HomeHL-WorldΕρντογάν: Το νέο team της οικονομίας μας θα φέρει μονοψήφιο πληθωρισμό

Ερντογάν: Το νέο team της οικονομίας μας θα φέρει μονοψήφιο πληθωρισμό

Απευθυνόμενος σε Τούρκους εξαγωγείς, ο πρόεδρος τόνισε ότι ο τρέχων ρυθμός 40% και τα τριψήφια περυσινά ποσοστά πληθωρισμού θα αποτελέσουν παρελθόν. Νέα επιτοκιακή πολιτική επεξεργάζεται η κεντρική τραπεζίτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το τρέχον επίπεδο του 40%, δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, έχουμε πιο δυνατό χέρι», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων. «Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομία ανακάμπτει ραγδαία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Η προσήλωση του Ερντογάν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές ξένων επενδυτών ομολόγων και μετοχών.

Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες περιλάμβαναν παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να στηριχτεί η λίρα και να διατηρηθούν τα επιτόκια πολύ κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει στις 22 Ιουνίου για να καθορίσει την επιτοκιακή πολιτική της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση