HomeHL1-WorldΙράν: «Σιγή ιχθύος» για την επιχείρηση κατάληψης ελληνόκτητου τάνκερ

Ιράν: «Σιγή ιχθύος» για την επιχείρηση κατάληψης ελληνόκτητου τάνκερ

Δείτε φωτογραφίες με τις ζημιές από τους πυροβολισμούς των Ιρανών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σιγή ιχθύος τηρούν οι αρχές του Ιράν μετά την είδηση ότι το ιρανικό ναυτικό επιχείρησε να καταλάβει δύο τάνκερ – το ένα εκ των οποίων ελληνόκτητο – στον κόλπο του Ομάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιραν, IRNA, μετέδωσε ότι οι αρχές της Τεχεράνης δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το περιστατικό παρά το γεγονός ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ που παρενέβη και απέτρεψε και στις δύο περιπτώσεις το «ρεσάλτο» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από όσα συνέβησαν στον κόλπο του Ομάν.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο 5ος στόλος των ΗΠΑ:

Σημειώνεται ότι το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης περνάει από τα Στενά του Ορμούζ, ένα σημείο ελέγχου ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν.

Σύμφωνα με το Reuters κορυφαία νηολόγια πλοίων, συμπεριλαμβανομένων αυτά από τις Νήσους Μάρσαλ και της Ελλάδας, έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η εμπορική ναυτιλία στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού του Ορμούζ.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

1200px-uss_mcfaul__ddg-74_

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74)

Όλα ξεκίνησαν περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν ένα ιρανικό πλοίο πλησίασε το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ τάνκερ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Richmond Voyager, είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Maran Tankers, (ιδιοκτησίας της Μαρίας Αγγελικούση) αλλά ναυλωμένο από την Chevron, παρενοχλήθηκε στις 06:00 το πρωί από ιρανική κορβέτα με πρόσχημα κάποιο ατύχημα. Φέρεται να του ζητήθηκε να σταματήσει δίχως αυτό να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα οι Ιρανοί να ρίξουν βολές. Στο σημείο μετά από έκκληση του πλοιάρχου έφτασε καταδρομικό των ΗΠΑ.

Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το «Richmond Voyager», ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού  που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας πως το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.

naftiko-ameruikaniko

Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το πλοίο του ιρανικού ναυτικού αναχώρησε όταν έφτασε ο McFaul.

 

richont-1 richont-2 richont-3

Αποδεικτικά της επίθεσης που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό ναυτικό

Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, ανέφερε από την πλευρά της η εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Σύμφωνα με το Reuters, ακολούθησε και δεύτερο περιστατικό στα 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν, με πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί σε άλλο τάνκερ, επιχειρώντας να το καταλάβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Ο Χόκινς πρόσθεσε ότι τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους (δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του) δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος που έδρασαν οι Αμερικανοί) και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.

Από το 2021, το Ιράν έχει παρενοχλήσει, επιτεθεί ή κατασχέσει σχεδόν 20 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία, αποτελώντας σαφή απειλή για την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση