HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΙαπωνία: Θρίλερ με την προσσελήνωση του διαστημόπλοιου -Διεκόπη η επικοινωνία

Ιαπωνία: Θρίλερ με την προσσελήνωση του διαστημόπλοιου -Διεκόπη η επικοινωνία

Mάλλον χάθηκε, λένε οι ελεγκτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η μοίρα της ιστορικής αποστολής του πρώτου παγκοσμίως ιδιωτικού διαστημόπλοιου που επιχείρησε να προσσεληνωθεί, με τα πρώτα στοιχεία από την Ιαπωνία να αναφέρουν ότι χάθηκε.

Η προσσελήνωση είχε προγραμματιστεί για τις 7:40 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ωστόσο δευτερόλεπτα μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξης συνέβη μια αναμενόμενη, σύμφωνα με το CNN, διακοπή της επικοινωνίας με το σκάφος. Περίπου 40 λεπτά μετά, όμως, η επαφή δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Οι ελεγκτές πτήσης στο έδαφος δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν αμέσως την επαφή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποθέτει ότι το διαστημικό σκάφος έχει χαθεί.

Περίπου 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ispace, Takeshi Hakamada, προέβη σε μια ενημέρωση. «Δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε μια επιτυχή προσγείωση. Πρέπει να υποθέσουμε… ότι δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι μηχανικοί μας συνεχίζουν να ερευνούν την κατάσταση».

Πάντως, η ζωντανή εικόνα που μεταδίδεται στη σελίδα της εταιρείας ispace στο Youtube, έδειξε για ελάχιστα δευτερόλεπτα το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 να προγειώνεται στο έδαφος της Σελήνης.

Η πρώτη απόπειρα της Ιαπωνίας να πατήσει στο φεγγάρι

Το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 11 Δεκεμβρίου. Από τότε, χρειάστηκε ένα ταξίδι τριών μηνών για να μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση περίπου 383.000 χιλιομέτρων από τη Γη, με το διαστημόπλοιο να διανύσει συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα.

Το Hakuto-R μεταφέρει το ρόβερ Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι (MBRSC). Πρόκειται για το πρώτο σεληνιακό διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από Άραβες.

Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση στο φεγγάρι -οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να «πατήσει» πραγματικά στο φεγγάρι.

Η ιαπωνική εταιρεία ispace, η οποία κατασκεύασε το Hakuto-R, έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη, καθώς έχει στόχο να προσγειώσει το διαστημικό σκάφος της στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι υπό τη σημαία μιας και μόνο χώρας.

Η εταιρεία μοιράστηκε πληροφορίες για την αποστολή στον λογαριασμό της στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης φωτογραφίας της Γης να διαγράφεται πίσω από το φεγγάρι, η οποία καταγράφηκε καθώς το διαστημόπλοιο ταξίδευε στη σεληνιακή τροχιά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση