HomeHL-HealthΤα πολύτιμα λιπαρά για γερά νεύρα και άτρωτους νευρώνες

Τα πολύτιμα λιπαρά για γερά νεύρα και άτρωτους νευρώνες

Οι τροφές που τα περιέχουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις ελπίδες τους σχετικά με την επιβράδυνση της εξέλιξης μιας πολύ σοβαρής νευροεκφυλιστικής νόσου, της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS) (γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα) θα μπορούσαν να εναποθέσουν οι ασθενείς στη διατροφή τους και συγκεκριμένα στην κατανάλωση τροφών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ειδικότερα το α-λινολενικό οξύ (ALA), μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα έλαια chia, canola και σόγιας ενδεχομένως να μπορούσε να συμβάλει στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δημοσιευμένη στο Neurology.

«Τα προηγούμενά μας ευρήματα πρότειναν ότι μια διατροφή πλούσια σε ALA και τα αυξημένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος στο αίμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ALS. Στην τωρινή μας μελέτη, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των συγκεκριμένων ασθενών, τα υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονταν επίσης με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός της περιόδου μελέτης» σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ θα μπορούσε να παρουσιάζει νευροπροστατευτικές επιδράσεις, ωφελώντας τα άτομα με ALS» συμπληρώνει.

Tη νόσο χαρακτηρίζει η αργή φθορά των κινητικών νευρώνων που τελικά οδηγεί στην απώλεια της μυϊκής λειτουργίας σε σημείο παράλυσης. Η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση είναι μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Οι πολλά υποσχόμενες ουσίες

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε για τη μελέτη τους 449 ασθενείς με ALS και διερεύνησε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και την εξέλιξη της νόσου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν από το 0 έως το 40, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων και τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα επίπεδά τους. Έπειτα, παρακολούθησαν για 18 μήνες τη σωματική λειτουργικότητα και την επιβίωση των ομάδων.

Διαπιστώθηκε ότι το α-λινολενικό οξύ (ALA) προσέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη, σε σύγκριση με όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς συνδεόταν ισχυρότερα με τη μειωμένη μυϊκή εξασθένηση και τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, από τους 126 συμμετέχοντες που πέθαναν εντός 18 μηνών από την έναρξη της μελέτης, το 33% ανήκε στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ALA, ενώ το 19% ανήκε στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ALA.

Αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η διάρκεια των συμπτωμάτων και το οικογενειακό ιστορικό της ALS, υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα ALA είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα ALA.

Δύο επιπλέον λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν εξίσου με μικρότερες πιθανότητες θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ, ένα διαφορετικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια, και το λινολεϊκό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

«Η συσχέτιση που προκύπτει από τη μελέτη μεταξύ της διατροφής και της νόσου ALS είναι ενδιαφέρουσα» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Alberto Ascherio, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής.

Ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση