HomeΕΚΛΟΓΕΣΣτο πλευρό των αμπελουργών που μετρούν οι ζημιές ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Στο πλευρό των αμπελουργών που μετρούν οι ζημιές ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Έκτακτη σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην έκτακτη σύσκεψη που διοργανώθηκε χθες στον Προφήτη Ηλία, από την Ένωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, συμμετείχε ο Υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης.

Με την παρουσία δεκάδων αμπελουργών, κυρίως επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά και ελαιοπαραγωγών τονίστηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών πως αυτές τις ημέρες και ύστερα από το μεγάλο ύψος των βροχοπτώσεων της 2ας Ιουνίου αναπτύσσεται ένα δυναμικό φαινόμενο, με ανυπολόγιστες για την ώρα συνέπειες. Στη διάρκεια της σύσκεψης στον Προφήτη Ηλία, παρουσιάστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, χιλιάδες στρέμματα επιτραπέζιων σταφυλιών οδηγούνται σε ολική καταστροφή της παραγωγής από τον περενόσπορο, ως αποτελέσματα πρωτόγνωρων για την εποχή καιρικών φαινομένων. Όπως τονίζουν οι αμπελουργοί οι ζημιές αναμένονται να είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση, αφού βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν την κανονική συγκομιδή των σταφυλιών, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο δράσης για τον περιορισμό του περενόσπορου.
img_7524
Όπως τονίζεται, οι αγρότες ζητούν τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων και ερευνητών από το χώρο της φυτικής παραγωγής, της γεωπονίας και της βιολογίας με στόχο την αποτύπωση του φαινομένου σε όλη του τη διάσταση για να κατατεθεί στην συνέχεια ένας τεκμηριωμένος φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο για την άμεση ενίσχυση των παραγωγών. Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι ζημιές αφορούν και τις ελιές που βρίσκονται στο σημείο της άνθησης. Το 2011 σε ανάλογο φαινόμενο οι παραγωγοί του Ηρακλείου αποζημιώθηκαν από τα ΠΑΜ ΠΣΕΑ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που προέχει είναι η παρακολούθηση του φαινομένου και βεβαίως η λήψη απόφασης για την έκτακτη ενίσχυση των αμπελουργών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολική οικονομική καταστροφή, εξ αιτίας της αδυναμίας συγκομιδής και εμπορίας των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης απευθυνόμενος στους αγρότες της περιοχής τόνισε πως έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη για το μείζον ζήτημα, που αναμένεται να πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως «προσωπικά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ύστερα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους εκπροσώπους των αμπελουργών, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης, είτε αυτή θα αφορά την έκτακτη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, είτε την αναζήτηση οποιασδήποτε άλλης οδού, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα σχετικά με τις ζημιές, οι οποίες ακόμα είναι ανυπολόγιστες αφού βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών, γεγονός που επιτείνει το επείγον της κατάστασης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση