HomeCity GuideΣτιγμιότυπα από τα Χανιά, μέσα από τον φακό του «Τάσου»

Στιγμιότυπα από τα Χανιά, μέσα από τον φακό του «Τάσου»

Έκθεση Φωτογραφίας Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«…είναι παράδοξο ότι ο ίδιος αιώνας γέννησε την Ιστορία και την Φωτογραφία, την πρώτη να δοµεί την θετικιστική µνήµη και τη δεύτερη να παρέχει µια συγκεκριμένη µεν, αλλά φευγαλέα µαρτυρία», Roland Barthes

Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, πέρα από γραπτές πηγές, φυλάσσεται πληθώρα φωτογραφικών τεκμηρίων. Τα «Στιγμιότυπα από τα Χανιά, μέσα από τον φακό του Τάσου» αποτελούν μία  έκθεση φωτογραφικών απεικονίσεων της πόλης των Χανίων σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών: από το 1950 μέχρι το 1987. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι επιλογή μέσα από μία μεγαλύτερη συλλογή, την συλλογή φωτογραφιών Τάσου Πρωτοψάλτη. Στόχος μας είναι η εξοικείωση με το μέσο της φωτογραφίας και τη χρήση του όχι μόνο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως πολύτιμου ιστορικού τεκμηρίου για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, επιλέξαμε φωτογραφίες μέσα από τις οποίες να μπορέσουμε να προβληματιστούμε σχετικά με το πόσα πράγματα έχουν αλλάξει ή έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια.

afisa2

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο:

Ο Τάσος Πρωτοψάλτης γεννήθηκε στα Χανιά το 1930. Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται το 1944. Το 1955 άνοιξε δικό του φωτογραφείο το οποίο και διατήρησε μέχρι το 1992 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.  Μετά τη συνταξιοδότησή του και μέχρι σήμερα ασχολείται με το πάθος του, υπηρετώντας την τέχνη της φωτογραφίας. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές και έλαβε πολλές διακρίσεις. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλλος σε πολλές ομάδες και συλλόγους των Χανίων.

Διάρκεια έκθεσης: 4-17 Ιουλίου 2023

Άγιος Ρόκκος, Σπλάντζια

Ώρες Λειτουργίας: 18.00-22.00

Είσοδος Ελεύθερη

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση