HomeΕΚΛΟΓΕΣ«Κέρδισε με θρίαμβο» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον Μητσοτάκη

«Κέρδισε με θρίαμβο» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον Μητσοτάκη

«Κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«O Mητσοτάκης στην Ελλάδα κερδίζει την πλειοψηφία με σαρωτική νίκη» μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας και τη νίκη με μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι ψηφοφόροι πείστηκαν από την δέσμευση του Μητσοτάκη να οικοδομήσει πάνω σε μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφερε την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας στην επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα», σχολιάζει το Bloomberg.

«Η πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι να ξεφορτωθεί την αξιολόγηση της κατηγορίας “σκουπίδια” της χώρας για το κρατικό χρέος, που έλαβε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τις αξιολογήσεις τους για την ελληνική οικονομία στο δεύτερο ήμισυ του έτους, με οίκους περιλαμβανομένων των Fitch Ratings και Standard & Poors να τοποθετούν τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική», προσθέτει το πρακτορείο.

ilsole24ore financial-times

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει με θρίαμβο στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορούν το άρθρο τους οι Financial Times. «”Ο Μητσοτάκης είναι τώρα η μόνη και κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα, με πλήρη έλεγχο του κόμματός τους και της Βουλής», είπε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθυντής αρμόδιος για την Ευρώπη στο Eurasia Group. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μητσοτάκη μπορεί να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι δεν έχει περιορισμούς από κάποιον εταίρο. Η νίκη του Μητσοτάκη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη κι οι αγορές αντέδρασαν θετικά ενόψει των εκλογών με τις μετοχές και τα ομόλογα να κάνουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η αξιολόγηση του χρέους αναμένεται να αναβαθμιστεί πιθανώς σε επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του έτους, ένδειξη ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση», γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

nyt

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδραιώνει τη θέση του στην εξουσία με ηχηρή νίκη στην Ελλάδα», γράφουν οι New York Times σχολιάζοντας ότι «η εκλογική νίκη του κόμματός του σημειώνεται καθώς η χώρα βιώνει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με τους ψηφοφόρους πρόθυμους να παραβλέψουν σκάνδαλα».

politico

«Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα κερδίζουν την πλειοψηφία διασφαλίζοντας δεύτερη θητεία», αναφέρει το Politico. «Κέρδη και για τα ακροδεξιά κόμματα, ενώ η Αριστερά ζορίστηκε, με τη Βουλή της Ελλάδας να κάνει την πιο δεξιά στροφή από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 (…) Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται φιλικό για τις αγορές και βάζει σταθερά την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας περί τα τέλη του έτους, λένε αναλυτές. Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι τα πρώτα δύο νομοσχέδιά του θα περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Υγείας και της Παιδείας και εκδήλωσε την πρόθεση να δημιουργήσει υπουργείο Οικογένειας που θα συνδράμει στη αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης της Ελλάδας», προσθέτει.

cnn

Για το CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιστρέφει ενισχυμένος στο πρωθυπουργικό γραφείο με την ηχηρή νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Κυριακής, όπου κυριάρχησαν η οικονομική σταθερότητα και θέματα για το κόστος διαβίωσης». «Ο Μητσοτάκης που ήταν στο τιμόνι στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, παρουσιάστηκε ως ασφαλής επιλογή για την τόνωση της ανάπτυξης σε δύσκολες παγκόσμιες περιστάσεις. Η κυβέρνησή του κατάφερε μια εντυπωσιακή μεταστροφή της οικονομίας, που απέχει μια ανάσα από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (…) Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας – που ζορίστηκε να υλοποιήσει δεσμεύσεις για οικονομική ανάκαμψη όσο ήταν στην εξουσία – δεν έπεισε τους ψηφοφόρους μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. (…) Η έλλειψη ισχυρού οράματος στα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα φαίνεται ότι συνέβαλε στη σαρωτική νίκη του Μητσοτάκη. Με τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένα από τις εκλογές, αναδύονται πιθανά ερωτήματα για την έλλειψη πλουραλισμού φωνών του κυρίαρχου πολιτικού τόξου καθώς και ερωτήματα για τη μελλοντική λογοδοσία και τη διαφάνεια», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

bbc

«Ο συντηρητικός ηγέτης της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατατρόπωσε τον κεντροαριστερό αντίπαλό του στις δεύτερες εκλογές σε έναν μήνα», μεταδίδει το BBC. «Αν και πολλοί Έλληνες ζορίζονται με την κρίση του κόστους διαβίωσης, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να ξαναψηφίσουν το κόμμα που υπόσχεται χαμηλότερους φόρους και βελτίωσε τη δημόσια υγεία (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπέστη ηχηρή ήττα στις πρώτες εκλογές κι έχασε κι άλλος έδαφος στις δεύτερες με ποσοστό μικρότερο του 18%. Ο ίδιος διέψευσε τις εικασίες ότι θα παραιτείτο, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση των μελών του κόμματος.

economist

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ελλάδας», γράφει ο Economist. «Αλλά η ανάδυση δύο νέων ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων, των Σπαρτιατών και της Νίκης, που πέρασαν άνετα το 3%, όριο εισόδου στη Βουλή, έδωσε αφορμή για σκέψεις στους παρατηρητές. Ειδικοί επισημαίνει ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ιστορικό υπονόμευσης πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στις επαρχίες».

Το βρετανικό οικονομικό περιοδικό στέκεται και στη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «η απογοητευτική επίδοση» του οποίου, «αντανακλά μια γενικότερη δυσχέρεια των προοδευτικών κομμάτων στη δυτική Ευρώπη, που χάνουν έδαφος έναντι των συντηρητικών και των λαϊκιστών. Μετά την τρίτη συνεχόμενη ήττα το πολιτικό μέλλον του ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, δείχνει λίαν αμφίβολο.

Πρότυπο, κάποτε, της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας ώθησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, μετά ανέκρουσε πρύμναν και προχώρησε σε σκληρά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, που επέβαλαν οι Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας τον δρόμο για τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα.

spiegel

Για «σαφή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Spiegel, σημειώνοντας ότι με την εκλογική νίκη είναι πλέον το ισχυρότερο δεξιό κόμμα στην Ευρώπη. «Για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό (…) Μετά από πέντε εκλογικές ήττες, ο Τσίπρας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές. Ήδη υπήρχαν εκκλήσεις για παραίτησή του μετά τη δραματική καθίζηση του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσκολλημένος στον Τσίπρα. Αν και στις τάξεις τους υπάρχουν γνωστοί, λαϊκοί πολιτικοί, κανένας από αυτούς δεν είναι προετοιμασμένος επισήμως για ηγετικό ρόλο», σχολιάζει το γερμανικό κεντροαριστερό περιοδικό.

welt

Για τη γερμανική συντηρητική Die Welt «παρά την εκλογική επιτυχία ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Στο εσωτερικό μέτωπο καλείται να εκσυγχρονίσει το σύστημα Υγείας – κάτι που υποσχέθηκε στην προεκλογική καμπάνια. Αλλά και το κράτος πρέπει να συνεχίσει να αποτινάζει τις αλυσίδες και να ψηφιοποιηθεί. Επιπλέον ο Μητοστάκης πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μόνον φιλικός προς την οικονομία, αλλά και ότι η πρόοδος της χώρας θα έχει αντανάκλαση τους πολίτες».

france24_0

«Ο Μητσοτάκης επιστρέφει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τον εκλογικό θρίαμβο», μεταδίδει το FRANCE 24 σχολιάζοντας ότι απέδωσε το στοίχημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία.

lemonde

«Το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνει πανίσχυρο από τις εκλογές στην Ελλάδα», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Σνομπάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες έδειξαν ότι θέλουν να γυρίσουν σελίδα στην οικονομική κρίση και επέλεξαν τη “σταθερότητα”, που ενσαρκώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη (5,9% το 2022) και στη μείωση της ανεργίας.

lefigaro

«Εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα δεν αιφνιδίασε. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε και κατακτά μια απόλυτη πλειοψηφία», γράφει η επίσης γαλλική Le Figaro. «Αλλά εδώ παρεμβαίνει το στοιχείο της έκπληξης. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά τα τρία τελευταία κόμματα της οκτακομματικής Βουλής είναι μικροί δεξιοί σχηματισμοί από τα άκρα μέχρι τις νεοναζιστικές τάσεις», προσθέτει, σχολιάζοντας ότι οι διάφορες κρίσεις -οικονομική, πανδημία και μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Τουρκία λειτούργησαν ως τραμπολίνο για την είσοδό τους στη Βουλή.

corriere

«Εκλογές στην Ελλάδα-Ξανακέρδισε ο Μητσοτάκης», γράφει η Corriere della Sera.

repubblica

«Θρίαμβος των συντηρητικών στην Ελλάδα. Τώρα ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα», προσθέτει η επίσης ιταλική La Repubblica κάνοντας λόγο για «χρονικό μιας προαναγγελθείσης νίκης, εκείνης της Νέας Δημοκρατίας».

ilsole24ore

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore στέκεται και στην επιστροφή της ακροδεξιάς στην Ελληνική Βουλή» και τις ευχαριστίες του ηγέτη των «Σπαρτιατών» στον Ηλία Κασιδιάρη.

elpais

«O άνθρωπος που φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα», γράφει η ισπανική El Pais για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόθεσή του να ολοκληρώσει μετά τη χθεσινή νίκη της Νέας Δημοκρατίας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το 2019.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση