HomeΕΚΛΟΓΕΣΧαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα -Αυτοί είναι οι 8 που θα σηκώσουν το βάρος της Βουλής

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα -Αυτοί είναι οι 8 που θα σηκώσουν το βάρος της Βουλής

Σε 10 περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ αν και είναι προφανές ότι ανέμεναν κάτι – έως και πολύ – περισσότερο.

Το αποτέλεσμα αποτιμάται θετικά στη Χ. Τρικούπη καθώς όπως λένε «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απέδειξε την ανερχόμενη τροχιά και δυναμική του» και εξηγούν:

Απέδειξε τη σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τη νέα γενιά και τους προοδευτικούς πολίτες.

Αύξησε κατά 50% την εκλογική και κοινοβουλευτική μας δύναμη.

Επαναβεβαιώθηκε η άνοδος του κόμματος σε ποσοστό 40% σε σχέση με το 2019 (από 8,1% πήγε στο 11,85%).

«Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει καταγράψει τέτοια άνοδο στα ποσοστά του τα τελευταία χρόνια» λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης βλέπουν και την «μεγάλη εικόνα»που αποτυπώθηκε κοινωνικά:

Σε 10 περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της Κυριακής, ήταν «αξιωματική αντιπολίτευση», ήτοι δεύτερο κόμμα σε 10 περιφέρειες: Δράμα, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Χίος, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβος, Λασίθι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.

Μάλιστα σε άλλες 4 περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπολείπεται λίγων ψήφων από την δεύτερη θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 100 ψήφους πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ηλεία και στη Αρκαδία περίπου 300 ψήφους και στην Καρδίτσα… 79 ψήφους.

Στη Βουλή πρώτη φορά ο Ν. Ανδρουλάκης

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι για πρώτη φορά στη Βουλή και εκτιμάται ότι θα δώσει άλλη δυναμική στην αντιπολίτευση που θα ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ασκήσει «αντιπολίτευση αξιόπιστα, δυναμικά, προοδευτικά, για να έχει πραγματικά ανταγωνιστικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία». Μίλησε ακόμη για «ένα πρώτο ισχυρό βήμα μετά από μια διπλή μάχη, μια δύσκολη μάχη και αισιόδοξος για τους επόμενους στόχους, ιδίως επενδύοντας στα νέα στελέχη ώστε «το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει το κόμμα των νέων».

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν ωστόσο ότι ανέμεναν ένα ποσοστό μεγαλύτερο, δεδομένης της νέας καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά αλλά και άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεν ποσοστό άνω του 20% στους 3 από τους 4 νομούς της Κρήτης, αλλά στην Αττική, στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης αλλά και σε Μαγνησία και Σάμο, δεν πιάνει διψήφιο ποσοστό.

«Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κατά 40% τα ποσοστά του, συγκριτικά με το 2019 αν και υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα προς συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά χθες στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη πανελλαδική αναμέτρηση θα γίνει τον Οκτώβριο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά η πραγματικά μεγάλη μάχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ θα είναι η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, όπου στόχος είναι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και να υπέχει ουσιαστικά θέση κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι θα δώσουν την κοινοβουλευτική «μάχη» από το ΠΑΣΟΚ

Αυτές τις μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να αποφασίσει το παζλ της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ποιοι θα οριστούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ποιος θα είναι Γραμματέας της ΚΟ και ποιοι θα αναλάβουν «σκιώδεις υπουργοί» – παρατηρητές κυβερνητικού έργου, με βάση τα ΚΤΕ που θα πάρουν.

boyleytes-pasok

Επάνω: Μάντζος, Δουδωνής, Κωνσταντινόπουλος, Κατρίνης -Κάτω: Λιακούλη, Γιαννακοπούλου, Παραστατίδης, Τσιμάρης

Αναμένεται να αξιοποιηθούν σε εμβληματικά για το ΠΑΣΟΚ χαρτοφυλάκια και θέσεις ο Μιχάλης Κατρίνης (εξελέγη βουλευτής Ηλείας, πρώην επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (βουλευτής Αρκαδίας, αναμένεται να προταθεί εκ νέου για αντιπρόεδρος της Βουλής), Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής (βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Τσιμάρης (βουλευτής Ιωαννίνων και πρώτος δημοτικός σύμβουλος του αποβιώσαντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ), Nάντια Γιαννακοπούλου (βουλευτής Δυτικής Αθήνας), Στέφανος Παραστατίδης (βουλευτής Κιλκίς), Ευαγγελία Λιακούλη (βουλευτής Λάρισας).

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση