HomeHL-9Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου -Κηρύσσω λήξη στο πένθος και συναγερμό μάχης

Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου -Κηρύσσω λήξη στο πένθος και συναγερμό μάχης

Το μήνυμα Τσίπρα στα «συμφέροντα»: Μην βιάζεστε δεν πετύχατε τον στόχο σας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών ξεκίνησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει υπό βαρύ κλίμα μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών.

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σύνεδροι υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας: Αυτές είναι οι 3 αιτίες της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις αιτίες της συντριβής, σύμφωνα με την ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα ήταν:

Ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της («την ατζέντα του φόβου» όπως είπε) και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στη κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 (…) Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε αυτή την αιτία στην «μιντιακή υπεροπλία» της ΝΔ αλλά και στα «κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα».Παράλληλα σημείωσε ότι«η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής : Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα».

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ «ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση» Όπως είπε φωτογραφίζοντας τον Γ. Κατρούγκαλο «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Τσίπρας: Οι ριζικές αλλαγές που απαιτούνται

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι είναι επείγον να αλλάξει αυτή η εικόνα «Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα.

Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

Παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό» και «για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα» και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε αν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείμματα» ως εξής:

Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.

Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.

Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ένεση ηθικού στα στελέχη του λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας.

«Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε» τόνισε.

Το μήνυμα Τσίπρα στα «συμφέροντα»: Μην βιάζεστε δεν πετύχατε τον στόχο σας

Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δε μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω : Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας.

Από όπου εμείς τη σώσαμε. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

Τσίπρας: Σε μικροματτικούς εμφυλίους που οφελούν μόνο τη δεξιά δεν πρόκειται να μπούμε

Σε μικροματτικούς εμφυλίους που οφελούν μόνο τη δεξιά δεν πρόκειται να μπούμε.

«Να ευχαριστήσω του πολίτες που μας στήριξαν, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους δεν μας στήριξαν. Η ευθύνη τώρα είναι να τους πείσουμε να μας στηρίξουν. Όπως κάναμε έτσι θα κάνουμε. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου και δεν ισομοιράζεται» τόνισε στην αρχή της ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια -Ευθύνη να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης

«Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ευθύνη μας είναι να κηρύξουμε σήμερα λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης».

«Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε μάχη. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυνταχτούμε άμεσα χωρίς καθυστέρηση και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας εκλογικής αναμέτρησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η πάντοδυναμία και να του δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε πως ποτέ δεν φοβήθηκα την κριτική και πάντα ήμουν ανοικτός σε προτάσεις και αλλάγές. Δεν έχουμε όμως δικαιώμα στην εσωστρέφια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και μετά το αποτέλεσμα κάποιοι δεν τις αποφεύγουν ή επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα.» είπε.

«Μετά την κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση έχοντας την άνεση του χρόνου. Τώρα να διορθώσουμε την στρατηγική μας εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια, πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας, πιο σοβαροί όπως αρμόζει σε στελέχη που διεκδικούν την κυβενρητική εξουσία. Οφείλουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα. Γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες μεταβολές έχουν γίνει στην κοινωνία. Ποια λάθη έγιναν;»

Τσίπρας: Οι τρεις αιτίες για την συντριβή

Η πρώτη αιτία είναι πως η ΝΔ επέβαλε την ατζέντα και όχι εμείς. Την ατζέντα του φόβου. «Να μην αλλαξουμε γιατί αν αλλάξουμε θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα». Πολλές φορές μάλιστα εκμεταλλέυτηκε και δικά μας λάθη. Άρα η συζήτηση στα καφενεία δεν συζητούσε για όσα συμβαίνουν αλλά τι συνέβη πριν από 8 χρόνια. Για το ευρώ και τις δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε.

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή της στρατηγικής της απλής αναλογικής και την κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ απέναντι υπήρχε η πρόταση για αυτοδυναμία της ΝΔ

Τρίτη αιτία η εικόνα του κόμματος. Δεν ήταν μία εικόνα που εξέπεμπε συνοχή. Το εκλογικό σώμα ήταν καχύποπτο απέναντί μας. Οφείλουμε τις επόμενες τριάντα ημέρες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα.

«Αν επαναληφθεί το αποτελέσμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου θα έχουμε μία παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Με μία σαρωτική ατζέντα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Την αλλαγή του Συντάγματος που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης» είπε αναφερόμενος στις κάλπες του Ιουνίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση