HomeHL-9Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ απέτρεψε την επίθεση Ιρανών στο ελληνόκτητο τάνκερ

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ απέτρεψε την επίθεση Ιρανών στο ελληνόκτητο τάνκερ

Βίντεο ντοκουμέντο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βίντεο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απέτρεψαν την κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο έδωσε στη δημοσιότητα ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ.

Όπως ενημερώνει η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου Στόλου, οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν, με τις δύο επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναφέρει πως «στις 5 Ιουλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάληψης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, αφού οι Ιρανοί είχαν ανοίξει πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν».

«Και τα δύο αυτά περιστατικά συνέβησαν σε διεθνή ύδατα», προσθέτει.

Ως προς το χρονικό των ιρανικών επιχειρήσεων κατά των δύο σκαφών, σημειώνεται:

«Στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα. Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager, ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.

Το McFaul πήρε πορεία προς το Richmond Voyager με μέγιστη ταχύτητα, καθώς το εμπορικό δεξαμενόπλοιο συνέχιζε τη διέλευσή του. Πριν από την άφιξη του McFaul στον τόπο του συμβάντος, το ιρανικό προσωπικό πυροβόλησε με πολλαπλές, μακρές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα του πληρώματος. Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το ιρανικό πολεμικό πλοίο αποχώρησε όταν έφτασε το McFaul».

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για ολόκληρη την ομάδα, ιδίως για την εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος McFaul, που ανταποκρίθηκε αμέσως και απέτρεψε άλλη μια κατάσχεση», δήλωσε ο αντιναύαρχος Brad Cooper, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα».

Υπενθυμίζεται ότι για την επίθεση στο «Richmond Voyager» με σημαία από τις Μπαχάμες, το οποίο φέρεται να είναι ελληνικών συμφερόντων, είχε μιλήσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Chevron, που το διαχειρίζεται, τονίζοντας πως το πλήρωμα στο πλοίο ήταν ασφαλές, όπως ανέφερε το Reuters.

Από το 2019 έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μία εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση