HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023: Τα ρίσκα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Τα ρίσκα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντίπαλος πόλος, τα ποσοστά προσέλευσης και οι αγωνίες των κορυφαίων στελεχών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισχνά στοιχεία επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κανονικότητα καταγράφηκαν χθες, όταν στην πρώτη ανακοίνωσή της μετά την συντριπτική ήττα η Κουμουνδούρου σχολίασε για το νέο κυβερνητικό σχήμα πως πρόκειται για «ανακύκλωση της προηγούμενης κυβέρνησής του» Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά την προσπάθεια, ωστόσο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψει στις αντιπολιτευτικές της υποχρεώσεις, οι ρυθμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί, ενώ περισσεύει ο προβληματισμός για τα επόμενα βήματα του κόμματος, με δεδομένου ότι οι δυνάμεις του έχουν συρρικνωθεί ραγδαία μετά τη διπλή, εκλογική αναμέτρηση, σε σχέση με το 2019.

Από 81 βουλευτές το 2019, η Κουμουνδούρου μετρά μόλις 48 στην νέα της κοινοβουλευτική δύναμη, ενώ έχει απωλέσει τη δυνατότητά της να καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά και να αιτηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, έχοντας δηλαδή στερηθεί τα πλέον σημαντικά κοινοβουλευτικά όπλα από τη φαρέτρα της την επόμενη τετραετία. Δεν είναι, ωστόσο, αυτή η μόνη καταγεγραμμένη αγωνία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία αναμένουν τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να τοποθετηθούν αναλυτικά αναφορικά με τα αίτια της ήττας, αλλά και το πλαίσιο αλλαγών που παρουσίασε σε πρώτο χρόνο ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας το γάντι σε όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα ως προς την εκλογή συλλογικής ηγεσίας από τη βάση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη σχετική συζήτηση, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου.

Οι κίνδυνοι

Στο πλαίσιο αυτό, μολονότι η Κουμουνδούρου φέρεται να προκρίνει την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής μέσα στο καλοκαίρι, εντούτοις το ρίσκο της χαμηλής προσέλευσης είναι ένα από τα στοιχεία που απασχολούν ακόμη και τα στελέχη που πρόσκεινται στην «προεδρική» πτέρυγα, καθώς θα πρέπει να κληθούν στις κάλπες εν μέσω καύσωνα περίπου 700.000 εγγεγραμμένα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Θα αναμετρηθούμε με τις παραλίες και δεν είναι εύκολος αντίπαλος» περιέγραφε στο protothema.gr πρωτοκλασάτο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας και τη σχετική κόπωση από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Στα ρίσκα μιας καλοκαιρινής προσφυγής στις κάλπες αθροίζεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η τυχόν δυσαρέσκεια στελεχών που είτε έμειναν εκτός Βουλής, είτε παραμερίστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία, επιτείνοντας τους φόβους της «λευκής πετσέτας», όταν αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις ιδίως των «πασοκογενών» στελεχών, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Προοδευτική Συμμαχία. Το μέγεθος της σωβούσας ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε χαρακτηριστικά χθες η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Άγη Τάτση, βασικού «πασοκογενούς» στελέχους της Προοδευτικής Συμμαχίας, που στήριξε το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά το 2019.

Κλείνοντας με θόρυβο την πόρτα πίσω του, ο κ. Τάτσης κατήγγειλε στην «αποχαιρετιστήρια» ανάρτησή του (συνοδευόμενη από την επιστολή παραίτησής του) πως «στο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και λειτουργεί μία φράξια, η οποία μοναδική στόχευση έχει την καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην λογική ενός «καθαρού κόμματος» της δήθεν ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία σε κάθε προσπάθεια του κόμματος για ανάκαμψη, φρόντιζε με δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της να την ακυρώνει. Ακυρώνοντας παράλληλα και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα», για να συμπληρώσει πως «οι «Πρέσπες του Αιγαίου», οι αθλιότητες στο Δήμο Αθηναίων γύρω από το θέμα της υποστήριξης του φυλακισμένου Έλληνα δημάρχου και τέλος τα όσα απίστευτα ακούστηκαν για την μειονότητα στην Θράκη, όπου κάποιοι έφτασαν να ζητάνε απογραφή του εκεί πληθυσμού, αποκάλυψαν τις προθέσεις τους αλλά έθεσαν και πολλούς προ των ευθυνών και της συνείδησης τους».

Με αυτά τα δεδομένα, μια λύση «fast truck» εκλογής μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να επισπεύσει τον τερματισμό της εσωστρέφειας από την εσωκομματική κριτική και τα όσα θρυλείται ότι θα ακουστούν κατά τις επικείμενες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας και ακολούθως της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αναταχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η δημόσια εικόνα του κόμματος, ιδίως αν η διαδικασία αναβάπτισης από την κομματική βάση συνοδευθεί με σαρωτικές αλλαγές, για τις οποίες προϊδεάζουν ήδη στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Απόσταση ασφαλείας

Προς αποφυγή, ωστόσο, νέων εσωκομματικών εστιών έντασης, καθώς τα προεκλογικά πάθη είναι ακόμη νωπά, στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητείται και το ενδεχόμενο μετάθεσης της διαδικασίας του έκτακτου συνεδρίου και των εκλογικών διεργασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου το κόμμα να σταθεί με αξιώσεις στην νέα εκλογική κούρσα. Στην κατεύθυνση αυτή, «δεν θέλουμε ένα συνέδριο κραυγών, δεν θέλουμε ένα συνέδριο fast track, δεν θέλουμε ένα συνέδριο ανταλλαγής χαρακτηρισμών» τόνισε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «έχουμε τώρα δύο μήνες τα μπάνια του λαού, έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρέπει να προετοιμαστούμε συλλογικά και έγκαιρα για να τα πάμε καλά». «Αλλά αν θέλουμε ένα συνέδριο παραγωγικό όπως το απαιτούν οι καιροί, θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να συζητήσουμε με μαζική συμμετοχή και δημοκρατικές διαδικασίες, και να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα σκληρά αρχηγικό κόμμα, αλλά ένα δημοκρατικό κόμμα που αποφασίζει και προχωρά ενωμένο», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Το αντίπαλο δέος

Πέρα από την επιλογή του χρόνου για το άνοιγμα της εσωκομματικής κάλπης, το κυρίως ζητούμενο για όλες τις τάσεις είναι αν αυτή τη φορά θα κατατεθεί κάποια υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε το βράδυ των εκλογών πως «θέτει εαυτόν» στην κρίση των μελών του κόμματος. Μια εναλλακτική υποψηφιότητα δεν φαίνεται να θορυβεί ούτε τους «προεδρικούς», οι οποίοι εκτιμούν ότι η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, ενώ ένα άλλο πρόσωπο ως αντίπαλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εσωκομματική κούρσα, θα της παρείχε υψηλότερα ποσοστά νομιμοποίησης. Στους κόλπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με βασικό εκφραστή της την «Ομπρέλα» δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθεί μια συνολική αντιπρόταση (περιλαμβανομένων και προσώπων) απέναντι στην εισήγηση της πλειοψηφίας, ιδίως αν οι διαδικασίες «τρέξουν» μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σχετική προσπάθεια είναι καταδικασμένη.

Το «μεσαίο κόμμα»

Πέρα από τα πρόσωπα, άλλωστε, ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα ακουμπά και στη φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και στην πραγματική πολιτική και κοινωνική του απήχηση, όπως περιέγραψε χθες ο πρώην Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Απαντώντας για το εάν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε τροχιά εξόδου από τα κόμματα εξουσίας, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε ότι «νομίζω ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο αποτράπηκε χθες όμως από την άλλη μεριά πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο, προφανώς και στην ηγεσία του με την συλλογική έννοια».

«Ιστορική καθήλωση»

«Δεν το περιορίζω μόνο στον κ. Τσίπρα γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι συνολικό το πρόβλημα» εξήγησε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βερναρδάκης, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι τα δεδομένα, δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη επάνοδο και από την άλλη μεριά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα δεν ξέρω αν μπορεί να διατηρήσει και αυτό το 18%». «Επομένως βρίσκεται σε μια ιστορική καθήλωση που το επόμενο διάστημα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση μπορεί να επιλυθεί αυτή η αντίφαση» περιέγραψε ο πρώην Υπουργός, αποτυπώνοντας το ευρύτερο πρόβλημα.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, «δεν αρκεί να θέσει τον εαυτό του στην κρίση διότι από τη στιγμή που έχει μπει στην κρίση του ελληνικού λαού το να τον θέσει στην κρίση κάποιων οργανωμένων μελών που δεν ξέρουμε και πόσα θα είναι, είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξηγήσει ποιο είναι το πολιτικό του σχέδιο για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση