HomeΚΡΗΤΗΔήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Θέτουμε όρους για τη ΜΠΕ του νέου αεροδρομίου»

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Θέτουμε όρους για τη ΜΠΕ του νέου αεροδρομίου»

«Να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των Δημοτών μας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, στην τοποθέτηση του κατέθεσε 50 αιτήματα, όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου Κρήτης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε συνέχεια της υπ. αρ. 131/2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, εξέφρασε αρνητική γνώμη ως προς την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ζητώντας -στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο- την συμπερίληψη μιας σειράς αιτημάτων για την ουσιαστική επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου που κατασκευάζεται.

Ειδικότερα, στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος επεσήμανε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις με πρώτη και κύρια την κατασκευή της ΣΗΡΑΓΓΑΣ (που επιδιώκει και η Περιφέρεια και είμαστε όλοι σύμφωνοι για αυτήν), προκειμένου: α) να διασωθούν οι αρχαιότητες, β) να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του κόσμου και γ) να μειωθεί η καταστροφική παρέμβαση στο Ρέμα.

Οφείλαμε όμως να εκφράσουμε γνώμη και για άλλα καίρια ζητήματα που αναφέρονται στην Μελέτη γιατί πρόκειται για ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ και γιατί θα πρέπει να διορθωθούν και να μην επαναλαμβάνονται λάθη διαχρονικά και να καλούμαστε πάντα να συζητάμε εκ νέου για αυτά με τους Δημότες μας.

Οφείλαμε επίσης να επισημάνουμε ελλείψεις – παραλείψεις, όπως η έλλειψη ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, έργο που όφειλε να συμπεριλαμβάνεται εξαρχής στη λίστα των μελετών του Έργου.
Οφείλαμε να αναδείξουμε εκ νέου την ανάγκη να εξεταστεί η σκοπιμότητα κατασκευής μέσου σταθερής τροχιάς, που θα συνδέει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου με το Λιμάνι Ηρακλείου και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα του Δημάρχου προς Υπουργό Μεταφορών.

Οφείλαμε να τονίσουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από αεροπλάνα και οδικό δίκτυο δεν εξετάζεται επαρκώς (σωρευτικά και αθροιστικά) σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και δεν γίνεται καμία αναφορά σε δευτερογενείς ρύπους και πρόδρομες ενώσεις σχηματισμού του όζοντος και του φωτοχημικού νέφους, ενώ σε επίπεδο μέτρων η Κυκλοφοριακή Μελέτη για τη ρύθμιση κυκλοφορίας επί του οδικού δικτύου θα κληθεί να το ‘ρυθμίσει’ εκ των υστέρων τεχνικά.
Από το ΤΕΕ/ΤΑΚ γνωρίζουμε ότι θα έχουμε 18.131 ΜΕΑ (Μονάδες Επιβατικών Αυτοκινήτων) από τον ΒΟΑΚ στο Aεροδρόμιο το 24ωρο ενώ θα έχουμε 8.178 ΜΕΑ στον Άξονα Αεροδρόμιο – Νότια Οδός.

Ζητάμε την αναβάθμιση του δρόμου Αρκαλοχώρι – Ηράκλειο και παράπλευρα έργα διασύνδεσης όλων των οικισμών πέριξ του αεροδρομίου.

Οφείλαμε ακόμα να εκφράσουμε εκ νέου την αντίδραση μας στον ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ του ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ με επεξεργασμένα λύματα, που συμπεριλαμβάνουν και τα βιομηχανικά, καθώς και την ανεπαρκή εξέταση του ζητήματος διαχείρισης των ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ στο παρόν τεύχος της εν λόγω ΜΠΕ.

Οφείλουμε να ζητήσουμε να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής αγωγού μεταφοράς καυσίμων, προκειμένου να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος που φέρουν οι 50 ημερήσιες παραδόσεις με βυτιοφόρα στο υπό κατασκευή νέο οδικό δίκτυο, που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με τον αερολιμένα Καστελλίου.

Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες να ενημερωθούμε για την πορεία των μελετών, τις αποφάσεις και τη δυνατότητα επεξεργασίας ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ επί αυτών των μελετών, οι μελετητές του έργου συνεχίζουν να αγνοούν τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ και τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Δήμου μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ εξέφρασε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ως προς την έγκριση των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ και ζήτησε να εισηγηθούμε την συμπερίληψη μιας σειράς αιτημάτων για την ουσιαστική επικαιροποίηση της ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου που κατασκευάζεται στην καρδιά του Δήμου μας.

ΖΗΤΑΜΕ την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των Μελετητών και της ΔΑΗΚ με τις Υπηρεσίες του Δήμου μας προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Δημοτών μας.

Καταθέτουμε σήμερα για τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ μια πρώτη σειρά αιτημάτων που θα χρειαστεί να συνεξετάσουμε με τους ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ του έργου και τη ΔΑΗΚ για το βέλτιστο αυτό δυνατό αποτέλεσμα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση