HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

Όπως έγινε γνωστό, άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής και ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο του θεάματος τη δεκαετία του 1950 πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με τους New York Times. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Χάρι Μπελαφόντε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μανχάταν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Matilda (Ματίλντα) με το οποίο έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της καλύψο».

Ο Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Εκτός από την ερμηνεία παγκόσμιων επιτυχιών όπως το Day-O, ο Χάρι Μπελαφόντε κέρδισε το βραβείο Tony και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους.

Ο Χάρι Μπελαφόντε πέρασε τη ζωή του παλεύοντας για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς: Χρηματοδότησε πολυάριθμες πρωτοβουλίες της δεκαετίας του 1960 για να φέρει πολιτικά δικαιώματα στους μαύρους Αμερικανούς, έκανε εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας και ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Η ζωή του

Ο Χάρι Μπελαφόντε γεννήθηκε το 1927 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και πέρασε οκτώ χρόνια από την παιδική του ηλικία στην πατρίδα των γονιών του, στη Τζαμάικα.

Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για το γυμνάσιο αλλά πάλεψε με τη δυσλεξία και τα παράτησε στις αρχές της εφηβείας του. Δούλεψε σε αγορές και στη συνέχεια μπήκε στο ναυτικό σε ηλικία 17 ετών τον Μάρτιο του 1944, δουλεύοντας ως φορτωτής πυρομαχικών σε μια βάση στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά το τέλος του πολέμου, εργάστηκε ως βοηθός θυρωρού, αλλά φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός αφού παρακολούθησε έργα στο American Negro Theatre της Νέας Υόρκης μαζί με τον άλλο επίδοξο ηθοποιό Σίντνεϊ Πουατιέ.

Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, όπου οι συμμαθητές του ήταν ο Μάρλον Μπράντο και ο Γουόλτερ Ματάου.

Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ το 1954, μια συλλογή παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών. Το δεύτερο άλμπουμ του, Belafonte, ήταν το πρώτο Νο 1 στο τσαρτ των άλμπουμ του Billboard τον Μάρτιο του 1956, αλλά η επιτυχία του ήρθε με το τρίτο του άλμπουμ την επόμενη χρονιά, Calypso, με τραγούδια από την Τζαμάικα.

Έκανε το feelgood calypso στυλ γνωστό στους Αμερικανούς και έγινε το πρώτο άλμπουμ που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ.
protothema.gr