HomeΕΚΛΟΓΕΣΑλέξης Καλοκαιρινός: Η δεύτερη ευκαιρία του Δήμου Ηρακλείου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Αλέξης Καλοκαιρινός: Η δεύτερη ευκαιρία του Δήμου Ηρακλείου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Συζήτηση με τον Βασίλη Λαμπρινό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τεκμηριωμένη πρότασή του, για ένα καλύτερο και σύγχρονο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος έργων της «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», παρέδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης  «Δικαίωμα στην Πόλη»  Αλέξης Καλοκαιρινός, στο Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, κατά  τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Λότζια.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, στη συζήτηση που είχε σε καλό κλίμα με το Δήμαρχο Ηρακλείου, τόνισε την ανάγκη  ενός συνολικότερου και συνεκτικότερου σχεδιασμού στον οποίο θα εντάσσονται τα επιμέρους έργα σε κάθε περιοχή και γειτονιά του Ηρακλείου με στόχο να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των πολιτών και να μην χάνονται κονδύλια.

Δεύτερη ευκαιρία για τον Δήμο Ηρακλείου

Όπως επεσήμανε σε δήλωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος , το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» δίνει στο Δήμο Ηρακλείου μια δεύτερη ευκαιρία στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης ανέφερε ότι, πρέπει να γίνει ξεκάθαρη  η στόχευση του Προγράμματος για την ανάπτυξη της πόλης η οποία πρέπει να περνά από την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των κατοίκων της.

«Για εμάς, στο «Δικαίωμα στην Πόλη», συνέχισε, έχει πρώτιστη σημασία οι περιοχές του Προγράμματος να κατοικούνται με την προσέλκυση νέων ανθρώπων και ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες. Επιμένουμε, ιδιαίτερα, στις πολεοδομικές μελέτες και την εφαρμογή τους, καθώς και στις υποδομές κοινωνικής μέριμνας και πολιτικής προστασίας.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πλέγματος αστικών υποδομών μέσα από έναν συνεκτικό σχεδιασμό. Δεν αρκεί να εντάσσουμε αποσπασματικά έργα. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δίνει βάση για διεκδίκηση και άλλων χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές, πέρα από τις «επιλέξιμες δαπάνες» του Προγράμματος.

Από τη μεριά μας, μαζί με το γενικό σκεπτικό και τις βασικές προτεραιότητες, καταθέσαμε δώδεκα συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το Πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι ο κάθε σχεδιασμός του Δήμου πρέπει να εμπλέκει ουσιαστικά τους δημότες και θα το επιδιώκουμε σε κάθε μας βήμα», κατέληξε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, η διαβούλευση για  ένα «συνεχιζόμενο έργο» όπως η ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη)  , όφειλε να συνοδεύεται από έναν αξιόπιστο αναλυτικό απολογισμό της πρώτης φάσης του, ώστε να εκτιμηθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και να ληφθούν υπόψη στην επόμενη.

Για το «Δικαίωμα στη Πόλη», προτεραιότητες σ’ ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνιστούν:

  • η κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των κατοίκων της
  • η βελτίωση της καθημερινότητας σε συνάρτηση με την βελτίωση του περιβάλλοντος
  • η αντιμετώπιση κινδύνων, δηλαδή η «ανθεκτικότητα» της πόλης

Στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν επισημαίνονται τα εξής:

–           Προτείνεται η επέκταση της ζώνης δράσεων του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» των 37 εκατομμυρίων ευρώ, στις περιοχές Δειλινών, Θερίσου και Νέας Αλικαρνασσού, εφόσον είναι δυνατό από την τεκμηρίωση των δημογραφικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ήδη τα Καμίνια, μαζί με την εντός των τειχών πόλη, τον Κατσαμπά, τον Πόρο και την Χρυσοπηγή. –

–           Η ενίσχυση της κατοίκησης της περιοχής παρέμβασης, η οποία εξακολουθεί να φθίνει. Αυτό θα επιτευχθεί με το σχεδιασμό δράσεων που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων συμβατών με την αύξηση της παραμονής και εγκατάστασης κατοίκων στην περιοχή παρέμβασης. Περιοχές όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, πρέπει να γίνουν πόλος έλξης για ανθρώπους σε παραγωγικές ηλικίες και ιδιαίτερα για τους νέους που αφενός θα τις επιλέξουν ως τόπο κατοικίας και αφετέρου θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, συμβατή με την οικιστική αναζωογόνηση.-

–           Έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια) σε συνδυασμό με ένα στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, ενέργειες οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. –

–           Στο σχεδιασμό είναι απαραίτητη η ένταξη  υποδομών κοινωνικής μέριμνας. Το  πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία και παροχή στους κατοίκους τέτοιων υπηρεσιών. Τα κονδύλια του  ΒΑΑ θα πρέπει επίσης να συνδυασθούν και με άλλες πηγές χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο.

Το «Δικαίωμα στην Πόλη» προτείνει επίσης τη συνολική και συνεκτική επίλυση των εναλλακτικών κινήσεων σε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο (πεζή, με ποδήλατο, με μη ρυπογόνα ΜΜΕ, με συμβατικά μέσα μεταφοράς) και τη σύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με την πόλη με περισσότερους  κάθετους άξονες, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλέγμα εναλλακτικών κινήσεων μέσα στην πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Κι όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοούν τη συνολική μελέτη για την προστασία των τειχών και του παράλιου τμήματός τους.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που προτείνονται:

  1. Προτεραιοποίηση της διασφάλισης απρόσκοπτης πορείας πεζών και ποδηλατών σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής παρέμβασης, σε συνδυασμό με την πρόνοια για μετακίνηση με μη ρυπογόνα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι επιμέρους κυκλοφοριακές συνδέσεις με τις περιοχές της πόλης, έτσι ώστε, για παράδειγμα, να εξασφαλίζεται η οργανική σύνδεση της Αγίας Τριάδας με τον κόλπο του Δερματά και των Καμινίων με την περιοχή Καράβολα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά, κατασκευή των πεζοδρόμων της πολεοδομικής μελέτης της Αγίας Τριάδας προκειμένου να διασφαλισθούν οι διαδρομές που θα κάνουν την περιοχή προσβάσιμη και επισκέψιμη και θα την συνδέουν με άλλες γειτονιές(παράδειγμα, η οδός Δελημάρκου).
  2. Εκτέλεση έργων υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια) με ενιαίο σχεδιασμό σε όλη την περιοχή παρέμβασης. Διασφάλιση νερού σε 24ωρη βάση, δεδομένης της ανειλημμένης δέσμευσης για τη μη χρήση ντεπόζιτων.
  3. Συνδυασμός με σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για όλη τη ζώνη της περιοχής παρέμβασης (αντιπλημμυρικά έργα, πυρόσβεση, αντιμετώπιση μείζονος φυσικής καταστροφής, με διόδους πρόσβασης και σήμανση χώρων συγκέντρωσης και καταφυγής). Ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης και στατικότητας των τειχών (συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου τείχους) σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.
  4. Άμεση εκ νέου ανάθεση της μελέτης του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου υπό το πρίσμα της σύνδεσης της πόλης με το λιμάνι, ώστε η χωροθέτηση ζωτικών λειτουργιών να συνδυασθεί με την καλύτερη κυκλοφορία και διάχυση των επισκεπτών στην πόλη.
  5. Εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού όπου έχει εγκριθεί, ώστε χώροι κατοικίας αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες να χρηματοδοτηθούν (αποκατάσταση, λειτουργία, εξοπλισμός, κ.α.) και να ενταχθούν στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση δράσεων. Με την ένταξη αποκατάστασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων θα ενισχυθεί η κατοικησιμότητα και η λειτουργικότητα που θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση της περιοχής παρέμβασης.
  6. Προτεραιοποίηση σε μικρές απαλλοτριώσεις προκειμένου να διασφαλισθούν μικροί ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής (παράδειγμα, στην οδό Γαββαλάδων)
  7. Εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στην περιοχή.
  8. Διαμόρφωση χώρων πολιτισμού για υποστήριξη έκφρασης πολιτιστικών δρώμενων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους (η φάμπρικα Ανωγειανάκη είναι ένα καλό παράδειγμα).
  9. Χωροθέτηση και κατασκευή κοινωνικών υποδομών παιδική φροντίδας, όπως ιδιαίτερα βρεφονηπιακών σταθμών, και των υπόλοιπων υποδομών κοινωνικής μέριμνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πρόγραμμα αυτό παρουσιάζεται η ευκαιρία δημιουργίας υποδομών ζωτικής σημασίας, για την λειτουργία των οποίων θα είναι διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από άλλους πόρους, όπως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
  10. Εκπόνηση και πραγματοποίηση προγραμμάτων στήριξης και επιμόρφωσης των ευπαθών ομάδων που διαβιούν στην περιοχή αλλά και των κατοίκων της περιοχής γενικότερα (ενηλίκων και παιδιών, ψηφιακός αλφαβητισμός ηλικιωμένων, κοινωνικό φροντιστήριο, κα)
  11. Ενίσχυση του πρασίνου με ένα πρόγραμμα «πράσινων αυλών» στη λογική της υπογράμμισης διαδρομών που θα αποτελέσουν τα «περάσματα» που θα οδηγούν μέσω της συνοικίας σε άλλες γειτονιές της πόλης (Λάκκος, Χανιώπορτα, Βίγλα, κ.α.) καθώς και στις μικρές πλατείες.

Μικρές δράσεις που θα δώσουν ζωντάνια στην περιοχή παρέμβασης, όπως η καθιέρωση παζαριού, από δημότες της περιοχής και όχι μόνο (για παράδειγμα, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα) πραγμάτων «από δεύτερο χέρι» (second hand). Αφορά στη συνέχεια χρήσης αντικειμένων, συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, δίνει έσοδα σε ομάδες πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα αγαπητή διαδικασία στους νέους σε όλη την Ευρώπη και ενισχύει την κοινωνική επαφή και την αλληλογνωριμία

Διαφήμιση
Διαφήμιση