HomeHL-TOPΣουδάν: «Κινδυνεύσαμε όλοι, δεχθήκαμε πυρά» – Στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι

Σουδάν: «Κινδυνεύσαμε όλοι, δεχθήκαμε πυρά» – Στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω των εχθροπραξιών, αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν περίπου στις 10:30 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

«Κινδύνευσαν όλοι. Δεν υπήρχε ασφάλεια» τόνισε ο Χρήστος Δέδες, που εξήγησε ότι κτίρια δέχθηκαν πυρά, ενώ παντού υπήρχαν αδέσποτες σφαίρες. Η έναρξη των εχθροπραξιών είχε πολλές δυσκολίες, καθώς όταν ξεκίνησαν, κανείς δεν ήξερε πού θα διεξαχθούν οι μάχες, ενώ όλες οι πλευρές είχαν πολύ βαρύ οπλισμό. Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρούμενος και ευχαρίστησε την πολεμική αεροπορία και τον στρατό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να σταθούν τυχεροί και οι υπόλοιποι και να επιστρέψουν σύντομα.


«Κινδυνεύσαμε πάρα πολύ» δήλωσε ο κ. Χαντίντ, που ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές, τον στρατό και τη γαλλική πρεσβεία. Ο ίδιος έχει τρία παιδιά, με τα οποία ήρθε στην Ελλάδα, μέσω της γαλλικής πρεσβείας, όπου τους παρέπεμψε η ελληνική κοινότητα. «Βγήκαμε πολύ δύσκολα. Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και μπορέσαμε να φύγουμε», είπε στους δημοσιογράφους. Τη δεύτερη ημέρα των εχθροπραξιών, ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο σπίτι του. Η διαδικασία απομάκρυνσης κράτησε τέσσερις ημέρες.


«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς αρκετά πριν» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι δύο τραυματίες κατευθύνονται ήδη προς το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, ενώ ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε στενή συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες, για να συνεχιστεί η επιχείριση απεγκλωβισμού.


Τον τραυματισμένο στα πόδια άνδρα που ταξίδεψε με φορείο παρέλαβε άμεσα ασθενοφόρο:


Μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι οι συνολικά 17 άνθρωποι που «ελευθερώθηκαν» από το Σουδάν πάτησαν στην Ελλάδα:


Με τη βοήθεια από δύο άνδρες του στρατού βγήκε από το αεροσκάφος ένας ηλικιωμένος άνδρας που χρησιμοποιεί πατερίτσα:

Ασθενοφόρο του στρατού περίμενε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

aerodromio_soudan_in__18_

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχειρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Η εκεχειρία που άνοιξε παράθυρο ελευθερίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας. Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο χρονικό περιθώριο για την απόδραση από την κόλαση του Σουδάν, δίνει η συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων. Έτσι εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και διεξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι απομακρύνσεις και των υπολοίπων Ελλήνων -μαζί με άλλους Ευρωπαίους- πολιτών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση