HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Σε αργία ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος που έχει κριθεί ένοχος για απόπειρα βιασμού ανήλικης

Κύπρος: Σε αργία ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος που έχει κριθεί ένοχος για απόπειρα βιασμού ανήλικης

Περικόπτεται η μισθοδοσία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε σήμερα να θέσει σε αργία τον 85χρονο Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή, για απόπειρα βιασμού 16χρονης πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Η αργία θα ισχύει μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει κάνει ο Μητροπολίτης και σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του, αναμένεται να εξεταστεί η επιβολή ποινής καθαίρεσης. Επί του παρόντος, απαγορεύεται να ιερουργεί, περικόπτεται η μισθοδοσία του και του γίνεται έξωση από τη Μητρόπολη όπου κατοικεί.

Έξω από την Αρχιεπισκοπή είχαν συγκεντρωθεί σήμερα δεκάδες πολίτες ζητώντας από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου την καθαίρεση του Χρυσόστομου, ο οποίος έχει καταγγελθεί και από άλλες γυναίκες για ασέλγεια και απόπειρες βιασμού στο γραφείο του στη Μητρόπολη. Η γυναίκα που τον κατήγγειλε οδηγώντας στη καταδίκη του, ήταν 16 ετών όταν τον είχε επισκεφθεί για να ζητήσει βοήθεια λόγω του θανάτου του πατέρα της. Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, ο Μητροπολίτης, επιχείρησε να τη βιάσει μέσα στο γραφείο του.

Αφορισμός πρώην βουλευτή – ευρωβουλευτή

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε σήμερα επίσης επιστολή του Θεολόγου, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη, με την οποία ζητά άρση του αφορισμού που του είχε επιβάλλει Συνοδικό Δικαστήριο πριν πέντε χρόνια. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να καλέσει τον κ Πιτσιλλίδη στην επόμενη συνεδρία της για να απαντήσει εκ νέου σε ερωτήσεις που του είχαν τεθεί πριν την απόφαση αφορισμού του.

Πληγή με Αρχιμανδρίτη που μολύνθηκε με AIDS

Εξετάστηκε επίσης επιστολή του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, ο οποίος ζητά άρση του καθεστώτος αργίας και αποκατάσταση του. Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος ήταν υποψήφιος για Μητροπολίτης Μόρφου, όταν τέθηκε εκτός εκλογικής διαδικασίας μετά από καταγγελίες εναντίον του που τον έφεραν να διατηρεί ομοφυλοφιλικές σχέσεις και να πάσχει από AIDS. Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια. Η απόφαση για αργία του Παγκράτιου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με διαδηλώσεις και επεισόδια έξω από την Αρχιεπισκοπή, από πιστούς που τον στήριζαν.

Ο Παγκράτιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες ώστε να μην γίνει Μητροπολίτης, ενώ κάποιοι σκόπιμα τον μόλυναν με AIDS. Ο Παγκράτιος όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε στο περιθώριο ζώντας μόνος του σε χωριό της επαρχίας Μόρφου ασχολούμενος με τη κτηνοτροφία και τη γεωργία. Δεν νόσησε από AIDS και τώρα ζητά να αποκατασταθεί και να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση