HomeΕΛΛΑΔΑΝαυάγιο στην Πύλο: Δικό της πόρισμα θα συντάξει η Frontex – «Καρφιά» για τις ελληνικές αρχές

Ναυάγιο στην Πύλο: Δικό της πόρισμα θα συντάξει η Frontex – «Καρφιά» για τις ελληνικές αρχές

Οι νέες δηλώσεις της Frontex

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μέγεθος της τραγωδίας στην Πύλο με πάνω από 600 νεκρούς προκαλεί διαρκώς νέες αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές έδρασαν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το θανατηφόρο ναυάγιο.

Μετά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που επιμένουν να θέτουν ερωτήματα για τον χειρισμό του Λιμενικού, τις μαρτυρίες επιζώντων και στις δικαστικές αρχές που κάνουν αναφορές για άμεση εμπλοκή των αρχών στη βύθιση του σκάφους, και τα δεδομένα για την κατάσταση του σκάφους ώρες πριν την ανατροπή του, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο.

Μετά το αίτημα του ΟΗΕ, και το Πακιστάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα, ενώ με επιστολή τους 20 ευρωβουλευτές ζητούν επείγουσα επιστολή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να κάνει τη δική της έρευνα. Ζητούν ακόμη και δημοσιοποίηση του βίντεο που υποστηρίζουν ότι διαθέτει το Λιμενικό.

Η Κομισιόν από την άλλη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των ελληνικών αρχών, και αρκέστηκε να ζητήσει «ενδελεχή και διαφανή έρευνα» από την Ελλάδα για το πολύνεκρο ναυάγιο, ενώ οι δηλώσεις των αξιωματούχων δείχνουν ουσιαστικά τους διακινητές ως τους μόνους υπαίτιους.

Οι νέες δηλώσεις της Frontex

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την πίεση που έχει ασκηθεί τόσο στις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς η Frontex επιχειρεί στην Ελλάδα και ήταν μάλιστα η πρώτη που εντόπισε το αλιευτικό σκάφος, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ επιχειρεί να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες του αφήνοντας επίσης αιχμές για το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Ενδεικτικό είναι ότι η Frontex θα συντάξει δική της έκθεση για το ναυάγιο, ενώ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη δική της συλλογή στοιχείων για να καταλήξει σε ένα «πόρισμα σοβαρών περιστατικών», ζητώντας από τους αξιωματούχους της να καταγράψουν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού στο Politico. Το πόρισμα αυτό, αν και όταν βγει, δεν συνιστά έρευνα καθώς η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Τα στοιχεία μιας τέτοιας έκθεσης θα μπορούσαν ωστόσο να κοινοποιηθούν σε ερευνητικούς φορείς ή να αποτελέσουν μέρος συστάσεων σε όργανα όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά από τις δηλώσεις αυτές, η Frontex δήλωσε εκ νέου μέσω εκπροσώπου της στο Politico, ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στην πρόθεση του οργανισμού να στείλει αεροσκάφος ώστε να παρακολουθεί το αλιευτικό.

Υπενθυμίζουμε ότι αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το αλιευτικό με τους πρόσφυγες να πλέει εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής της ΕΕ ήταν αυτός που ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Θέλαμε να στείλουμε αεροσκάφος αλλά δεν μας απάντησαν

Το εν λόγω αεροσκάφος συνέχισε να παρακολουθεί το αλιευτικό έως ότου του τελείωσαν τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του. Στη συνέχεια όπως λέει η Frontex προσφέρθηκε να στείλει ένα drone στο σημείο αλλά οι ελληνικές αρχές ζήτησαν αυτό να παραστεί σε άλλη επιχείρηση νότια της Κρήτης, όπου υπήρχε σκάφος με 80 μετανάστες και πρόσφυγες σε κίνδυνο.

Το νέο δεδομένο που αναφέρει η Frontex τώρα στο Politico είναι ότι προσφέρθηκε να στείλει στο σημείο νότια της Πύλου το αεροσκάφος μετά τον ανεφοδιασμό του αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές. Αναξιοποίητο έμεινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και το αεροσκάφος που έχει παραχωρήσει ο οργανισμός στην Ελλάδα και σταθμεύει στη Σάμο.

«Κανένα σκάφος της Frontex δεν ήταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας» τονίζει ο οργανισμός ο οποίος φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα πέντε μέρες μετά το ναυάγιο βίντεο από τη στιγμή του εντοπισμού του, που όπως αναφέρει είναι και το μοναδικό βιντεοληπτικό υλικό που διαθέτει.

Στα πλάνα αυτά το αλιευτικό φαίνεται να πλέει χωρίς πρόβλημα αν και είναι σαφές ότι πρόκειται για σκάφος με υπεράριθμους επιβάτες που ταξιδεύει χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις της Frontex το Politico κάνει λόγο για «επικοινωνιακό χάσμα», που αποτελεί ένδειξη αυξημένης έντασης μεταξύ της Frontex και της Αθήνας σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν αμφότερες στην εν λόγω τραγωδία, μία από τις πλέον πολύνεκρες στη Μεσόγειο.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση