HomeΕΛΛΑΔΑΤέμπη: Απουσία συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινα λάθη – Τι αναφέρει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Τέμπη: Απουσία συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινα λάθη – Τι αναφέρει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Χωρίς τηλεδιοίκηση και συστήματα ασφαλείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας συνδυασμός απουσίας συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινων λαθών προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε, σήμερα, Δευτέρα στον Εφέτη Ανακριτή.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα των 252 σελίδων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικό υλικό και γνωματεύσεις, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και από άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν το δυστύχημα.

Ακόμα περιλαμβάνει και την ανάλυση δεδομένων του καταγραφικού, το οποίο εστάλη σε ειδική υπηρεσία στην Αθήνα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάλυσης δεδομένων από Ιταλούς εμπειρογνώμονες. Μάλιστα το καταγραφικό φαίνεται να ήταν απενεργοποιημένο από το καλοκαίρι του 2018!

Επίσης, θα κληθούν να καταθέσουν και 16 επιβάτες της αμαξοστοιχίας.

Τα λάθη του σταθμάρχη

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το πόρισμα διαπιστώνει ευθύνες στον 59χρονο σταθμάρχη, καθώς δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης της διαδρομής πριν την εντολή αναχώρησης της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Επίσης, τονίζεται πως μετά τη διαβίβαση εντολής αναχώρησης δεν έλεγξε την πορεία της αμαξοστοιχίας προς Θεσσαλονίκη, μέσω των ενδείξεων του Τοπικού Πίνακα Χειρισμού, για τον οποίο διαπιστώνεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 1.400 μέτρα στη γραμμή ανόδου και περίπου 2.000 μέτρα στη γραμμή καθόδου.

Ακόμα στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ενημέρωσε για την αλλαγή πορείας της αμαξοστοιχίας, (από τη γραμμή ανόδου στη γραμμή καθόδου).

Χωρίς τηλεδιοίκηση και συστήματα ασφαλείας

Ακόμα όπως αναφέρει στο πόρισμα επισημαίνεται ότι κατά το χρόνο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί. Δεν λειτουργούσε δηλαδή η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και η φωτοσήμανση που θα απέτρεπαν το συμβάν.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας, η σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο της σύγκρουσης φαίνεται να είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης χωρίς όμως να έχει παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα και να έχει πιστοποιηθεί η λειτουργία τους.

Επίσης, δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα συστήματα GSM R χρησιμοποιούνται μόνο από τα σταθμαρχεία και όχι από τις αμαξοστοιχίες.

Η αιτία της φωτιάς

Τέλος, στο πόρισμα αναφέρεται και το αίτιο που προκάλεσε τη φωτιά. Όπως αναφέρει προκλήθηκε στις ηλεκτρικές κενώσεις και στα λάδια των μηχανών των αμαξοστοιχιών, ενώ η έκταση που πήρε η πυρκαγιά οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, όπως ξύλινη επένδυση, υφασμάτινα καθίσματα, κ.λπ

Επίσης, φαίνεται να προκύπτει ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν εντός ορίων ταχύτητας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση