμμετοχής μπορούν να αλλάξουμε εμείς και ο Δήμος μας. Και όταν αυτή η συμμετοχή εκφράζεται με αυτόν το παλμό , με αυτό το πάθος και με αυτή τη θέληση, η νέα σελίδα στο Δήμο μας δείχνει πιο κοντά από ποτέ. Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία, εκ μέρους ολόκληρης της Δημοτικής μας Κίνησης. Πολύ περισσότερο όμως σας καλωσορίζω σε αυτη τη διαδρομή που χαράζουμε μαζί σας με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για το Ηράκλειο.

g-sisamakis2

Στεκόμαστε εδώ κοντά σας σήμερα, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος. Πέρασαν ήδη 5 πυκνά χρόνια ενεργής μας ενασχόλησης με τα δημοτικά δρώμενα, μετά από την σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξης της δημοτικής μας κίνησης και είμαστε ξανά εδώ. Παρόντες να ακούσουμε, να δράσουμε, να αλλάξουμε πράγματα, να πάμε το Ηράκλειο μπροστά. Όχημα μας είναι το μέλλον με επιβάτες όλους τους πολίτες της Δήμου μας. Από το Ηράκλειο, την Ν.Αλικαρνασό, το Τεμένος, το Γοργολαΐνη και την Παλιανή, χωρίς να μένει κανείς πίσω.

g-sisamakis4

Στην προμετωπίδα μας έχουμε χαραγμένες αξίες ανθρώπινες και κοινωνικές. Αξίες ακριβοδίκαιες, διότι το όραμα μας εκφράζεται μέσα από τη συλλογικότητα και όχι μέσα από τον Ελιτισμό! Μαζί με την Κοινωνία και όχι δήθεν με την Κοινωνία. Αξίες δημοκρατικές διότι στο δικό μας όραμα ο πολίτης έχει φωνή και συμμετέχει! Αρχές αξιοκρατικές διότι οι πόροι πρέπει να υπάγονται σε χρηστή διαχείριση για να υπηρετούν τον πολίτη!         Αρχές δικαιοσύνης, δικαιοκρισίας και δικαιοκρατίας διότι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ευθύνες.

Διακρίσεις για μας δεν μπορούν να ισχύουν ειδικά όταν  αυτές υπηρετούν τους ισχυρότερους. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει την δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητές και τις ικανότητές του και να ανταμείβεται ανάλογα με αυτές, αλλά και κάθε πολίτης  ανεξαρτήτως ικανοτήτων και δεξιοτήτων  αξίζει μια καλύτερη ζωή και μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία. Μια κοινωνία που της χρωστάμε και δε μας χρωστάει.

Ένα Ηράκλειο που του χρωστάμε όλα αυτά που είμαστε και δεν μας χρωστάει. Ένα Ηράκλειο που οφείλουμε να υπηρετήσουμε έως ελάχιστο χρέος μας ως ενεργοί πολίτες. Το Ηράκλειο δεν υπηρετεί κανέναν, γιατί σε κανέναν δεν χρωστάει, από όπου κι αν προέρχεται, ό,τι κι αν εκπροσωπεί.

g-sisamakis4

ΕΜΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ και ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

Με αυτές τις αρχές και αξίες προσπαθήσαμε να  οδηγήσουμε  το Ηράκλειο μπροστά, όχι μόνο σήμερα αλλά σε όλη την διάρκεια των τελευταίων ετών. Πάντα δίπλα στον δημότη, πάντα δίπλα σας, ενστερνιζόμενοι και σεβόμενοι απόλυτα την μεγάλη ευθύνη την οποία απέθεσαν πάνω μας οι Δημότες, τιμήσαμε την δυνατότητα που μας δόθηκε να υπηρετήσουμε ένα Ηράκλειο για όλους με ανθρώπινο πρόσωπο.

Μία πόλη στην οποία αξίζει να  ζει κανείς δίπλα και όχι απέναντι στους συνανθρώπους του. Ως Δημοτική Παράταξη αποδείξαμε με πράξεις και όχι με λόγια ότι κινηθήκαμε με μοναδικό γνώμονα το «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «ΕΓΩ». Πορευθήκαμε με το όχημα το  «ΜΑΖΙ» και όχι το «ΑΝΤΙ» περιοριζόμενοι σε μια εύκολη, ανέξοδη αντιπολίτευση.

g-sisamakis11

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι, όσοι μας παρακολούθησαν και όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι ήμασταν παρόντες στα εύκολα και στα δύσκολα. Σας βεβαιώνω φίλοι και φίλες, μετά λόγου γνώσεως ότι τα δύσκολα σε αυτή την θητεία ήταν πολλά. Ποικίλα προβλήματα φαινόταν απροσπέλαστα και ορθώνονταν μπροστά δημιουργώντας ένα μονοπάτι δύσβατο.

Όχι όμως για μας, γιατί παλέψαμε όλα τα εγχειρήματα που βάλαμε μπροστά και βρήκαμε λύσεις. Λύσεις αξιοπρεπείς και  κοινά αποδεκτές.  Στηρίξαμε με κάθε κόστος την πόλη και τα συμφέροντα της, εκπροσωπήσαμε σθεναρά τα συλλογικά συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του Ηρακλείου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό επιλέξαμε ξανά και χωρίς δισταγμό το δύσκολο δρόμο…..τον ανήφορο.

Ειλικρινά και από τα βάθη της καρδιάς μου, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας το γεγονός ότι με πείσμα, με επιμονή, με μεράκι, με όραμα και διάθεση υπηρετήσαμε τους δημότες σε όποιο καθήκον, έργο ή πρόβλημα μας  ανατέθηκε. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, σίγουρα όμως και αυτό θέλω να το τονίσω εμφατικά κάναμε ότι κάναμε με πάθος, με αγάπη, σεβασμό, αξιοπρέπεια  και ήθος.

Με αυτοδιοικητική προίκα πλέον τις εμπειρίες που  αποκτήσαμε σε ένα γενικότερα περίπλοκο διεθνές και εθνικό  πολιτικοοικονομικό  πλαίσιο και σε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον με πρωτοφανείς δυσκολίες, πορευόμαστε στην επόμενη ημέρα αποφασισμένοι να κινήσουμε γη και ουρανό για ένα Δήμο που θα λειτουργεί ως πρότυπο σε όλες τις πτυχές του διεκδικώντας αυτά που του αξίζουν.

Το διακύβευμα για μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πρωτοποριακό κοινωνικό, δημοκρατικό και δίκαιο Δήμο με ισόρροπη ανάπτυξη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ένα Δήμο στηριγμένο σε αξίες και αρχές ανθρωπιάς. Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε ένα Ηράκλειο το οποίο θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία, την τεχνολογική απογείωση με την οικολογική ευαισθησία, την ασφάλεια με την ατομική ελευθερία, τον εξευρωπαϊσμό με την ελληνικότητα. Τελικά , συνδέουμε το εγχείρημα της συνεχούς προόδου του δήμου μας με την εξομάλυνση της ανισότητας σε όλα τα πεδία του τοπικού βίου.

Δεν θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο απλά θα ζούνε πολίτες. Θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο αξίζει να ζει κανείς , διότι προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και αξιοπρέπεια στους πολίτες του.

sisamakis-12

 Φίλες και Φίλοι , 

Σήμερα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, σας ζητάμε να επενδύσετε σε εμάς με τη δύναμη της εμπιστοσύνης σας και ταυτόχρονα σας καλούμε να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο μας σχέδιο για το Ηράκλειο του μέλλοντος. Ένα σχέδιο συμμετοχικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, ένα σχέδιο οραματικό, που επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υποθηκεύει τις μελλοντικές γενιές.

Ένα σχέδιο για όλους επενδυμένο με εμπειρία και αποτελεσματικότητα, το οποίο δεν θα υποτάσσεται στην υπολανθάνουσα τάση υποχώρησης των αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αλλά αντίθετα προτάσσει τις αξίες και αρχές ως απόλυτη προτεραιότητα.

Σε αυτη την εθνική συγκυρία το Ηράκλειο και θέλουμε και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κέντρο Προοδευτικού Εκσυγχρονισμού. Ένα Δημιουργικό Κέντρο αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Μα πάνω απ΄ολα διεκδικώντας συνεργατικά αλλά συνάμα απαιτητικά όλα όσα ο Δήμος μας και έχει ανάγκη αλλά και δικαιούται. Το Ηράκλειο δεν έχει πλέον τη πολυτέλεια να χάσει ούτε μια ημέρα. Ο Δήμος μας χρειάζεται ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί, που έχουν διαχειριστεί και δεν θα πειραματιστούν.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σήμερα κλείνει ουσιαστικά μια εικοσαετία δημιουργικών αλλαγών στο Ηράκλειο, στις οποίες συνέβαλλαν χωρίς αμφιβολία όλες οι Δημοτικές αρχές. Το ευρύ φάσμα των αλλαγών αυτών συνδέθηκε με την αισιοδοξία ότι ο τόπος μας μπορεί να τα καταφέρει να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητά του στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Εμείς όμως επιζητάμε ακόμα περισσότερα. Διεκδικούμε την υπέρβαση. Μέλημα μας είναι το Ηράκλειο να αποκτήσει ιδιαίτερο αποτύπωμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως πόλη προικισμένη με αναπτυξιακές δυνατότητες, υποδομές, πολιτισμό  και αστείρευτο κοινωνικό κεφάλαιο, δηλαδή τους πολίτες του. Ένα Δήμο που θα μεριμνά αναπόσπαστα στην διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Σκοπεύουμε σε εύστοχες δράσεις σε ζητήματα κοινωνικής ευημερίας, περιφερειακής ισοκατανομής πόρων και ευκαιριών, δημιουργίας ευκαιριών για όλους, απογείωσης εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, εξομάλυνσης του κυκλοφοριακού ζητήματος, ασφάλειας, καθαριότητας, υποδομών, πολιτισμού και αθλητισμού, ώστε όλες οι τοπικές μας πολιτικές να συγκροτούν πυλώνες για την οικονομική άνθιση και κοινωνική ευημερία του τόπου μας .

ΚΕΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

Η ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΗΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε θέσει τρεις μεγάλους στρατηγικούς στόχοι για το Ηράκλειο του 2040

Το μέλλον του Ηρακλείου επηρεάζεται από το μέλλον της Κρήτης αλλά συνάμα το διαμορφώνει. Είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού με δυναμική οικονομία, η οποία επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομική και παραγωγική δυνατότητα του περιβάλλοντος χώρου.

Γι’ αυτό υιοθετούμε και υποστηρίζουμε τις στρατηγικές της Περιφέρειας Κρήτης  για την περίοδο 2021-2027  που εναρμονίζονται και με τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής οικογένειας .

Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Ηρακλείου είναι να παγιώσει «ταυτότητα τόπου» με υψηλή ποιότητα ζωής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων, τις επιθυμίες των επισκεπτών και τις οικονομικές φιλοδοξίες του παραγωγικού δυναμικού.

Διαθέτουμε ένα σχέδιο για το μέλλον με επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων, που θα δίνει διέξοδο στις νέες απαιτήσεις της εποχής λαμβάνοντας υπόψιν και κοινά ειδικών ενδιαφερόντων.

Αυτή η στρατηγική δημιουργεί αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα  και εν τέλει κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη.

Αντλώντας δύναμη και εμπειρία από την δυναμική των μετασχηματισμών στο Ηράκλειο, τώρα είμαστε έτοιμοι για ένα άλμα προς το μέλλον, με νέους στόχους, νέες προτεραιότητες αλλά και νέο πολιτικό προσωπικό για έναν Τόπο:

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ

Η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία , οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μαζί με τον υπερτουρισμό έφεραν με δραματικό τρόπο ως προτεραιότητα των Τοπικών κοινωνιών την ανάγκη για ανθεκτικότητα στις πάσης φύσεως δυσκολίες.

Θα δυναμώσουμε την ανθεκτικότητα του Ηρακλείου σε θέματα πολιτικής προστασίας, δημοτικών έργων υποδομής, κοινωνικής αλληλεγγύης, δια βίου μάθησης, προστασίας της εργασίας και της υγείας για την εμπέδωση ενός αισθήματος  ασφαλείας του πληθυσμού, για ένα τόπο που αξίζει να ζεις.

Η δημοτική μας πολιτική προωθεί την εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες. Κανένα παιδί, κανένας νέος και κανένας ενήλικας δεν πρέπει να αποκλείεται από την εκπαίδευση. Η δημοτική μας πολιτική διαμορφώνει την κοινωνική πόλη. Θέλουμε ζωντανές πόλεις και δήμους που προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να ακολουθήσουν τη επαγγελματική σταδιοδρομία τους, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους  , να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Η τοπική μας πολιτική είναι προνοητική επιχειρώντας να εξομαλύνει  τυχόν εστίες κρίσης, πριν ξεσπάσουν. Θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν με ασφάλεια στην πόλη μας. Η τήρηση κατανοητών σε όλους κανόνων ευταξίας, η ανθρωποκεντρική διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, οι καλά συντηρημένες υποδομές, η εκπαίδευση και η ενσωμάτωση είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόληψη των συγκρούσεων, της επιθετικότητας και της βίας.

Επίσης, η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής. Η παιδική φτώχεια πρέπει να καταπολεμηθεί μέσω εξατομικευμένων τοπικών παρεμβάσεων. Θέλουμε να επιδιώξουμε επιθετικά μία «πόλη των παιδιών και των οικογενειών» ως στόχος της αστικής πολιτικής.

Η αστική ανανέωση αποτελεί μόνιμο καθήκον της κοινωνικής αστικής πολιτικής. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προώθηση της κοινωνικής κατοικίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στο δημογραφικό. Θέλουμε να ενισχυθούν δικτυωμένες υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας στις συνοικίες της πόλης και στις οικιστικές γειτονιές.

Διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες . Οι υπηρεσίες των βασικών δημοτικών υπηρεσιών πρέπει να παραμείνουν προσιτές. Ως εκ τούτου, η δομή της δημόσιας ιδιοκτησίας πρέπει να ενισχυθεί. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι βασικοί τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορούν να διασφαλιστούν.

ΕΥΦΥΕΣ

Η επιλογή του ψηφιακού και κλιματικά ουδέτερου μετασχηματισμού ενισχύει ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, όπου οι επενδύσεις σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο σε υποδομές δικτύων και σε εφαρμογές προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υψηλή ποιότητα ζωής, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Ενισχύουμε την ισχυρή ταυτότητα, της «έξυπνης πόλης» , η οποία περιλαμβάνει τους μεγάλους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανοικτής διακυβέρνησης, της ανάπτυξης με κλιματική ουδετερότητα, της βιώσιμης κινητικότητας, της συμμετοχής των πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις και στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου οικονομίας , για ένα τόπο με υψηλή ποιότητα ζωής.

Θεωρούμε ότι η δημοτική πολιτική αλλά και οι ψηφιακές υπηρεσίες που έχουμε δημιουργήσει μπορούν αν παίξουν ρόλο στην δημιουργία μιας τοπικής αγοράς εργασίας με κοινωνικό πρόσωπο για να ενσωματωθούν στην εργασία ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα ένταξης στην πρωτογενή αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Απασχόλησης και των τοπικών φορέων και ειδικά των ψηφιακών δικτύων του δήμου.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το Ηράκλειο έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει ακόμα πιο οικονομικά ισχυρό. Επιθυμούμε με αειφόρο και βιώσιμο τρόπο να αυξήσουμε την οικονομική υπεραξία του τόπου μας.

Ο Πολιτισμός του νησιού μας, ο Τουρισμός και η αγροδιατροφή  είναι οι ισχυροί κλάδοι της οικονομίας μας ενώ η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, υποβοηθούμενη από την ύπαρξη μιας πολυπληθούς κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενισχύει την τοπική οικονομία και την κοινωνία της γνώσης.

Θα συντηρήσουμε και θα αναδείξουμε περαιτέρω τους μοναδικούς πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει ο τόπος μας και την ιδιαίτερη Κρητική ταυτότητα και θα ενισχύσουμε τις υποδομές και την υποστήριξη στην δημιουργικότητα των τοπικών καλλιτεχνών. Η οικονομικά βιώσιμη λειτουργία του Πολιτιστικού κέντρου, η δημιουργία νέων μουσειακών και πολιτιστικών χώρων, η δημιουργία μονοθεματικού φεστιβάλ με διεθνή απήχηση, η αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου είναι πρώτη μας αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Η αξιοποίηση των έργων υποδομών που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται , η αναβάθμιση της εικόνας του Ηρακλείου, η συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Τόπου είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέα ώθηση στην αξιοποίηση του Τουριστικού τομέα ως τον κύριο μοχλό οικονομικής άνθισης του Τόπου μας.

Θα υποβοηθήσουμε με τις δράσεις μας την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων με την ενίσχυση της δευτερογενούς παραγωγής ώστε να συνδεθούν ακόμα στενότερα ο κλάδος της τοπικής αγροδιατροφής και του Τουρισμού με συνδετικό κρίκο την τοπική γαστρονομία.

Θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια αύξησης παραγωγής ΑΠΕ, δικτύων μεταφοράς και διανομής, προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την εικόνα του Ηρακλείου ως ένα καινοτόμο τόπο με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης μιας  πολυπληθούς κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών σε ένα ισχυρό οικοσύστημα Ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τοπικής προστιθέμενης αξίας.

Οι τρεις αυτοί μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι πρέπει να έχουν δύο βασικά προαπαιτούμενα.

  • Θεσμική ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης.

Θα πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο περιφερειακής και δημοτικής διακυβέρνησης της χώρας .

Θεωρούμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε τις βέλτιστες  λύσεις στα Τοπικά προβλήματα ως το εγγύτερο στον πολίτη θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης. Βασική μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι η ανακατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης και η διαλειτουργικότητά τους, με στόχο την Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και την ενίσχυση του εγγύτερου επιπέδου προς τον πολίτη.

  • Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών

Το αντιπροσωπευτικό σύστημα Τοπικής διακυβέρνησης έχει δείξει τα όριά του. Θέλουμε μια αναγέννηση στη λειτουργία της τοπικής διακυβέρνησης με βασικό μοχλό την συμμετοχή των πολιτών. Διαβουλεύσεις για τις μεγάλες πολιτικές , συμμετοχικός προϋπολογισμός, ρόλος στα διαμερίσματα και τα κοινοτικά συμβούλια, οικονομική διαχείριση χωρίς έμφυλες διακρίσεις.

Για να επιτευχθούν αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από

Έξι μεγάλες πολιτικές στις οποίες θα δώσουμε προτεραιότητα και αξία.