HomeHL-9Δηλώσεις Ηγούμενου: Ο έλεγχος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγρότες

Δηλώσεις Ηγούμενου: Ο έλεγχος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγρότες

Τι αποκαλύπτει στη συνέντευξη στο Cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διευκρινήσεις για την προέλευση των χρημάτων και τη χρήση των επιδοτήσεων στη Μονή κάνει ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Οδηγητρίας, ο οποίος μεταξύ άλλων διασαφηνίζει και το ζήτημα της δέσμευσης των λογαριασμών του από την Εισαγγελεία. Ο π. Παρθένιος ισχυρίζεται πως τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους δικούς του και των άλλων τεσσάρων Μοναχών προέρχονται από επιδοτήσεις από τα κτήματα της Μονής. Κάνει λόγο για καταπάτηση των κτημάτων της Μονής και κακόβουλες ενέργειες από πλευράς αγροτών. Τέλος, αποκαλύπτει πως τον εκπροσωπεί δικηγόρος από την Αθήνα που κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Ακολουθεί η συνέντευξη στο cretapost:

  • Π. Παρθένιε υπάρχουν αποδείξεις και έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των χρημάτων από επιδοτήσεις;

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας δίνει μια συγκεντρωτική κατάσταση. Για παράδειγμα τα περσινά χαρτιά τα έχουμε. Όπως ξέρετε δίνονται κατά διαστήματα τα χρήματα και όχι όλα μαζεμένα, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη. Τα ποσά τα βάζουμε και στη φορολογική μας δήλωση.

  • Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, για να λάβει μια Μονή επιδοτήσεις;

Είτε ιδιώτης είναι κάποιος, είτε Μονή μπορεί να βγαίνει κάποιο πρόγραμμα για επιδότηση. Η Μονή λοιπόν παίρνει επιδοτήσεις, γιατί έχει ζώα, κτήματα, ελιές. Παίρνει και ο κάθε Μοναχός επίσης, επειδή δηλώνει κάποιο κτήμα από αυτά που έχει το Μαναστήρι, για να έχει και αυτός μια βοήθεια. Έτσι, ο κάθε Μοναχός έχει ένα κομμάτι κτήμα και για αυτό παίρνει κάποια επιδότηση.

  • Οι επιδοτήσεις που λάβατε αφορούν μόνο τη Μονή;

Και εμένα αφορούν και τους Μοναχούς. Βέβαια αφορούν περισσότερο τη Μονή. Ό,τι χρήματα παίρνουμε και εγώ και οι Μοναχοί τα βάζουμε στα έργα της Μονής. Υπάρχουν όμως κακόβουλοι άνθρωποι που λένε πως βγάζουμε μεγάλα ποσά. Εμείς όλοι μαζί βγάζουμε 40.000-50.000 χιλιάδες σύνολο που ξοδεύονται για τη συντήρηση της Μονής. Η Μονή θέλει πολλά χρήματα, για να συντηρηθεί. Να φανταστείτε πως για το ηλεκτρικό ρεύμα πέρυσι πληρώσαμε 20.000 ευρώ όλον τον χρόνο.

  • Πόσους Μοναχούς φιλοξενεί η Μονή;

Είμαστε 5 Μοναχοί μαζί με εμένα.

  • Πώς εξηγείτε τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς σας;

Μα δε βρέθηκε τίποτα. Αυτό είναι μια πλεκτάνη, μια συκοφαντία. Έχω βγάλει την κίνηση των λογαριασμών σε αντίγραφα. Ο δικός μου λογαριασμός είναι γύρω στις 4-5000 ευρώ, από τα οποία πληρώνω για τη Μονή. Ο λογαριασμός που μπαίνει ο μισθός μου έχει γύρω στις 11.000 ευρώ και αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιώ για το Μοναστήρι.

  • Δηλαδή έχετε παράσχει στις Αρχές όλα τα απαραίτητα έγγραφα που σχετίζονται με τους λογαριασμούς σας …

Εγώ και ένας δικηγόρος στην Αθήνα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και ψάχνουμε  και προσπαθούμε να πάρουμε τα έγγραφα. Εμείς όλα αυτά τα μάθαμε από τα ΜΜΕ και τα δημοσιεύματα. Δυστυχώς, αυτοί που μας κατήγγειλαν, πήγαν κακόβουλα να δώσουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ήταν κάτι προσχεδιασμένο. Για αυτό δεν υπάρχει και πόρισμα. Έχει γίνει καταπάτηση των κτημάτων και για αυτό θέλουν να μας πλήξουν, όσοι τα καταπάτησαν και παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις. Η Μονή λοιπόν αποφάσισε να τα νοικιάσει τα κτήματα και όλοι οι καταπατητές πρέπει να φύγουν.

  • Δεσμεύτηκαν κάποιοι λογαριασμοί Πάτερ Παρθένιε;

Ναι δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί οι δικοί μου, όχι της Μονής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αλκινόη Μοσχίδου

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση