HomeHL-WorldΕισβολή ενόπλων στο Μπέλγκοροντ – Για σαμποτάζ μιλά η Ρωσία, δεν έχουμε σχέση απαντά η Ουκρανία

Εισβολή ενόπλων στο Μπέλγκοροντ – Για σαμποτάζ μιλά η Ρωσία, δεν έχουμε σχέση απαντά η Ουκρανία

Τοπικές αρχές μιλούν για τραυματισμένους πολίτες, ενώ γίνεται λόγος και για φυγή αμάχων από την περιοχή της έντασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ βρέθηκε τη Δευτέρα στο στόχαστρο εισβολής ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αποκρούσει την επίθεση που γίνεται μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Αν και η Μόσχα και οι τοπικές αρχές σπεύδουν να συνδέσουν το περιστατικό με την Ουκρανία, το Κίεβο αρνείται κάθε σχέση, μια στάση που πάντως κρατά σε όλα τα περιστατικά -ενίοτε εντυπωσιακών- επιθέσεων μέσα σε ρωσικό έδαφος.

Στη μεθοριακή περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει και άλλες επιθέσεις, αυτή όμως πήρε διαστάσεις και φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από άλλες.

Τα γεγονότα

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ομάδα «δολιοφθορέων του ουκρανικού στρατού» εισέβαλε στην περιοχή του Γκραϊβορόν, που είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, οι ένοπλοι επιτέθηκαν στις κοινότητες Ζαμόστιε και Γκλότοβο, καθώς και στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Γκραϊβορόν.

Βίντεο πολιτών από τα γεγονότα δείχνουν τους ενόπλους να χρησιμοποιούν αμερικανικά οχήματα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις ρωσικές αρχές.

Ωστόσο, το BBC σημειώνει ότι από το υλικό των βίντεο δεν είναι σαφές με ποια σειρά συνέβησαν τα γεγονότα της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Γκλαντκόφ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του Γκλότοβο, άλλοι τρεις στην περιοχή Γκραϊβορόν (δύο άνδρες και μια γυναίκα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο) και ένας στο χωριό Ζαμόστιε. Όλες οι τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα και στην περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη η εισβολή των μαχητών, πάντα σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Στο Ζαμόστιε ένα βλήμα έπεσε σε παιδικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί τις φλόγες και να τραυματιστεί μια γυναίκα στα χέρια στην οποία επί τόπου παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τρία σπίτια πολιτών και ένα τοπικό διοικητικό κτίριο υπέστησαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ είπε ότι οι άμαχοι εγκαταλείπουν την περιοχή. «Πηγαίνουμε από πόρτα σε πόρτα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έφυγε από την εν λόγω περιοχή, βοηθάμε με δικά μας μεταφορικά μέσα όσους δεν έφυγαν ακόμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι στρατιώτες μας θα ολοκληρώσουν σύντομα την αποστολή τους και θα εξοντώσουν τον εχθρό».

Ποιοι ευθύνονται για την επίθεση

Νωρίτερα τη Δευτέρα η Λεγεώνα «Ελευθερία στην Ρωσία» και το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» είχαν ανακοινώσει ότι διεξάγουν επιχείρηση στο Γκραϊβορόν.

Η υπηρεσία τύπου της Λεγεώνας «Ελευθερία στην Ρωσία» ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσία «η κατάσταση είναι δύσκολη». «Η Λεγεώνα ‘Ελευθερία στην Ρωσία’ και το ‘Σώμα Ρώσων Εθελοντών’, δημιουργούν αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ’ όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να βομβαρδίζει την Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της λεγεώνας.

Η λεγεώνα και το Σώμα είναι εθελοντικά στρατιωτικά τμήματα που απαρτίζονται από Ρώσους πολίτες και πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Ζώνη ειδικής επιχείρησης

Αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη, η FSB, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, επέβαλε το απόγευμα «καθεστώς ζώνης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αποκτούν αυξημένες εξουσίες που τους επιτρέπουν να διεξάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, ελέγχους στους πολίτες ή να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Το καθεστώς αυτό επιβάλλεται για πρώτη φορά σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με την ένοπλη επιχείρηση, μεταθέτοντας την ευθύνη σε ομάδες Ρώσων.

«Η Ουκρανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα γεγονότα στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας και μελετά την κατάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ. «Όπως γνωρίζετε, τα άρματα μάχης πωλούνται σε κάθε ρωσική στρατιωτική αποθήκη και οι ομάδες ανταρτών που δρουν υπογείως αποτελούνται από Ρώσους πολίτες».
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση